Ev sunucusu kurmak için GMKtec G3 mini pc satın aldım ve CasaOS kurma amacıyla Debian 12 işletim sistemini kurdum. Kurulum sırasında SSH Server’ı seçtim ve kurulum tamamlandıktan sonra SSH’ı tekrardan kurmayıda denedim. systemctl ile ssh hizmetini kontrol ettiğimde çalışıyor olduğunu görüyorum lakin permision denied hatası alıyorum. Lokal ağda bağlanıyorum ve hiçbir statik ip atamadım.
UFW gibi bir firewall var mı acaba sistemde? SSH portunu engelliyor olabilir.
Birde SSH config dosyasını açıp şu satırlarıdan ‘#’ sembollerini kaldırırmısınız?
Öncellikle SSH bağlantı sorununu çözelim. Firewall, portlarınızı dışarı yönlendirmede kullanılır; mesela HTTP portunu dışarıya açmak istersiniz ama SSH kapalı olsun. Firewall, bu portların hangisinin dışarıya açılacağını kontrol eder. UFW ise en popüler ve basit firewall’lardandır.
Sorun büyük ihtimalle şifreden kaynaklanıyor. Ana bilgisayarımda Windows 10 kullanıyorum ve makinedeki debian 12’de AltGr + Z yaptığımda “«” sembolünü veriyor lakin windows 10 da böyle bir şey yok. Başından beri şifreyi fark etmeden yanlış giriyormuşum… Aynı şekilde AltGr + A ile linux’de “â” çıktısı alırken windows da birleşik “ae” çıktısı alıyorum Güçlü bir şifre yapayım derken kendime işkence oluşturmuşum…
Türkçe karakter sorunu yok, şu anda debian’dan kullanıyorum btt’yi. Büyük “i” (İ) vs. sorunsuz bir şekilde yapabiliyorum. Sorun tamamen klavyelerin windows ve linux de farklılıklarından kaynaklanıyor diye düşünüyorum, birazdan yeni şifreyle giriş yapmayı deniyeceğim.
@isa.can teorim doğru çıktı. Sorun klavye sembol yerlerinin farklılığından kaynaklanıyormuş…