İyi akşamlar direkt konuya giriyorum bugün önümüze çat diye bölüm kağıtları konuldu ve hangi bölüme gitcekseniz seçin Dil düşünüyorum oldukçada ilgim var dil bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz
Son düzenleyen: @fish 2025-02-04T19:15:12Z
İyi akşamlar direkt konuya giriyorum bugün önümüze çat diye bölüm kağıtları konuldu ve hangi bölüme gitcekseniz seçin Dil düşünüyorum oldukçada ilgim var dil bölümü hakkında ne düşünüyorsunuz
Son düzenleyen: @fish 2025-02-04T19:15:12Z
Üniversitede de dil üzerine okumak istiyorsan neden olmasın, ayrıca okulunda Erasmus gibi program var mı ona da bak, benim lisem Portekiz’e götürmüştü mesela.
Hangi dil ve edebiyatı önemli? Latin alfabesi kullanan bir dil ise, en azından aşina olduğun kelimeler benzer olduğundan dili daha kolay öğrenebilirsin. Dil mevzusu; insanlarla konuşarak, kitap okuyarak öğrenilmez, biraz nereden geldiğini bilmediğim şekilde özgüven geldi videolar çekip anlattım. Şimdi daha iyi konuşuyorum. Biraz kendinden nefret edebilirsin bu dediklerimden ama dene: Ses kaydı aç, metin oku, ağzını yoran, dilinin dönmediği kelimeleri özellikle oku. Sonra bunu okuyacağın dile göre yap, her gün dene veya utanma, git sosyal medyadan biriyle tanış. Benim 4 yıllık adli bilişimci İspanyol arkadaşım var, Alex diye. Ama belli ülkelerden kişilere yazma, çok karmaşık konuşuyorlar (Hintliler, Japonlar, Avusturyalılar, Lehliler, Çekler, Fransızlar). Bu milletlerde ne var bilmiyorum, iletişimde bir yerden sonra ana dillerine dönüyorlar. Kaç kere dedim İngilizce yazın diye mesela Hintliler özellikle, “ben zaten İngilizce konuşuyorum” dediler sonra “sen Hintçe öğren” diye döndüler.
Eğer okulun seviyesi ortalamanın üstündeyse gitmeni tavsiye ederim. Diğer türlü sadece derslerden kaçmaya çalışan öğrencilerin tüm hafta boyunca konuştuğu bir yer oluyor. En mantıklısı 11 ve 12’inci sınıflardan biriyle konuşman ya da sınıfında dil seçecek insanlarla.
Biyografine dil öğrenmeyi sevdiğini yazmışsın. Büyük ihtimalle diğer bölümlere gitmen senin için 2 senelik işkence olur.
Günümüzde iş bulmak artık neredeyse tamamen şansa kalmış bir şey. Mesela üniversite mezunu birinin iş bulma şansı günümüzde %30 dersek, üniversiteye hiç gitmemiş ya da terk olan birisinin de %20 yani. Arada dağlar kadar fark varmış gibi konuşulur ama o 15-20 sene öncede kalmış.
Neden bunu söyledim? Eğer aklında şimdiden ben iş bulabilir miyim sorusu varsa çok takılma. Takılsan da takılmasan da büyük çoğunluğu şans ve torpile bağlı. Yani sayısala gitmeyeni salak sayan, sözele gideni tembel sayan, dile gideni de okumaya gönlü yok sayan genel zihniyete aldanma. Üç aşağı beş yukarı iş iş bulmaya geldiğinde çok da farkları yok açıkçası. O yüzden gerçekten gönlün ne istiyorsa, nerede yeteneğin ve ilgin varsa o alanı seç. Hiç değilse ilgin olan bir alanda kendini geliştirmeye destek olacak şeyler edinebilirsin.
Dil bölümünden mezun biri olarak kesinlikle öneririm. Hayatımda yaptığım en iyi kararlardan biridir dil bölümünü seçmek. Zaten dile ilgim ve yeteneğim vardı o yüzden hocaların hepsi dil bölümünü seçmemi istiyorlardı. Ben de onları dinledim ve iyiki dinlemişim. Çok güzel bir 2 yıl geçirdim ve şu anda da çok güzel bir üniversite hayatı geçiriyorum. İstediğin ve yatkın olduğun bölümü okumak her zaman en iyisidir. Ailemi dinleyip sayısal/eşit ağırlık seçseydim şu anda ya mutsuz bir şekilde istemediğim bölümü okuyacaktım ya da tamamen hiç okumayacaktım. Kesinlikle öneririm. Ayrıca herhangi bir sorun varsa sorabilirsin.
Dil bölümünde sadece dil ve edebiyat/filoloji bölümleri de yok hocam. Okuduğum bölüm olan dilbilim bölümünü de öneririm eğer dil olgusu üzerinde daha bilimsel yöntemlerle çalışmak istiyorsa.
Tamamen katılıyorum. Kitaplar vs başlangıç olarak çok yardımcı oluyorlar fakat daha da uzmanlaşmak için bunları yapmak şart.
Maalesef dil bölümünde öyle bir sorun var fakat pek etkilemiyor insanı ya. Bir kaç doğru düzgün insan olsa veya öğretmeni iyi olsa yeterli. Öğretmenin kaynak seçimi vs çok fazla şey değiştiriyor. Eğer o da kötüyse ya dershane ya da kendi çabası ile halletmesi gerek.