CharmQuell'in Pardus Videosu Hakkında Düşünceleriniz Neler?

Benzetmeye bak “Türk Windows” :man_facepalming:

Son düzenleyen: @fish 2025-01-09T12:29:29Z

6 Likes

Bu videoyu görmüştüm ama izlememiştim. Konusu Pardus muymuş? Hiç haberim yoktu. Gene millet neyi yüceltmiş ünlü yapmış da haberim yok deyip geçmiştim.

Hikaye anlatımı konusunda güzel işler çıkarıyor. Sanırım Linux dünyasına yabancı olduğu için videoda “Türk Windows” ifadesini kullanmış.

1 Like

Genel olarak charmquell hakkında olumlu düşüncelerim yok. Buraya kanalın belli bir dönem sonra nasıl hızlanıp geliştiğini yazsam hem linç edilirim hem kendisi tarafından davalık olabilirim. O yüzden itibar etmiyorum artık.

Charmquell severim ama “Türk windows” ifadesini kullandığı için umursamadım ve izlemedim. Ayrıca Pardus batmaz. Pardus kurumsal bir dağıtım. Para karşılığında satılan bir ürün değil.

4 Likes

tabiri yanlış tabi ilk olarak. onun haricinde pardusu sıfırdan yazılan apayrı birşey gibi lanse etmiş halbuki debian tabanlı xfce gnome vs kullanan normal bir distro. özel olan bir yanı da yok sadece türk malı diye övülüyor diğer dağıtımlardan iyi olan bir tarafını göremedim ben.

4 Likes

Geliştiriciler dağıtılmamış olsaydı belki daha iyi olabilirdi. Distronun sadece yerli/milli oluşunu vurgulamak duygu sömürüsü olarak geliyor. Pisiden debian tabanına geçmek iyi mi kötü mü bilemem fakat popularitesinin iyi olmadığı kesin.

Benim önerim artık immutable gibi distro yapmasıdır.

videoyu görünce pardusdan bahsettiğini tahmin edip pek yanaşamamıştım, pardustan hazetmesem bile isabetli bi video hazırlanmasını tercih ederdim. charmquell pek takip ettiğim bi kanal değil ama tahminime göre büyümek için içerik spamlıyor, bu yüzden yerinde bi araştırma yapılamamış.

2 Likes

çok yanlış yorumlar var
Untitled

1 Like

yorumları görünce dayanamayıp yorum yaptım, insanların bu kadar yanlış düşünmesinde videonun payı çok malesef.

2 Likes

çok doğru bir yorum yapmış bu arada. insanlar herhangi bir yere bağlı olmayan yazılımları tercih ederse farklılıklar, yenilikler daha fazla olur. ayrıca devlet teşviğini de doğru bulmuyorum ben, piyasayı bozuyor. pardustan çok daha iyileri var ve sırf devlet destek veriyor diye pardus daha ön planda kalıyor.

2 Likes

Ben kendimi linux ekosistemini bilen birisi olarak görmüyordum. Bu bendende betermiş. Eski yazılımcılarıyla yolları ayırmış olabilir ama yeni sürümleriyle kayda değer dağıtımlar çıkarıyorlar. Ben bir süredir 23 sürümünü kullanıyorum açıkçası beğendiğimi söylemeliyim.

6 Likes

Her şeyi geçtim de askerdeyken bile windows kullanılması aklıma yatan bir şey değil. Neden pardus tercih edilmedi acaba. Komple Windows ekosistemi olması çok garip geliyor her ne kadar intranet olsa da.

En önemli gelişme olarak bunu gösterebiliyorum.

1 Like

Sanırım oradaki düşünce zaten kapalı bir ağ içerisindeyiz ve ne internet erişimi var ne de harici bir medya takma (USB ve CD/DVD gibi) çoğu zaman mümkün olmadığı veya kısıtlandığı için sorun olmaz diye düşünülüyor.

Baktığımızda Natanz Nükleer santralindeki insanlar da böyle düşünüyordu ama her nasıl olduysa bu Stuxnet virüsü bulaştı :thinking:

Edit: Pardus’ün sırf Windows ve Office yazılımlarının lisans maaliyetlerine katlanmamak için çıktığı kısmı çok doğru. Bence tek ve en önemli amaç buydu. Yani geliştirme aşamasındayken dahi Microsoft’dan herhangi bir şekilde bir karşı adım (ücretsiz/ucuz yapma gibi) gelseydi proje komple rafa kalkacaktı. Milli işletim sistemi geliştirme, daha az ram harcaması ve benzeri diğer nedenler bence sadece daha meşru bir temel oluşturmak içindi.

2 Likes

İnsanların Linux’u tercih etmemesinin yegane sebebi olarak rahata alışmış olmak olarak görüyorum. Linux distroları bugün her ne kadar kullanıcı dostu olsa da çok uzak olmayan geçmişte öğrenme çabası ve zaman isteyen bir sistemdi. Bugün bu değişmiş olsa da hızlı tüketime alışmış bir nesili yeniliğe ikna etmek oldukça zor. Yaşça büyük kullanıcıların ise zaten bildiğini değiştirmek mümkün değil.

Bu durum kurumlar için de geçerli. Özel hayatında Windows kullanan bir memur, çalıştığı kurumda -alternatifi varsa- Linux kullanmak istemiyor. Eğer liyakat söz konusu olsaydı insanlara uygun eğitimler verilir ve sadece bu eğitimleri başarıyla tamamlayanların mevcut işlerine devam etmeleri sağlanırdı. Ancak bilgisayarı açıp kapatmayı marifet sayan, klavye kullanmayı dahi bilmeyen insanlarla dolu kurumlar.

3 Likes

Pardüs ilk çıktığından birkaç sene evveline kadar böyle bir amaç yoktu sonrasında arkadaşın belirttiği yönerge ile bu amaçlandı. Pardüs ilk 2005 yılında çıktı o zamandan beri aktif olarak geliştiriliyor. Son zamanlardaki ekonomiden dolayı yukarıdaki yönerge ile çok büyük miktarda tasarruf etme çabasına girildi.

Linux’un ne olduğunu bilenler için cringe olmuş.

4 Likes

Yalan yanlış bilgilerle dolu Pardusun günümüzdeki halini aşağılamak amacıyla çekilmiş bir video.

Devletteki yazılım ekosistemi çok büyük ve karmaşık yapılardan mülhem olduğu için tamamen Pardus geçişi vakit alacaktır fakat proje sağlam adımlarla ilerliyor.

Aynı konuyu alttaki başlıkta da konuşmuştuk ilgilenenler bakabilir.

Öfkeli surat olmadığı için tepki veremiyorum ama görünce resmen “Bu ne bilimsizliktir?” diyen karikatür karakterine dönüştüm. Bu tarz tabiri caizse neredeyse şirketlere “tapınan” ve hiçbir şey bilmeden açık kaynak veya özgür yazılımların “kontrol etmek” için kullanılan “zararlı” şeyler olduğunu iddia eden yorumları görünce sinirlenmemek elde değil. Neyse ki alttaki yanıtlarda gereken cevaplar verilmiş ancak umarım cevapları ciddiye alanlar olur.

İşin ilginç tarafı o yorumu ararken başka bir yoruma denk geldim. O yorumda ciddi bir iddia var, tabi ki kaynak yok(tu) ancak dikkatimi çekti ben de paylaşmak istiyorum burada. Bu arada moderatörümüz karşı adım gelseydi proje komple rafa kalkacaktı demiş ancak zaten iddia da bunun böyle olduğu yönünde.

İddia Pardus’un ilk geliştirildiği zamanlarda Bill Gates’in bizzat Türkiye’yi ziyaret edip bir takım görüşmeler yaptıktan sonra projeden vazgeçildiği şeklinde. Kaynak internette “Bill Gates’ten 30 milyon dolarlık jest” diye aratınca bilinen gazetelerin arşivinde çıkıyor, hatta zamanında neden böyle bir jest yapıldı diye tartışılmış. Bence bu çok üzücü bir durum. Şirketler öyle bir noktada ki herhangi bir devlet, kurumlarında ve hatta kişisel bilgisayarlarda da kullanmak üzere bir işletim sistemi yapmak için kolları sıvadığında şirketlerin üst düzey yönetim kadrosu hemen bir ziyaret, bir görüşme ile projeleri rafa kaldırtabiliyor ya da geliştirilirken çok başka yönlere savrulmasına sebep olabiliyor.

Ne diyelim, en azından ilk ekip tarafından olmasa da hala geliştirilen ve güzel bir dağıtım olduğu için iyi tarafından bakabiliriz.

2 Likes

bill rüşvet time turkey

1 Like