Evet arkadaşlar sorum basit ve net. En hafif custom rom nedir? Çok araştırdım ama hiçbir sonuç bulamadım. Herkes en son android sürümlerine kafayı takmış durumda anlamadığım şekilde. Benim için android sürümünün hiç önemi yok. Yeter ki baktığım programlar desteklesin. 9 olmuş 10 olmuş 11 olmuş umurumda değil. Linux’tan örnek vermem gerekirse antiX gibi LXLE gibi hafif rom istiyorum. Sizce en hafif rom hangisidir? Yeter ki olabildiğince hafif ve seri olsun, pile de yüklenmesin. Discontinued olup olmamasını önemsemiyorum zırt pırt güncelleme ile uğraşacağıma bir sürümde dursa da olur.
Telefonuna resmi olarak desteği varsa lineageos. Veya aosp bulabilirsen yani vanilla, sade, google’dan herhangi bir şekilde arındırılmış düzgün çalışan PixelExperience rom da işini görür. Sürüm konusunda sana katılıyorum en son en güncel takıntın yoksa en güzel stabil çalışan hangisiyse o iyidir. Yine de 12 sürümü 11’den iyi çalışıyorsa 12 kullanmak daha mantıklı uygulamalar güncelleme alır bir şey olur sürüm desteklememe gibi sürprizle karşılaşmazsın.
Sorduğuna karşılık olarak bir öncelik sıralaması yapayım senin için:
1- LineageOS
2- Vanilla PixelExperience
3- Android 12/13 içeren crDroid, ArrowOS, Elementary, ProjectElixir
Şöyle söyleyeyim android 8 ile rahatım. Kullandığım programlarım destek sıkıntısı da yok. Her şeyfe her yeni sürümün yeni yüklerle geldiğini bildiğim için 12/13’e çıkmayı fazladan yük olarak görüyorum. Hoş gerçi android 5 tablet de kullanıyorum. Anime izlemek, internette gezinmek, kitap yazmak için falan. Velhasıl android 8/9 bilemedin 10 olup kısılmış bir rom arıyoruz. Mesela:
16 gb depolamayı zorlamayacak
2 gb ram’in %70’ini sömürmeyecek
Cpu’da işlem yokken sömürmeyecek
Çok rom denedim. 12/13 hatta 14 bile denedim. Ama cihaz boştayken bile ramin en az yarısını sömürecekce ne anladım ben bu işten değil mi? O yüzden böyle konu açmıştım. Öneriler için teşekkürler çoğunu denemiştim.
Crdroid’in resmi android 9’unu buldum bakalım bir süre deneyelim.
Genel olarak Google servislerinden arındırılmış ROM’lar hafif oluyor. Kendi Samsung Galaxy Tab A6 With S-Pen tabletimde LineageOs 19.1 (Android 12) kullanıyorum. 8 yıllık tablet olmasına rağmen Android 8 stock romdan daha hızlı çalışıyor.
Ne kadar hızlı olsa da alt sürümün hafifliğini hissedemiyorum ben ne yazık ki.
çoğu romun tabanı aosp’dir. aosp en temeli içerdiği için en hafifi de aosp olur. ayrıca aosp gsi da kullanabilirsin, offical android 14 aosp bile mevcut. gsi tarafında android 8den 14e kadar seçenekler var
Ben bana android 9 yetiyor diyorum siz bana android 14 diyorsunuz. Şuan cr droid android 9 versiyon gayet iyi çalışıyor. En güncelinde temel ağırlığı yükseltmede gözüm yok En iyisi en güncelidir felsefesini ben bırakalı yıllar oldu. İstesek de istemesek de her yeni sürüm yeni yüklerle birlikte geliyor dolayısıyla aosp 14 hafifse 13-12-11-10-9 daha bile hafiftir teorik bile olarak.
android 14 bile mevcut istersen demek istemiştim aslında. fakat istersen gsi tarafında android 8 bile mevcut. custom rom ile sürümü daha da düşürebilirsin fakat daha düşük sürümü önermem açıkçası
https://github.com/phhusson/treble_experimentations/wiki/Generic-System-Image-(GSI)-list
bunlar gsi tabi, offical olsalar bile tam anlamıyla sorunsuz çalışma garantisi sunmuyorlar, iyi bir custom rom varsa onu tercih etmen daha iyi olur bence ama yoksa da gsi kullanabilirsin, denersin sorunsuz gelir kullanırsın
Buradan piranha tablete(8032) aosp 10 yüklemiştim bu liste güzel aynen. /e/ os 10 biraz daha hafifyi hatta LEos çok güzeldi ama annem oynadığı oyunun ilerlemesini istiyordu o da gapps istiyor. Vanilla yükleyip gapps yazdırmakta da sıkıntı yaşadım. Bu arada komuyu açtığım cihaza gsi yükleyemiyoruz maalesef. Custom rom bir kere yüklendi mi gsi olmuyormuş ki denedim de olmadı maalesef. Stock roma da dönmek istemiyoruz sıkıntı çıkaran bir model. Tekrar root yap, bootloader aç, firmware düşür uygunu bul, firmware destekli recovery bul, kernel hatası alma falan o yüzden custom rom olmalı direkt. Bu arada cihaz redmi 5a. Riva ve rova kod adlarıyla uyumlu. Mi8917’lerde de çoğunda sıkıntı yaşıyoruz yüklenmiyor, recovery boot imgyi falan hepsini değiştirmeni istiyor o kadar da uğraşmak istiyoruz. Birkaç kerr uğraştık brick riskiyle karşı karşıya kaldık çünkü.