Biliyorum lakin internet olmasa burada birbirimizi nasıl tanıyacaktık? Nikola Tesla değiliz.
Kurulan build root erisimi aktif olacak sekilde hazirlanmadigi surece root’un disaridan Magisk, KernelSU gibi yazilimlarla aktiflestirilmesi gerekir, normalde custom rom kurulunca root aktiflesmez. Kaynak gosterdiginiz gonderi 2013 yilindan, o zamanlar root erisimiyle gelen custom rom’lar daha yaygin oldugundan oyle bir yorum yapilmis.
Orasını belirttiğim gibi bilemem, 2024 ve 2020’lerde çok fazla bu sadece Türkçe ilk çıkan şey de var, 2019’daki bir yazı. Bu çoğunlukla (hepsi değil!) cihaz üreticilerinin çoğu tarafından, onları “çocukça oynayanlardan” (ve hiçbir şey anlamasalar bile her şeyi denemek isteyen insanlardan) gelen çok fazla hizmet talebinden kurtarmak için alınan bir önlemdir. ROM’ların dolayısıyla bu üreticiler “özel ROM’ların” (veya daha doğrusu kendileri tarafından sağlanmayan) flaşlanmasını önlemek için özel önlemler aldılar.
Yukarıdaki yorumlarında da belirttiği gibi, varsayılan olarak cihazınızın dosya sistemine yalnızca USB aracılığıyla bağlanarak fiziksel erişim sağlayamazsınız. Cihaza, Android sürümüne ve diğer bazı kriterlere bağlı olarak yalnızca parçaları görebilirsiniz. Bu, SD kartın tamamı (fiziksel, UMS) aracılığıyla bazı kısımlarına yalnızca “mantıksal” erişim modunda) veya hatta MTP yoluyla biraz daha ayrıcalıklı erişim elde edilebilir ADB etkinleştirildiğinde USB Hata Ayıklama - ancak stok ROM ile bu durumların hiçbirinde tam erişim elde edemezsiniz.
Peki güncellemeler nasıl gerçekleştirilir? Çok yaygın bir uygulama, özel bir ZIP dosyasının kullanılmasıdır (update.zip
). Bu, cihaza takılan SD karta yerleştirilir ve cihaz özel bir modda (kurtarma) önyüklenir; update.zip
’ten başvurulabilir. AMA: cihaz bunun bütünlüğünü kontrol eder; update.zip
, üretici anahtarıyla imzalanmalıdır. Belli nedenlerden ötürü, bu anahtar ücretsiz olarak mevcut değildir; dolayısıyla böyle bir stok sisteme bu şekilde hiçbir özel ROM yüklenemez.
Tüm bunlar yalnızca cihaza süper kullanıcı erişimi ile aşılabilir; bu da şu anlama gelir: cihazı rootlamanız gerekir.
Yani bu NEDEN kısmını ele almıyoruz, NASIL kısmı için - köklenmenin. Tam istediğiniz gibi
This depends on the ROM of your choice. Some ROMs come pre-rooted while some will come unrooted and you’ll have to get root access manually with some root manager, like Magisk or SuperSU.
Neredeyse WP’de kullanılmazmış rootlu telefonda. Custom ROM’lar ve rootlu telefonlar WhatsApp tarafından desteklenmiyor. Bu özelleştirmelerde çok fazla varyasyon var, bizim için çalışır durumda bir ürün sürdürmek çok zor. Ayrıca, özel ROM’lar ve rootlama, WhatsApp güvenlik modelinin amaçlandığı gibi çalışmasına izin vermiyor. Özel bir ROM veya rootlu telefon kullanıyorsanız, diğer uygulamalar uçtan uca şifreleme olmasına rağmen mesajlarınızı okuyabilir.
En iyi WhatsApp deneyimi için, lütfen stok ROM kullanın ve root’u kaldırın. Root’u nasıl kaldıracağınız hakkında özel talimatlar için telefonunuzun üreticisiyle iletişime geçin.
Reddit’ten bir konudan buldum, 2022.
Her zaman değil… ama mutlaka önyükleme kilidinin açılması gerekiyor.
PS: Cihazınız bu bağlantıda listeleniyor mu? https://download.lineageos.org/ (sol tarafa bakın)…
Eğer listelenmemişse lütfen Google’da “XDA Telefonunuzun adı” araması yapın…
Desteklemiyoruz.
Gene dediğim gibi, ben demiyorum bunu; benim şu ana kadar çoğu telefonum rootluydu, SuperSU’da çalışmayı severim; lakin bu benim görüşüm değil, kaynaklar böyle. Saygılar. Daha ufak bir Google araması yaparım dilerseniz Oradan beni nasıl görüyorsunuz bilmiyorum, neyse.
Anlattiklarinizin olayla alakasini anlayamadim.
Bazi eski ve tum yeni cihazlarin yaziliminda degisiklik yapmak icin oncelikle bootloader kilidinin acilmasi gerekir, daha sonra istenirse root atilir, istenirse de cihazin stock kurtarma yazilimi silinip imza dogrulamasi yapmayan bir kurtarma yazilimi kurulur. Boylece ureticinin onaylamadigi bir custom rom kurulabilir. Root atilmadan custom rom kurulabilir ve custom rom kurulmadan root atilabilir, ikisi birbirleriyle tamamen alakasiz seyler. Yillardir bu islerin icinde olan biri olarak soyluyorum bunlari.
Kimseyi kimseden ustun gordugum yok, burada gonullu olarak calisan biriyim ve hatanizi duzeltmeye calistim sadece. Saygilar.
Root hercihazda vardır ama sınırlıdır.Google play root kullanır mesela uygulama yüklemek için diğer uygulamaların root erişimi vermek için magisk yüklenir .
Custom romlarda ise durum farklı olabilir yüklense bile root gibi algılaması muhtemeldir.
siz demedinizmi eskidendi rom la beraber root bende Google’a girip sihirli bir kelime yazıp çıkanları attım
Ayarlardan Magisk paket adını değiştirmeyi denediniz mi (+ Magisk’ten engelli)? Uygulamayı indirip denedim ve bir uyarıyla karşılaşmadım ilk açışta. Uyarı ilk girişte mi çıkıyor? İşe yarar mı bilmem ama Universal Safetynet Fix modülünü de kullanıyorum ve Android 10 üzerinde denedim uygulamayı.
Magisk gizle denemiştim ama olmamıştı evet ilk açılışta geliyorda pekte gerek kalmadı mecbur stok rom dönmem gerekti.
Custom Romlar herzamn sorun çıkartıyor hiç o aksiyona gerek yok.Satmak isteseniz yine stock rom yükleyeceksiniz.
Babamın tabletine gsi rom yüklemiştik aynı sorundan muzdariptik ama diğer uygulamalardan gizle seçeneğini açınca magisk ‘‘setting’’ yazılı bir uygulamaya dönüşüyor ve uyarılar ve sorunlar ortadan kalkıyor. O settings’e girince de magisk ayarları falan yapılıyordu. En azından bizde çözülmüştü çok uğraşmadan. Bence çok saçma bir sorun. Custom rom yüklemek isteyenin zaten kendi romu ya çok ağır geliyordur ya sorun çıkarıyordur ya da çok eskidir. Kim durduk yere memnunken rom yükler ki de insanları stock roma mahkum ediyorlar?
Cihaz eski ise rom yüklenir bence ama günümüzde o ihtiyaç gereksimi kalmadı bence hala android 5.1 in uygulama desteği devam ediyor.
Güvenlik güncelemesi falan derseniz Samsung 7 güncelleme veriyor kullanırsın bence günceleme sözü veren telefonları göre seçim yapın.
Bence fazla iyimser yaklaşmışsınız. Mesela elimdeki telefon android 8 ama papara yükleyemiyorum. Bazı hafif oyunlar bile minimum 8.1 ya da 9 istiyor artık. Ayrıca şunu da belirtmek lazım android 5.1 deyip geçiyoruz da onu kullanan cihazın rami romu donanım gücü vb de belli yani. Mesela firefox’un android 5 desteği var da android 5 kullanıp üstüne firefox’u kasmadan stabil bir şekilde kullanabilen kaç kişi var? Android 5 tabletim var oradan biliyorum.
Sürümle değil donanımla alakalı bir durum bence.
O an aklıma o geldiği için onu örnek verdim. Başka uygulamalarda da dediğim olay var. Android 4 ve 5 desteği oluyor ama hele android 4 ya da 5 cihazda bir deneyin nasıl kasım kasılıyor programlar. Desteği var deyip kestirip atmanın mantıksız olduğunu söylemeye çalıştım.