Gün geçtikçe ülkemizde sansürler daha da artıyor ve dağıtık sosyal medyalar daha da ihtiyaç haline gelmeye başlıyor. Ama birçok ülkede olduğu gibi dağıtık ağlar hala daha görmesi gereken ilgiyi görmüyor, özellikle de ülkemizde, hem genel içerik azlığı hem de Türkçe içerik yokluğu bunun başlıca sebebi. Bu sorunu biraz da olsa azaltmak için bence yapmamız gereken bu ağlara daha da yönelmek. Bu gönderinin altına kullandığımız dağıtık ağları ve o ağlardaki kullanıcı adlarımızı paylaşalım ki komunite oluşmasında az da olsa etkimiz olsun.
Pixelfed’in yakın gelecekte , veya dürüst olmak gerekirse asla, Instagram’ı geçemiceğini biliyorum ancak günlük kullanım için veya AI’dan uzak durmak isteyen çizerleri çekebilir Vsco gibi. Ve kullanan insanlar da yeni insanlarla tanışmış olur bahane ile.
dağıtık sosyal medya ortamlarının kullanılması yaygınlaşmasını gerçekten istiyorum, lakin kendim de hiç kullanmıyorum, ana akım uygulamaların neredeyse hiçbirinden memnun olmama rağmen, nedense dağıtık ortamlar da pek alternatifmiş gibi hissettirmiyor, bunun nedeni sanırım bu ortamların maintain edileceği sunuculara olan güvenle beraber, aynı zamanda bu ortamlara kitlelerin yönlendirilmesi gibi bir problem var. insanlar özellikle alternatif çıkmasını pek istemiyorlar çünki kitle bölünürse ulaşacakları hedef daralmış olacak, çok kötü bi ortam da olsa herkesin aynı yerde olması insanların işine geliyor sanırım, yoksa whatsappın instagramın twitterın tiktokun belki youtubeun bile daha iyi alternatifleri mevcut ama dediğim gibi herkese bir yerden ulaşabilmek insanların hoşuna gidiyor, hatta aynı şekilde bizim rahatsız olduğumuz algoritma da hoşlarına gidiyor. pekala diyelim ki bizim gibi insanlar dağıtık ortamlara geçtiler takılıyoruz, ana akım medyadan mahrum kalmayacak mıyız, kendi yankı odamızda tıkılmış olacağız belki de, bilemiyorum altan.
mesela pixelfed apple uygulama mağazalarında bulunmuyormuş bile, insanların tercih etmemesi için ilk nedenlerden biri olabilir.
hayır küçük bir yanlış anlaşılma olmuş, bahsettiğim aynı dağıtık medya içinde bölünme değil, o zaten olmaz. bahsettiğim şey zartzurt uygulamasından falanfilan uygulamasına göçülmesi.
Hocam bu konu için uzun uzun tartışmak gerekiyor. Ama ben linuxu baz alarak kendimce fikrimi söyleyeceğim. Şöyle düşünelim linux yanlış bilmiyorsam neredeyse windows kadar eski. Yani linux’un windows kadar biliniyor olmasını bekleriz normalde. Ama gerçekler hiç de öyle değil:
Bu tabloya bakınca linux kullanıcıları olarak oturup ağlamamız mı gerekiyor? Hayır. Çünkü bu oran eskiden daha da düşüktü. Dağıtık ağlar ve özgür yazılımlar gibi şeyler gönüllülük esasına bağlı şeylerdir. Çünkü özgür yazılımlardan kısa vadede para kazanamazsınız (?). Ama insanlar emek verdikçe daha çok insan gönüllü oldukça yukarıdaki tablo değişecektir. Ben linuxun ve dağıtık ağların internetin geleceği olacağına inanıyorum. Şuan mastodon’da kimsenin olmamasına veya yeni yazılımların linuxa native çıkarılmamasına aldanmayın. Bu ya 1 sene sonra ya 10 sene sonra yada çok daha sonra olacaktır ama mutlaka olacaktır. Umuyorum ki inşallah linux çekirdeği daha çok gelişir ve neredeyse her donanıma uygun hale gelir.
burada linuxdan örnek vermek sanıyorum doğru değil, çünki linux bir sosyal medya ortamı değil işletim sistemi, sosyal medya ortamlarıyla aynı mekanikleri paylaşmıyor.
eğer doğru anlamışsam sizin kastettiğiniz ağ bölünmesi değil istemcilerin bölünmesi. Öyleyse çok da önemli olacağını sanmıyorum. Kullandığımız uygulamanın adının mastodon değil faston olması veya material ikonlarının değil drakula ikonlarının olması daha çok çeşitlilik sağlar. Burada herkesin bir isim altına toplanması çok da farketmeyecektir zannediyorum. Çünkü dağıtık ağın olayı da aslında biraz bu özgürlüğü sağlaması.
hayır çok önemli, hatta en önemli konu bu. kendimden örnek vererek ilerleyeceğim, ben bir ressamım ve kendi reklamımı yapmam gerekiyor, bunun için sosyal medyayı kullanıyorum, ve başat olarak kullandığım instagram. neden alternatif kullanamıyorum? çünki çevrem orada, ve çevrem dolayısıyla büyüyeceğim kitle de orada, hani hemen hemen herkes orada. şimdi ben instagramı bırakıp pixelfede geçsem benim etkileşimim dibi dibine çakılacak, ayrıca orada bir avuç insana ulaşmayı başabilsem bile büyük ihtimalle bana bir pazar değeri getirmeyecek.
şimdi daha normal bir insanın gözünden bakalım, sosyal medya kullanıyorsun, tanıdıkların, arkadaşların, akranların orada, kahvaltı yaptın instaya attın, araba sürdün instaya attın, neden? muhattap olduğun insanlar orada ve onlarla etkileşime bu şekilde giriyorsun.
şimdi benim kitleyi de, bu sıradan vatandaşın kitlenin de yarısını alıp başka bir medya ortamına gönderelim, etkileşimler yarı yarıya düştü mü, düştü. e sen iki tarafa da içerik atmak istemeyeceksin, ekstra uğraş. arkadaşlarının biri bi yerde biri bi yerde, e biz aynı sebepten whatsappı da değiştiremiyoruz mesela, en uygun rakibi telegram bile hala birincil mesajlaşma uygulaması değil.
kitle yer değiştirmek istemiyor, aynı yerden herkese ulaşmak çok pratik. hatta diğelim ki insanlar yarın instagram ve whatsabı kullanmayı bıraktı hala da dağıtık medya kullanmayacaklar neden biliyo musun? çünki zor. dümdüz bir adam, google pixelfed yazdığında karşısına on tane adres çıkıcak ve kafası karışacak. bunun gibi sebeplerden ötürü insanlar Twitterın bir ayağı çukura girdiğinde bile mastodon yerine metanın threads uygulamasını tercih ettiler.
edit: ayrıca keşke insanlar bizim kadar sansüre duyarlı olsalar ama tam tersi destekleyen inanılmaz bi kitle daha var dünya genelinde.
anlamadım. dağıtık ağda x uygulaması y uygulamasındaki hesaplarla iletişime geçemiyor mu? Ulaşacağınız kitle nasıl küçülecek ki? yoksa ben dağıtık ağ sistemini yanlış mı anladım
he o açıdan öyle tabiki. ama bu kitlenin zamanla geçiş yapacağını düşünüyorum. merkeziyetçi platformlar kullanıcıları çok sıktıkça insanlar alternatiflere yönelmek isteyeceklerdir. @yusufipek hocamın bu videosu düşüncemi destekler diye düşünüyorum
Bölünme derken sitedeki sunuculardan bahsetmiyor. Mesela Instagram’da 100M kullanıcı var diyelim 50M Pixelfed’e geçti, şimdi 100M’u görmek için 2 farklı uygulama kullanman gerekiyor.
Maalesef öok haklısınız insanların bir çoğu bu tarz şeylere 1-2 gün ses çıkarıp sonra unutuyor veya daha kötüsü alışıyor.
Herkes bir anda “hadi beyler dağıtık ağa geçiyoruz instagram, facebook vs. bırakalım!” demicek zaten. Benim fikrim bence hepimiz elimizden geldiğince dağıtık ağlara, özgur yazılımlara vs. destek verelim. Şuanda merkeziyetçilikten kısa sürede kurtulmamiz mümkün değil. Gıdım gıdım insanlar kayıcak bu tarafa. Biz sadece özgür yapıları görmezden gelmeyelim yeter.