Debian Testing denenir mi?

Sizce Debian Testing denenir mi? Endevaour OS kullanıyorum. 2-3 hafta once spydows’dan geçtim. Benim bilgisayar 4 GB RAM’e sahip. Zaten sonra elimizdeki bir rami takip sonra yeni sistem alacağım. PC sanal ram/swap olmadan donuyor ve eos kurulumumda diskimi full tum sektörleri biçimlendirdim. O yuzden swap alani yapamam. Hazır swap istiyorum, Debian Testing geçilir mi? Bende hic rolling release’den kaynaklanan sorunlar olmadı. Ama insanlar guncellemeler konusunda baya dikkatli olmalısınız diyor. Biraz tırsmadım değil. Birde yeni şeyler deneyimleyim. He bu arada Arch tabanının en iyi avantajı Pacman’di.
Debian testing depolari umarım cok eski degildir zaten beta surumu eski olmaz. Olursa da tarayicidan dpkg’ya kurarım yazılımları.

Teşekkürler.

Yaklaşık 1 aydır trixie (testing)'de kullanıyorum daha herhangi bir sıkıntı yaşamadım. Günlük olarak hangi paketlerin güncellendiğini de kontrol ediyorum. Aşağıdan takip edebilirsin:

https://people.debian.org/~fpeters/gnome/debian-gnome-45-status.html

3 Likes

debian testing biraz garip bir dağıtım, iki sene boyunca maintain edilen bir sürüm sanırım bir sene rolling release bir sene ise repolarının dondurulmasıyla stable bir kullanım sunuyor. ama debian unstable’ı uzun süreler kullanmış biri olarak söyleyebilirim ki bu abiler unstable konusunda bile oldukça titiz çalışıyor. yani debian unstable diğer dağıtımların stabil versiyonlarından daha stabil bile olabilir. bu yüzden stabilite konusunda endişeye gerek yok. repolar ise dediğim gibi bir müddet sonra donduruldukları için kaçınılmaz olarak eskiyecekler. debian unstable ise arch gibi rolling release bir debian deneyimi sunuyor

3 Likes

Debian Testing, Unstable’dan gelen paketlerin tutulduğu Stable ile Unstable arasındaki köprü dağıtımdır. Ne unstable kadar sık güncellenir ne Stable kadar sabit durur. Aradadır. Unstable’ı 2 yıl kadar kullandım, ismine rağmen çok da kararsız bir dağıtım değildir. Sadece paketler depoya düştüğü gibi güncellememek lazım, biraz bekledikten sonra güncelleme yaparsan çok da sağlam dağıtımdır. Testing’e gelecek olursak: Stable dağıtımına dağ diyecek olursak, unstable da taş gibidir. Bu da testing’i “kaya” yapmaktadır bilmem anlatabildim mi? İsmi Debian ise şüpheye gerek yok emin ellerdesin sadece tecrübe için bile olsa dene. Önce sanal makinede dene, hoşuna giderse sistemine kurarsın.

2 Likes

Denenir niye denenmesin ki? Ben Devuan’ın testing’ini denerken adını hatırlamadığım bir hata almıştım. Bir türlü çözememiştim. Her neyse nasip olmadı yani. Normal Devuan kolayca kurulmuştu.

1 Like

Yaklaşık bir senedir Debian Unstable’yi kullanıyorum. Fütursuzca apt’den paketleri güncelliyorum. Bugüne kadar sistem kıracak sorun yaşamadım.

2 Likes