Debian imaj dosyası nasıl alınır?

1. Geçici bir süreliğine diskime Windows kurmak zorunda kaldım. Ve diskimi .iso ya da imaj dosyası olarak yedeklemek istiyorum. Bunu hangi programla yapabilirim?

2. Windows kullanırken iso dosyalarını usb belleğe rufus ya da ventoy kullanarak atıyordum. Linux’da Rufus çalışmıyor bildiğim kadarıyla. Ventoy ise en fazla 4GB destekliyor. Ne yapabilirim?

Clonezilla.

Ventoyun varsayılan olarak exFAT kullanması lazım ve exFAT’ın 4 gb limiti yok.

1 Like

Bunu nasıl ayarlayabilirim? Seçeneklerde göremedim.

Buradaki Partition ayarlarında olması lazım.
image

Maalesef. MBR ya da GBT ayarı dışında yok
resim

Ayarlar menüsünü kapatın varsayılan olarak exFAT olması lazım, orada yazmalı.
image

Bölüm yapılandırmasını kontrol ettiniz mi?

resim
ve
resim

Varsayılan olarak exFAT bölümü oluşturması gerekiyor. Aşağıdaki komutun çıktısını paylaşabilir misiniz?

sudo fdisk -l /dev/sda

fdisk: /dev/sdc açılamıyor: Böyle bir dosya ya da dizin yok

Yanıtını alıyorum. Ventoy’un bulunduğu klasörde çalıştırıp ya da normal konsolda da denedim. Aynı tepkiyi alıyorum

Tekrar komutu kopyalayın, yazım yanlışını düzelttim. USB takılı olmalı.

Disk /dev/sda: 28,65 GiB, 30765219840 bayt, 60088320 sektör
Disk model: Cruzer Blade
Birimler: sektör’i 1 * 512 = 512 baytın
Sektör boyutu (montıksal/fiziksel): 512 bayt / 512 bayt
G/Ç boyutu (en düşük/en uygun): 512 bayt / 512 bayt
Disketikeri tipi: gpt
Disk belirleyicisi: 0BFF1064-8D66-A871-56B6-0772F64A16FC

Aygıt Başlangıç Son Sektör Boyut Türü
/dev/sda1 2048 60022743 60020696 28,6G Microsoft basit veri
/dev/sda2 60022744 60088279 65536 32M Microsoft basit veri

Böyle.

Microsoft basit veri olarak gözüküyor ama büyük ihtimal o exFAT bölümü. NTFS olsa bile, Ne NTFS’in ne de exFAT’ın 4gblık bir dosya limiti yok.

1 Like

Microsoft basit veri olarak gözüküyor ama büyük ihtimal o exFAT bölümü. NTFS olsa bile, Ne NTFS’in ne de exFAT’ın 4gblık bir dosya limiti yok.

USB’yi kendi bilgisayarımdan İSO kuramayınca, farklı bir windows bilgisayardan biçimlendirdim. Ondan öncesinde nedenini bilmediğim şekilde İSO dosyasını usb kopyalarken eğer dosya 4GB’dan büyük ise o bahsettiğim durumu yaşıyordum. Oysaki içerisinde 1-3Gb’lık birkaç tane ISO vardı.

Şuanlık sorun yok gibi duruyor. Dediğim işlemi yapmadan önce kuramıyordum. Muhtemelen ventoy’da disk bölümleri oluştururken bir yere dokunmuş olmalıyım.

Teşekkür ederim.

1 Like