Elektroniği Öğrenmek İçin Kaynak Aranıyor

Elektroniğe ilgim var ancak ne İngilizce ne de Türkçe olarak güzel bir kaynak bulamadım. Arduino, ESP32 gibi geliştirme kartlarında proje üretirken devre elemanlarını kullanıyorum ancak ben biraz daha yazılım tarafında oluyorum. Elektroniğin de nasıl işlediğini anlatan ve temelden alan bir kaynak önerebilirseniz çok sevinirim.

Kaynağın İngilizce veya Türkçe olması fark etmemektedir.

Bu ve bu gibi bloglar yardımcı olabilir. Bunun için android uygulamalar da mevcut. Şahsi önerim ise flip flop, kara şimşek gibi basit elektronik devreler satın alıp birleştirmen ve hangi parçanın ne işe yaradığını o an araştırıp ne yaptığını bilerek hareket etmen yönünde olacaktır. Ayrıca direnç hesaplama gibi formüllere sonrdan bakarsan kendini sıkmamış olursun. İleri safhalarda daha karmaşık devrelere tersine mühendislik yaparak kendini geliştirebilirsin.

2 Likes

Özellikle kendi pcb’lerimi geliştirmek istiyorum. Elektroniği biraz da bu yüzden öğrenmek istiyorum. Pcb geliştirme hakkında veya datasheet okuma hakkındaki kaynaklarıda öğrenmekten memnuniyet duyarım.

Eğer bir mühendis gibi kaliteli devreler oluşturmak istiyorsan şu kanalları mutlaka öneririm:

• Zach Star Elektrik ve elektroniğin yanında işin matematiğine de giriyor
  • 3Blue1Brown bu kanal da matematiği daha farklı bir şekilde anlatarak işin mantığını iyice anlatıyor.
  • Proje777 Bu kanal hem teorik bilgiyi pratik örneklerle açıklıyor hem pcb tasarımından devre kartı programlamasına kadar Türkçe harika içerikler üretiyor. Özellikle Datasheet inceleme videolarını izleyebilirsin.
  • Andreas Spiess Bu abimiz çok iyi devre kartı inceleme ve proje geliştirme videoları çekiyor, ayrıca yeni nesil çözümleri de yaşına rağmen öğrenip sıkça kullanan ve hakkında içerik üreten birisi; kesinlikle öneriyorum.
  • Low Level Learning C, C++, Rust gibi düşük seviye programlama dillerinde çok önemli pek bilinmeyen bilgilere değiniyor, harika bir kanal.
  • Jacob Sorber Bu kanal da genellikle C üzerine daha giriş seviyesi ve dil syntaxi (söz dizimi) ile ilgili önemli bilgiler veriyor ve bilmediğin keywordleri öğrenmende çok yardımcı oluyor.

Tüm bu kanallar birbirinden iyi ve yetenekli insanlar, içerikleri mutlaka bu işi detaylarıyla öğrenmende yardımcı olacaktır.

3 Likes

Peki dostum, bu kanallar içerisinden yeni başlayan bir kişi için en iyi başlangıç hangisi ile yapılır ?

Hangi parçanın ne işe yaradığını ve hangi parçaların muadillerini ve bunların artı ve eksilerini bilmeden pcb yapmak zorlayıcı olabilir. En iyi öğrenim teorik ve uygulamanın birleştiği eğitimdir. Birleştirilmeye hazır pcb devresi alıp öğrenerek birleştirmeyi deneyin. Havyanız hiç soğumasın. :slight_smile:

2 Likes

Güzel sözmüş, sağ olasın

1 Like

Havyanız hiç soğumasın.

Slogan gibi cumle olmus. :slight_smile:

2 Likes