Kendim 3 seneye yakındır Discourse,Flarum,Nodebb,Forem gibi yeni nesil forum yazılımlarıyla uğraşmaktayım.
Konuyu açmamdaki amaç tamamen Discourse hakkında kullanıcı deneyimlerini merak etmemdir.
Sizce yıllardır kullanmakta olduğumuz deneyimlediğimiz klasik vbulletin xenforo tarzı scriptlere göre discourse u nasıl buluyorsunuz ?
Sizce iyi yönleri Yada sevmediğiniz yönleri nelerdir ?
Not : Konu btt’nin discourse seçimi veyahut baska bir forum sistemini kullanmasıyla alakalı tartışma konusu değildir. Sadece kullanıcı deneyimi açısından açılmış bir konudur.
Discourse’u BTT ile uzun bir süredir deneyimliyorum. Bence hem göze hitap ediyor hem de kullanımı rahat. Geleneksel forum kültürünü tekrar canlandırabilecek kullanıcı dostu özellikler sağlıyor. Üstelik özgür yazılım, isteyen herkes ücretsiz bir şekilde kendi sunucusuna kurabilir.
Discourse’a alıştıktan sonra XenForo kullanan bir foruma girince içim daralıyor, çok sıkışık hissettiriyor her şey.
Geleneksel forum kültürüyle uzaktan yakından alakası olmadığını düşünüyorum. Okadar community büyüklüğü olmasına rağmen yeterli destek ortamının olmadığını düşünüyorum. Konuya kullanıcı deneyimi açısından yaklaşırsak bana göre discourse geleneksel forum kültürü açısında kullanılabilecek bir yapı değil. İstesekte istemesekte o yapıyı xenforo harici elinde tutabilen yok. Discourse baktığım zaman bir programın, yazılımın veya uygulamanın gelişmiş dökümantasyon kaynağı olduğunu görüyorum.
Xenforo lisans ücretinden dolayı ve bağlılıktan dolayı insana itici geliyor. Fakat kabul edelim geleneksel forum yapısı için daha iyisi maalesef yok.
Vb eskidiğini düşünüyorum yetersiz kalıyor fakat baktığımız zaman kullanmaya devam eden ve bulundukları sektörde öncü olan bir çok yapı var.
Nodebb yeni deneyimliyorum ilk hissiyatım geleneksel forum yapısını ve yeni forum sistemi görünümü algısı olan ama alakası olmayan (discourse, flarum vb gibi) yapıların ortasında duruyor gibi.
Mybb çok eskidi güncel arama motorlarına uygun olmadığını düşünüyorum.
Wordpress içerisinde wpforo var yapı itibariyle güzel ücretsiz sürümüde yeterli fakat gel gelelim hantal kalıyor.