En İyi Blog Platformu Hangisi?

Merhabalar,

Blog yazmak istiyorum ve bu alanda yeni sayılırım. Bildiklerimi, gördüklerimi, kısacası aklıma ne gelirse yazıya döküp bir blog sitesi üzerinden yayınlamak istiyorum. Bunun için uygun bir blog platformu arayışındayım. İnternette biraz araştırma yaptım ve karşıma klasik birkaç blog sitesi çıktı:

● Blogger
● Medium
● Tumblr
● WordPress
● Wix
● Reddit
● Quora

Bu sitelerden hangisinin benim için en uygun olabileceğine karar vermekte zorlanıyorum. Ayrıca daha iyi bir site varsa önerilerinizi bekliyorum. Aranızda bu platformlardan herhangi birini kullanmış olanlar varsa, tavsiyelerinizi almayı çok isterim.

Ayrıca birkaç sorum daha olacak:

Bu platformlar arasında en esnek olanı hangisi? Yani, tasarımda ve yazıda özgürlüğü en çok tanıyan hangisidir?
Yazmaya yeni başlayacak biri için en kullanıcı dostu olanı hangisi?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim. Tavsiyelerinizi sabırsızlıkla bekliyorum. :pray:

2 Likes

Merhabalar, blog oluşturmadan önce neden burada birkaç yazı yazmıyorsunuz hem arkadaşlarımız da yararlanır hem de başlangıç olarak sizin için iyi olabileceğini düşündüm. Belli bir yazıdan sonra kendi blogunuza taşırsınız yazınızı.

Yazı

7 Likes

Merhaba hocam.
Öncelikle eğer amacınız şimdilik blog kültürüne alışmak ise Ömer hocam çok mantıklı bir öneride bulunmuş.
Onun dışında para kazanma amacınız varsa ben blogger önerirdim.
6 ay sonra AdSense açılıyor SEO zaten çok iyi.
Medium kullanarak ben hiçbir estetik haz yakalayamadım.Ama partnerlik programı ile güzel bir kazanç sağlıyor.
Wordpress ise kendiniz barındırmayacaksanız ben önermem.
Kendinize güveniyorsanız Github ile HUGO vb araçlar kullanabilirsiniz.
Reddit’i Allah’a havale ediyorum kitle ile yaşamak çok zor.
Veya benim blogum gibi Sxi BLOG
DigitalPress kullanabilirsiniz.
Digitalpress:https://digitalpress.blog

– 16-09-2024 –
EDIT
DigitalPress DigitalOcean altyapısını kullanıyormuş :smiley:

2 Likes

Ne üzerine yazmak istediğini tam olarak belirtmemişsin. Ben blog olarak Medium öneririm. Bi’ saygınlığı var ve temiz bir arayüze sahip. Tamamen içeriğe odaklanan bir blog platformu. Blog yazıları dışında başka sayfalara ya da özelliklere ihtiyacın olacaksa WordPress öneririm. Üçüncü olarak da Blogger’ı önerebilirim. Bu işin ilklerinden olan bir platform ama eski saygınlığı ve önemi kalmadı.

Eğer profesyonel işinle ilgili yazılar yazmayı planlıyorsan liste dışından LinkedIn’i önerebilirim. Eğer sadece yazı yazmaya odaklı değilim, blog geliştirmek, kendimi web sitesi hazırlama konusunda ilerletmek de isterim dersen WordPress daha uygun olur. Sonrasında kendine bir sunucu edinip tamamen senin kontrolünde olan bir blog ya da site kurabilirsin.

Reddit ve Quora sosyal etkileşim platformları. Hem bu platformlar hem de kullancıları için blog ilk kullanım amacı değil. Tumblr’ın kendi kültürü var. Tahminimce senin yazıların oranın kültürüne pek uygun olmaz. Blog olarak Wix’i de önermem.

2020’den sonra işler böyle değil artık, Blogger altyapılı siteler Google tarafında indexlenmiyor bile. Diğer blog siteleride aynı Tumblr, Wix falan. Bu listede kendi hostlayabildiğin tek altyapı ve en geniş özellik sunan Wordpress’dir. Wordpress ile e e-ticaret (woocommerce), forum (bbPress, BuddyPress) sitesi bile oluşturulabiliyor. (nasanın sitesi bile wordpress)

Bu konu hakkında karar vermeden önce kendi amaçlarınızı dikkate almanız gerekiyor. Blogunuzun geleceğini de düşünmeniz gerekiyor yani. Çünkü platformlar arasıda geçiş yapmak teknik aksaklıklara ve eğer arama motorlarındaki konumunuza kadar etki edebiliyor.

Bahsettiğiniz sistemlerin hepsinin kendince avantajları ve dezavabtajları var. Mesela Medium, Reddit gibi platformlarda yazmanız size SEO, okuyucu kitlesi gibi konularda avantaj sağlar. Ancak blogunuzu özelleştirme konusunda oldukça kısıtlı olursunuz. Adsense gibi gelir modellerini ise kullanamazsınız. Ancak Blogger size Adsense konusunda avantaj sağlar ve nispeten daha özelleştirilebilirdir. Ancak her ne kadar Google’ın kendi hizmeti olsa da SEO konusunda sıkıntılı ve eski teknolojiyi kullanan bir altyapıya sahip.

Bu altyapıların hepsinde bir hizmet sağlayıcısı kullandığınızında farkında olmalısınız. Bu hizmet sağlayıcılarının olası bir yayın politikası değişikliğinden direkt olarak etkilenebileceğini unutmayın. Örneğin; geçmişte Blogger’ın mahkeme kararıyla engellendiğini ve tüm blog yayıncılarının da uzun bir süre bu durumdan etkilendiği görülmüştür.

Diğer bir seçenek ise WordPress, Ghost, Drupal, Joomla, Hugo, Jekyll gibi CMS (Content Management System) kullanarak kendi sunucunuzda blog yayınlamaya başlamanız… Şahsen benim tavsiyem bu seçenek olacaktır! Çünkü bu seçeneği seçerseniz blogunuzu özelleştirme alanında çok güçlük yaşamazsınız. Mesela WordPress kullandığınızı varsayarsak, sadece birkaç eklenti kurulumuyla blogunuza e-ticaret modülleri ekleyebilirsiniz. Ancak bundan da ziyade blogunuzun yayın hakları, içerikleriniz, kitleniz tamamen size ait ve sizin yönetiminizde olacaktır. Önce kendinizi bu yönde bir tercihe zorlayıp sonrasında çok daha emin adımlarla ilerlemek daha iyi olacaktır kanımca. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışabilirim.

1 Like