Dosyaların saklanması hakkında?

Merhaba önemli dosyalarımızı , resimlerimizi ömür boyu güvende nasıl saklarız ?

iki tane hdd bi tane de bulut hizmeti satin aliyosun. hepsine yedekledikten sonra hddnin tekini hic kaybetmeyecegin her zaman yaninda tasiyacagin canta tarzi bir seyin icine atiyorsun oburunu ise bir kutuya kaldirip sakliyorsun.

hdd veya ssd lerde kimyasal veya mekanik yapısı gereği uzun süre kullanılmayınca veri kaybı olur mu ?

hdd’lerde olabilir ama ssd’lerde olacağını sanmıyorum. Aslında yedeklemek istediğiniz tüm veriyi diske aktardıktan sonra folyo ile bir güzel sarın 50 sene sonra bile kullanırsınız.

Ssd’ler manyetik alanlardan ve radyo dalgalarından etkilenebilir ve verilerde bozulma olabilir. Hdd’ler ise hareketli parçalara sahip ve manyetik diskler üzerine yazma yapıyor. Darbelere, titreşimlere ve yüksek sıcaklıklara hassas cihzlardır. Pahalı olması dışında ssd’ler daha güvenli duruyor. Birde dosyalarını sürekli olarak kullanarak saklamayı düşünüyorsan ( Bilgisayara bağlı) Ssd tercih etmeni öneririm. Şahsen öyle yapardım.

genelde olmaz. kalitesiz alirsabiz belki

Verilerin birçok kopyasını üreterip kapanmayacağını düşündüğünüz web sitelerine yükleyerek.
En az 3 yerde saklamalısınız.

2 Likes

Bir veriyi en az 3 yerde bulundurman gerek. Bunlardan birisi NAS sunucusu ya da bulut olabilir ama bulut fazla önerilmiyor (özellike mail sunucularının sana saklamak için verdiği Google Drive, Proton Drive vb.) bu yüzden sana tavsiyem büyük bir verin varsa taşınabilir disk veya depolaması geniş bir flashbellek alman ve ayrı aynı yerlerde saklaman olacaktır.

Verileri bulundurduğun diski de encrypt edebilirsin.

Sadece fiziki olarak taşımada bile sıkıntı olabileceğinden nolur nolmaz diye bir NAS sunucusu kullanabilirsin. Sunucular hakkında bilgim yok ama araştırırsan bulursun. Buradaki asıl amaç fiziki olarak bulundurduğun verilerin başına bir şey gelme olasılığını göz önüne bulundurmak.

1 Like

Rasspery, orange pi gibi alternatiflere yönelebilirsin. Ek olarak herhangi bir diskini de backup olarak ayarlarsın. Fazlasıyla güvenli olur. Nextcloud, jellyfin vs. gibi sunucuları kurduğun zaman daha ne olsun. :slight_smile:

Alüminyum folyo yetersiz. Ben telefonumu 5-6 kat folyoyla sarmıştım, yine de internet ve bluetooth çekiyordu. Herhâlde folyo buruştuğundan elektrik alanı yeterince engelleyemiyordu. Okulda telefonları koyduğumuz metal bir çekmece var, o mükemmel bir Faraday kafesi oluyor. Bana da o çekmeceden lazım. Olmadı iki tane metal kumbarayı iç içe koyacağım.

Hem kendimi geliştirmek için hem de verileri daha düzenli bir şekilde yedekleyebilmek için birkaç ay önce bir veri yedekleme file systemi yapıyordum, üniversite sınavından dolayı ara verdim. Hamming ve Hamarad kodlarıyla basit bir hata düzeltme sistemine sahip, iki diskte ikişer partitondan oluşan, diskteki veriyi zaman zaman kontrol eden bir sistem düşünüyordum. İki katlı metal ve arasında saf su olan bir sistem, verilerimi epey güvenli tutar herhâlde. Bir de Amazon S3 yedeklemesi. Koruma biraz abartı ama bu sistemde saklayacak verim de çok büyük değil.

Üniversite sınavından sonra daha düzenli bir yedekleme sistemi yapacağım, şimdilik şu şekil bir script kullanıyorum: bacukp.sh

#!/bin/bash

DIR=$1
EXT=$2
CMD=$3

count=0
max=0

for file in $DIR/*.$EXT; do
    id=$(echo $file | grep -oP "$DIR/\K[0-9]*")
    if [[ -n "$id" ]]; then
        (( count ++ ))
        if (( max < id )); then max=$id; fi
        if (( min > id )); then min=$id; fi
        if [[ -z "$min" ]]; then min=$id; fi
    fi
done

(( count ++ ))

if (( count > 10 )); then
    rm "$(echo $DIR/$(echo $min)_*.$EXT)"
fi

sh -c "file=$(builtin cd $DIR; pwd)/$((max + 1))_$(date '+%Y-%m-%d_%H:%M').$EXT; $CMD"

Bu scripti yedekleyeceğim uygulamalar için uygun argümanlarla çağırıyorum. Mesela sitemin database yedekleme scriptlerinden biri: (database küçük olduğu için 100 günlük yedekleri sıkıştırılmış biçimde tutabiliyorum)

#!/bin/bash

DIR=$(dirname $0)
EXT='tar.gz'
CMD='DIR=$(mktemp -d); cd $DIR; scp -i /####/metw-s2 #####@s2.metw.cc:/####/*.sql .; tar -cvzf $file *; rm -rf $DIR'

$(dirname $DIR)/backup.sh "$DIR" "$EXT" "$CMD"

orta kalitede bir ssd ömür boyu yetecek performansı sağlamaz mı? 10 yıldır kullanılmayan hdd’de bile bazı ufak bozulmalar harici ciddi sorunlarla karşılaşmamıştım

Aradabir hem SSD hem de HDD mutlaka makine ile buluşturulup bilgisayara 1-2 dakikalık elektirk enerji almalı. uzun süre enerjiden yoksun olanlarda da sorun olabiliyor.

1 Like