Debian vs Ubuntu

Merhabalar, youtube’da ve internette çoğu linux kullanıcısı debian’ı yüceltirken ubuntuyu gömmektedir. Bunun nedeni nedir?

Özgür yazılımın doğasına aykırı bir araçtan ötürü ek olarak canonical

Bkz: snap store

2 Likes

Şahsi fikrim, Ubuntu linux dünyasının Windows’u gibi ondan. Windows kadar ağır, yer yer onun kadar hantal, next next diye kurulduğunda neredeyse onun kadar veri toplayan bi dağıtım bence. Debian tabanlı dağıtımları tercih ederim şahsen. Ubuntu tabanlı diğer dağıtımlar (Mint vb) daha başarılı bence.

2 Likes

Ubuntu, pop_os ve debian kullandım. Debian’dan aldığım verimi diğer ikisinden alamadım.

2 Likes

Snap ve şirketten dolayı sevmiyor ama Ubuntu tabanlı olan ve Snap kısmından kurtaracak daha iyi Ubuntu tabanlı dağıtımlar var.

Mint ve PopOS örnek verilebilir. Üstelik kendilerinin eklediği bir sürü özellik ve ayar da var. Mint’in kendi geliştirdiği masaüstü ortamı bile var.

2 Likes

Benim cihazımda Ubuntu’da yaşadığım saçma problemleri Debian’da yaşamadım ben açıkçası bu sebeple arkadaşlarıma “Ubuntu mu kursam” dediklerinde Debian öneriyorum. Debian’da bazı şeyleri yapmak daha zor yalan yok ama deneyimlerimden dolayı Debian daha kullanılası gibi.

1 Like

katılıyorum Debian zaten temiz ve Paketleri kararlı bir kere kurduktan sonra sorun yaşanmamakta baş ağrıtmaz. ancak kurulum driver VS bir kere sorun yaşaması dahilinde bayağı uğraştırıcı bazen kaynağından derleme ister ama uğraşınca işin sonunda hızlı çalışan bir sistem elde eder.depolarındaki paketler defalarca süzgeçten geçmiştir.

Ubuntuya gelecek olursam Debiana göre donanımı doğrudan tanır. Windows gibi çoğu işler kolaydır. Snaptan kurup geçersin driverler ise Ubuntunun uyumlu ş ekikle paketlediği sürücülerle doludur genekle kurulumda az sorun yaşanır. Ama bir o kadar Debiana göre daha ağır ve Paketler bazen Stabil olmayabilir. Ubuntu da kararlıdır. Debiana göre kıyasladım sadece Ubuntu arka planda doludur. Bu doluluk Snap bağımlılıklarından kaynaklanır. Snap 'tan kurtu labili nir. Ubuntu Çok iyidir. veya Debion + Ubuntu Temelli Linux Mint güzel bir seçenektir. Eğer biraz ileri iseniz Debian daha mantıklıdır. aralarında fark yoktur. bence tek fark Snap …

1 Like

ya zaten Ubuntunun eklediği bişey yok sadece işletim sistemini ağırlaştırıyor. Debian kur üstüne flatpak çicek gibi işletim sistemi oluyor.

Ubuntu tam olarak kimi hedeflediğini bilmiyor bence bazı kısımları çok enterprise odaklı bazı kısımları ise standart kullanıcıyı hedefliyor. +snap zorlaması. Debian ise rtfm ve gg ez arasındaki mükemmel denge. ama debiana ppa kurmaya gelince iş sıkıntı.

1 Like

Canonical kurumsal müşterilerine daha çok odaklandı ve masaüstü kullanıcısını artık eskisi kadar göz önünde bulundurmuyorlar. Snap store mesela buna bir örnek. Her ne kadar son kullancılar sevmese de sistem adminleri gibi bu işin içinde olan insanlara kolaylık sağladığı noktalar var. Ayrıca geçmişte sistemin kullanıcıların isteği olmadan amazona veri gönderdiği de ortaya çıkmıştı yanılmıyorsam. Bu tarz olaylar açık kaynak komünitesini doğal olarak rahatsız eden şeyler. Bence şu da bir gerçek: Ubuntu linux camiası için hala çok önemli ve önemli olmaya da devam edecek. Ubuntu tabanlı diğer dağıtımlar zaten ubuntudaki sevilmeyen şeyleri kendilerine göre düzeltip ona göre dağıtımlarını geliştiriyorlar. Örnek vermem gerekirse pop os geliştiricilerinden birisine neden debian tabanına geçmiyorsunuz denildiğinde kendisi ubuntu gibi çok sağlam bir taban varken enerjimizi başka şeylere yöneltiyoruz demişti. Ubuntu nefretinden etkilenip ubuntuya laf söylemektense insanların artı ve eksilerini değerlendirip kullanacakları dağıtımları ona göre seçmeleri ve hangisi daha iyi hangisi daha kötü yarıştırmalarını bırakmaları lazım diye düşünüyorum.

3 Likes

Ubuntu yapılandırılmış olduğu için bence Ubuntu. Debian biraz uğraştırıcı.

Ben şahsen Windows ile içli dışlı olan bir şirketin dağıtımını kullanmam

Ya aslında Ubuntu türevleri de çok güzel. elementaryOS 5.1.7 çok iyiydi ama Windows yada Microsoft ile içli dışlı olmasına bir şey diyemem.

Belki içli dışlı olmasının sebebi telemetri bilgileri toplamak için olabilir.