Disk Bölümleme (İleri Seviye)

Merhaba.
2Tb kapasiteli harici hdd cihazı yedek olarak kullanmaktayım. içerisinde öenmli bilgilerim var. Bu cihazın 100gb gibi kısmını Linux mint ile bilgilerim kaybolmadan nasıl bölebilirim. Bilgilerim önemli olduğu için bu işlemle uğraşmaya değer mi?

Yapmak istediğim şu an kullanmakta olduğum dizüstü bilgisayarımda 240gb kapasiteli ssd var. Sistemin yedeğini harici bir harddiske almak istiyorum.
Biraz araştırdım ama yeterli bilgiye ulaşamadım yada ben anlamadım.
Bir yerde sistemi Live usb ile açıp gparted ile yeniden bölümleme yapılabilir deniliyor.

Konu hakkında bilgisi olan cevaplarsa sevinirim.

Son düzenleyen: @wise 2024-10-27T21:13:19Z

Anladığım kadarıyla 2 sorun var.

Gparted veya Windows için EaseUS Partition Manager, Windows disk gibi araçlar kullanarak diskine verilen ve kullanmadığın alanı küçültebilir. Ardından boş alana Linux kurabilirsin.

Bilgilerin önemliyse her zaman 3 farklı yerde yedeğini tutmanı tavsiye ederim ve yedeğini almadan işlem yapamamanı tavsiye ederim. Normalde güvenli bir işlem ama elin kayar bir şey olur verilerin gider.

%100 tamamını yedeklemek istiyorsan Clonezilla gibi disk kopyalama araçları kullanarak ikinci diskine (boş olması lazım) kopyalayabilirsin. Ya da bütün diskini buluta da yükleyebilirsin.

1 Like

Yusuf bey bilgilendirme için teşekkür ederim. Windows tarafından harici disk küçültme işlemi yaparım. Benim merak ettiğim linux tarafında bu işlem oluyor mu? Sanırım cevabınıza göre bu işlem bilgi kaybetmeden olmayacak.

Harici diskin bir bölümünü Ext4 şeklinde formatlamak istememdeki amaç kullanmakta olduğum sistemin yedeğini harici diske bir defa alıp (ilk sıfır kurulum yaptıktan sonra) sisteme bir sorun olduğunda o yedekten geri yükleme yapmak.

mevcut sistemimde Mint yüklü. Virt manager ile sanal windows kurup harici diskin 100gb alanını Ext4 ayırıp deneme yapacağım bakalım.

Tekrardan bilgilendirme için teşekkürler.