Deneme-Yanılma ile Linux Öğrenmek: Mümkün mü?

Daha önce Kali Linux’a çok az bir aşinalığım vardı. Aldığım kurs ve okul sayesinde Linux’un ne olduğunu az çok biliyorum. Yakın zamanda, Windows’tan Garuda Linux’a (Gaming Edition) geçiş yaptım. Linux’un terminalini çok seviyorum; terminal üzerinden bir şeyler yapmak benim için oldukça keyifli. Aslında Linux’a geçişimin %60’ı bu sebepten kaynaklanıyor.

Komutlar hakkında çok fazla bilgim yok, ancak deneme-yanılma yoluyla öğrenmeyi çok severim. Linux’u da bu şekilde öğrenmeyi hedefliyorum. Bir-iki rehber izledikten sonra sistemi kurcalamayı, forumlarda gezmeyi planlıyorum.

Linux özelinde böyle bir öğrenme yöntemi mümkün müdür? Yani sadece az bir bilgi ve deneyimle, ağırlıklı olarak deneme-yanılma yoluyla Linux öğrenilebilir mi?

Son düzenleyen: @cato 2024-11-25T20:03:09Z

4 Likes

Hoş geldin, gelelim konuya. Öğrenirseniz, lakin duvar kağıdında mistik ve canlı olan distrolardan nefret besleme şansınız olabilir ilk kullanımda. Garuda, oyun için seçtiyseniz mantıklı bir seçim olmuş. Deneme yanılma yoluyla evet, Linux’u öğrenirseniz bilgisayar direkt deneme yanılma işidir.

Burada bilmeniz gereken (bence) 50 komut var terminal için.

# Komut Açıklama
1 ls Linux’ta dizinleri listelemek için en sık kullanılan komut
2 pwd Linux’ta çalışma dizini komutunu yazdırır
3 cd Dizinler arasında gezinmek için kullanılan Linux komutu
4 mkdir Linux’ta dizin oluşturmak için kullanılan komut
5 mv Linux’ta dosyaları taşıyın veya yeniden adlandırın
6 cp mv ile benzer kullanım ancak Linux’ta dosyaları kopyalamak için
7 rm Dosyaları veya dizinleri sil
8 touch Boş/boş dosyalar oluşturun
9 ln Diğer dosyalara sembolik bağlantılar (kısayollar) oluşturun
10 clear Terminal ekranını temizler
11 cat Dosya içeriğini terminalde görüntüler
12 echo Komuttan sonra gelen metni yazdırır
13 less Terminalde sayfalanmış çıktıları görüntülemek için Linux komutu
14 man Tüm Linux komutları için kılavuz sayfalarına erişin
15 uname İşletim sistemi hakkında temel bilgileri almak için kullanılan Linux komutu
16 whoami Aktif kullanıcı adını alır
17 tar Linux’ta dosyaları çıkarma ve sıkıştırma komutu
18 grep Çıktı içinde bir dize arayın
19 head Belirtilen sayıda satırı üstten döndürür
20 tail Alttan belirtilen sayıda satırı döndürür
21 diff İki dosya arasındaki farkı bulun
22 cmp İki dosyanın aynı olup olmadığını kontrol etmenizi sağlar
23 comm diff ve cmp işlevlerini birleştirir
24 sort Çıkış sırasında bir dosyanın içeriğini sıralamak için Linux komutu
25 export Linux’ta ortam değişkenlerini dışa aktarın
26 zip Linux’ta dosyaları sıkıştırın
27 unzip Linux’ta dosyaları açar
28 ssh Linux’ta Güvenli Kabuk komutu
29 service Hizmetleri başlatmak ve durdurmak için Linux komutu
30 ps Etkin işlemleri görüntüle
31 kill ve killall Etkin işlemleri işlem kimliğine veya adına göre sonlandırın
32 df Disk dosya sistemi bilgilerini görüntüle
33 mount Linux’ta dosya sistemlerini bağlar
34 chmod Dosya izinlerini değiştirme komutu
35 chown Dosya veya klasörlerin sahipliğini verme komutu
36 ifconfig Ağ arayüzlerini ve IP adreslerini görüntüler
37 traceroute Hedefe ulaşmak için tüm ağ atlama noktalarını takip edin
38 wget İnternetten doğrudan dosya indirme
39 ufw Güvenlik duvarı komutu
40 iptables Diğer tüm güvenlik duvarı yardımcı programlarının arayüz oluşturması için temel güvenlik duvarı
41 apt, pacman, yum, rpm Dağıtıma bağlı paket yöneticileri
42 sudo Linux’ta ayrıcalıkları yükseltme komutu
43 cal Komut satırı takvimini görüntüler
44 alias Düzenli olarak kullandığınız komutlarınız için özel kısayollar oluşturun
45 dd Çoğunlukla önyüklenebilir USB çubukları oluşturmak için kullanılır
46 whereis Bir komutun ikili, kaynak ve manuel sayfalarını bulun
47 whatis Bir komutun ne için kullanıldığını bulur
48 top Etkin süreçleri sistem kullanımlarıyla birlikte canlı olarak görüntüleyin
49 useradd ve usermod Yeni bir kullanıcı ekleyin veya mevcut kullanıcı verilerini değiştirin
50 passwd Mevcut kullanıcılar için şifre oluşturun veya güncelleyin
9 Likes

nasıl bir deneme yanılmadan bahsediyorsunuz orayı tam net anlamadım fakat aslında linux dahil olmak üzere hayatın bir çok alanında bir şey öğrenmek için gereken iki şey var, öğrenme isteği ve öğrenilmek istenilen şeye ayrılan zaman. Eğer bir şeyi yeterince öğrenmek istiyorsanız onu öğrenmeme gibi bir şansınız yok, en azından benim fikrim bu yönde. Tabii nasıl ve nerden öğreneceğiniz öğrenme sürecini etkileyebilir.

Ben de şahsen şu ana kadar linux hakkında bildiklerimi ya linux kullanırken kendi karşılaştığım ya da başkalarının karşılaştığı sorunları çözmeye çalışırken yaptığım araştırmalara borçluyum diyebilirim. Tabii “linux’u çözdüm, herkes benim yaptığım gibi yapsın” gibi bir iddam yok, ben de bu yolun daha çok çok başındayımışım gibi hissediyorum.

Fakat, “linux kullan> kullanırken bir şeyler boz> tamir etmeye çalış> daha çok boz> tamir et/sistemi yeniden kur> bir şeyler boz>…” şeklindeki döngü öğrenmek bence hem daha katlanılabilir hem de bu yöntemle öğrenilen şeyler bir şey öğrenmek için kitap okumak gibi soyut yöntemlere kıyasla daha kalıcı oluyor.

Size de son sözüm Don’t you dare go hollow olur. :smile:

3 Likes

linux en iyi bozarak öğrenilir :smiley:

12 Likes

Öncelikle foruma hoşgeldiniz. @kudai_tauricus hocama katılıyorum, bende yeni geçtiğim halde geçenlerde önemli sistem paketlerini sildim. Bu şekilde grub recovery mode’u kullanmayı, apt yazılım depolarını elimle yazmayı. Ve gerekli paketlerin nasıl kurulacağını öğrendim. Dosyalarım silinmedi ama masaüstü ortamlarım ve uygulamalar silindi. Neyse ki yükleyince tekrardan hepsi geri geldi. Fakat güvenlik duvarı,arşiv yöneticisi gibi birçok şeyi tekrar yükledim. Bunları öğrendim mesela. Ayrıca deneme-yanılma için sık sık yedekleme almanı da öneririm. Dün indirilenleri sildim, hemde rm -r ile, neyse ki Windows’tan kalma yedeklerim beni kurtardı.

2 Likes

Hocam deneme yanılma yolu ile öğrenmek en iyisidir fakat her gördüğünüz komutu kullanmanızı önermem. Özellikle sudo rm -rf/ gibi. Ayrıca her zaman için bir usb ye dosyalarınızı yedekleyin. Çünkü bazen enter tuşuna basınca geri dönüş olmuyor.

5 Likes

Gayet mümkündür. Birçok şeyi o şekilde öğrendim.

2 Likes

BTRFS ile manuel olarak snapshota dönmeyi ve chroot kullanmayı öğrendikten sonra her şeyi yapabilirsiniz hocam.

Hatalı komut.

Yine de ne olur ne olmaz fakeroot’ta denedim tabii ki :grin:

4 Likes

millet sistemini yanlışlıkla borklamasın diye no preserve root flagının kullanımını zorunlu kıldılar onunla denersen siliyor baya baya :grinning:

4 Likes

Benim anlamadığım İnsanlar bir dağıtımı nasıl bozuyor? Ben çok kurcalayan birisiyim ama 1 kere bile bozulmadı. Sadece 1 tane istisna. Dağıtım değiştircektim sonra dedimki Cihazı kullanırken diski yeniden boyutlandırsam ne olur? Diski bölümledim ama ordada uyarı veriyor “Yaparsanız Diskiniz zarar görebilir” Bende yaptım ve Dağıtım açılmadı. Sonra yeni dağıtım kurdum ama calamaris disk yapılandırmada hata veriyordu bende elle yaptım.

3 Likes

İşte ondan bahsediyorum hocam :slight_smile:

2 Likes

Konu dışı belki ama bir şeyi anlamak için o işte illa ki bir hata yapman gerekiyor bence. Karşılaştığın bir hatayı çözemediğin sürece o işi öğrendim diyemezsin.

5 Likes

ben öyle öğrendim zaten :smiley:

3 Likes

yani zor ama imkansız değil

1 Like

neresi zor tam olarak spesifik bazı dağıtımlar dışında terminal okadar şey değil

1 Like

deneme yanılma ile şu kodları nasıl bulacaksınız acaba?

https://btt.community/uploads/default/original/3X/d/3/d32fed6fb65b33f47df683d47a712e056408c879.jpeg

2 Likes

@caylak Harika soru :thinking:

3 Likes

bende linux’da yeni sayılırım evet deneme yanılma zaten bu işi öğrenmenin en makul yoludur. Sistemi kararsız hale getirne kadar incik cincik her yerini kurcalayıp bir çok eklenti kurup denemeler yapıyorum. Günün sonunda baştan formatlayıp yeniden kuruyorum. Çok şey öğrendiğimi söyleyebilirim.

4 Likes

Evet, bazılarının ismini bulabilirsin ve dediğim gibi, terminal olmadan da çoğu şeyi yaparsın :laughing:

Hatta böyle soru sormak yerine, neden insanların Linux’ta terminali kullanmadan yaptıklarını araştırmadın? Spesifik olarak, bir kaç dağıtımda terminal zorunludur çünkü onların amacı sunucular veya günlük kullanım için değil. Sen hiç Parrot, Kali, BlackArch tarzı dağıtımların sunucu olarak kullanıldığını gördün mü mesela? Bu tarz dağıtımlarda terminal zorunludur çünkü amacı ofansif güvenliktir.

Gelelim senin dediğine; hiç bir şey bilmeyen birisinin gözünden bakacağım. Neden terminalde işi olsun sürekli? Daha kesin konuşayım; yeni başlayan birisinin terminali açma nedeni, istediği paket web’de veya mağazada yoktur; o yüzden veya fetch yazdıracaktır.
ondada yazması gereken sudo apt/pacman/yum/dnf
pacman dışında çoğunda paket yönetici + paket + install komutu pacmanda şöyle pacman +S paket bu bide şey yani isteğe bağlı birde ben alışkanlıktan terminal kullanıyorum Windowsdada terminal kullanırım mesala tamamen alışkanlık işi insanda

1 Like

Sadece man page ile mümkün.

1 Like