Selamlar dostlar, bilgisayarımda sıkıntılar var o yüzden format atmayı düşünüyorum. Atmışken linux’u bi deneyeyim dedim fakat en basitinden bir uygulama indireceğimde vesaire resimde görebileceğiniz gibi arch-debian ve diğer sürümler için indir tarzı ibareler çıkıyor. Bu sanırsam tüm uygulamalar için aynı şekilde, mesela ben bir X uygulamasını indirmeye çalıştığımda eğerki ilgili uygulama arch için bir indirme bağlantısı verdiyse onu debianda kullanamaz mıyım ? Bu konularda yeniyim daha hangi distroyu seçeceğime karar vermedim. Ön bilgilendirme açısından bu soruyu soruyorum şimdiden yardımlarınız için teşekkürler. Kısaca bir uygulamanın linux versiyonu varsa her distroda çalışır mı ?
Dosya formatına göre değişir appimage, snap, flathub gibi yerlerden indirirsen çoğu dağıtımda çalışır.
Deb paketleri adı üstünde debian tabanlı tüm dağıtımlarda çalışır. Rpm ise rhel tabanlı dağıtımlarda, aur ise arch tabanlı dağıtımlarda.
uzantıları farklı Debian .deb Fedora .rpm formatlarını kullanıyor mesela. Ama
ar x
diye bir olay var. Bu sayede mesela Deb paketini Void ve diğer Linux dağıtımına yükleyebilirsin ancak ar x
çok önerilecek bir şey değil mecbur olmadıkça kullanmayın. Bir de AppImage
ler var o formattakiler her dağıtım için doğrudan geçerli. En doğrusu mesela Mint kullanıyorsun. .deb yüklemen gerekir çünkü Debian tabanlıdır.
Peki hocam hangisi uygulama desteği konusunda daha ileride ? Hangisini distroyu kullanmamı tavsiye edersiniz ?
Bence bulamayacağın bir uygulama yok genel dağıtımlarda bilindik bir dağıtım seçmen yeterli
Şuan araştırmadayım bakalım güzel bir distro bulup başlayacağım, umarım memnun kalırım linuxtan tekrar windows kurmak istemiyorum
Vakit kaybı olmasın istiyorsan Arch ile başla, Linux kullanacaksan eninde sonunda Arch’a geçiş yapıyorsun. Kurulumu archinstall ile yap gerisi kolay
Verileri yedekte ise Arch olur.
Arch kullanımı çok kolay, AUR deposundada neredeyse tonla paket
Merhaba.
Debian ve Arch iki büyük tabandır.
Mesela benim kullandığım Pardus isimli dağıtım Debian üstünde.
Manjaro da Arch üstünde.
Bunlar harici dağıtımlar da var ama pek işiniz olacağını sanmıyorum. Sadece Fedora ilginizi çekebilir ama.
Arch ve Arch tabanlı dağıtımlarda AUR (topluluk paket deposu) diye bir sistem var. Sadece terminal üzerinden yahut ilgili arayüzden birçok yazılımı indirebilirsiniz. AUR’da yazılım bulamamak zordur.
Debian tarafında ise uygulama mağazaları ve APT paket yöneticisi ile yazılım kurabilirsiniz. Bunun yanında Windows’taki .exe gibi .deb var. Çift tıkla ve kur mantığı.
Yani her tabanın (Arch, Debian ve Fedora) kendine ait bir paket sistemi var.
Fakat bunlardan hariç olarak iki paket sistemi var ki her dağıtımda ortak çalışırlar: Snap ve Flatpak.
Bu iki paket sistemi konteyner mantığında çalışıyor. Yani bilgisayarınızda her uygulamayı (Snap ve Flatpak ile kurulmuş olanları kast ediyorum) sistemden bağımsız, izole ortamda çalıştırıyor. Uygulamanın ihtiyacı olan bağımlılıklar vs. hepsi paketin içindedir. Bundan dolayı her Linux dağıtımında çalışır.
Bu bilgiler korkutmasın, zamanla (kısa bir zaman) öğreniyorsunuz.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Alper arkadaşımızın dediği arch linux ile başlayayım bakalım