Dual Boot'u Silme Konusundaki Kafa Karışıklığım

Arkadaşlar dualboot yapmak istedim ve linux’un bana göre olmadığını fark ettim. En azından beklentilerimi karşılamadı diyelim.
Windows’tayken ben Linux’e ayırdığım dosya boyutunu nasıl siler ve tekrar eski haline getirebilirim? ayrıca grub’u falan düzeltebilir miyim?

Bu yaptığım disk bölme falan diske zarar vermiş midir? evet biraz pimpirikliyim ve aklımdan tamamen format atmak geçiyor. Çok mu abartıyorum acaba?

gitmene üzüldük :frowning:

bilgisayar yönetimini aç,sonra disk yönetimine gel,sonra windows un yanındaki linux a ayırdığın bölümü sil (tanınmadı olarak gösterir) ve windows un olduğu bölümü genişlet
eğer bios bios ayarlarından setup utilities → boot kısmında işletim sistemleri kapatılabiliyorsa linux u kapat veya windows u üst e al

ingilizcen iyi ise bu videoları izleyebilirsin
REKLAM DEĞİLDİR!
https://youtu.be/7aRyATcDlKc
https://youtu.be/9oUZLkhjYis

edit:windows genişlemiyorsa 3.parti uygulama indirmen gerek,youtube da türkçe videolar var

diski sildim, birleştirdim. Teşekkürler ama aklımda şu soru kalıyor, diskte bozulmaya sebep olur mu böyle direkt olarak bir OS’u silmek? format atma fikri kafamı karıştırıyor. Gerek var mı?

ben tam bilmiyorum ama galiba çok gerek yok
ssd ise bozulma oranı çok az. ben sürekli silip silip farklı dağıtımlar denemiştim hiç sorun çıkmadı

windows da garip sfc /scannow ve DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth komutlarıyla düzelmeyen hatalar çıkasa dosya silmeden sıfırlanılabiliyor

bununla ilgili bir video yaptım (biraz gülünç olabilir ama gerçekten işe yarıyor bende fare görünmez olmuştu böyle düzelttim)
bu işlem hiçbir dosyayı silmiyor eğer dediğim gibi bir hata çıkarsa bu işlemi yapabilirsin

REKLAM DEĞILDİR!!
https://youtu.be/q9J1O7wUymc

1 Like

Linux’un kurulu olduğu silmen yeterli.
Son olarak Ne kadar süre kullandın?

Diskte niye bozulma yapsın ki işletim sistemi de herhangi doküman dosyası gibi dosyalardan oluşuyor binary dosyalarının uzantıları farklı sadece.

Partition ya da bad sector bozulması da tamamen diskin ömrü, o anki gelen elektrik gücüyle alakalı bir şey. Bu işlemlerin onu bozma anına denk gelmesi imkansız derecesinde düşük bir ihtimal.

Ext4 biçimlendirilmiş bir diski biçimlendirip ntfs formatına dönüştürmek hiçbir zarar vermez. Tabi her yazma-silme işlemi gibi donanımın ömründen gider ama bu normal usb belleğe film kopyalayıp silme işlemine benzer. Diskin üzerindeki sektörlerden bir şey siliniyor sonuçta. Herhangi bir işlem yapılıyor gibi düşünebilirsin. Bende bir usb bellek var 10 yıl önce aldım ne formatlar, ne partitionlar, ne iso dosyaları yazdırıp yazdırıp formatlar attım taş gibi çalışıyor. Mayıs ayında bile en az 30 kez rufus ile envai çeşit windows ve linux kurdum aynı usb belleğe hiçbir şey olmadı. Ama daha 10 günlük sandisk usb belleğime birkaç tane word dosyası atınca bozuldu öylece kaldı ne dosya ekleyebildim ne silebildim kilitlendi kaldı o bellek tamamen şans işi.

O biçimlendirme ifadesi korkutmasın sadece hangi "form"at olacağını seçme ifadesi o yani hangi form (şekil) istersiniz diye sorar onu sunar.