Herkese selam arkadaşlar.
Yaklaşık bir aydırgünlük işler için kullandığım CashyOs dağıtımında karşılaştığım sorun ve eksikleri paylaştığım videodur. Videoda hatam varsa affola. Eksikliklerimi yazarsanız sevinirim.
Kullandığın temanın simge paketlerinden dolayı sorun yaşıyor olabilirsin. Başka temalarda da dene. Özellikle Default temada dene. Videonun sonun bahsettiğin pencere ve uygulama yerleşimi sorunu da büyük ihitamalle tam uygulayabilmek için yeniden başlatma gerektiren bir seçenektir. O nedenle görev çubuğu kayboluyor. Büt tür tem değişimlerinde çoğu durumda çoğu linux dağtımında geçerililiklerin anlaşılabilmesi için en azından oturumdan çıkıp tekrar girmek gerekiyor. Bir sorun değildir.
Conky başlangıçta açılsın istiyorsan başlangıç uygulamalarına eklemelisin. Kendiliğinden başlamaz zaten. KDE ile Autostart kısmından uygulamayı eklersen her başlangıçta kendisi açılır. Çoğu zaman komut satırı ile Conky yüklediğinizde veya derlediğinizde Conky komut satırından başlangıç scriptini otomatikl oluşturabiliyor ama uygulama olarak mağazadan aldığınızda bunu kendiniz yapmanız gerekiyor.
Fredium ne olduğunu bilmiyorum ama şimdi sen söyleyince sayfasına baktım bir çok linux için dağıtım sunuyor. Hatta portable sürümü bile var. En kötü ihtimal .Appimage dosyasını indirip kulanabilirsin. İndirme sayfayısını gezerken sadece bir sütüna bakıyorsun. Linux sekmesinde gösterilen her 3 sütünda linux dağıtımları içindir. Arch için .tar.gz olan paketi manuel kullanabilirsin. Ayrıca komut satırı ile nasıl yapılacağı da ayrıntılı var.
Kullandığı tarayıcı bildiğimiz Firefox. Firefox ile ne ayar yapman gerekiyorsa aynısını yapabilirsin. Çok çetrefilli değil aslında. Firefox Snyc edersen bütün ayarların gelir değilse kullandıkça ayar yaparsın. Bütün kurulumlar için bu geçerlidir.
Bu haliyle video incelemeden ziyade senin için bir ön inceleme olmuş diyebilirim. İşletim sistemini daha fala kurcalayarak incelenebilir bir hale getirebilirsin. Hiç bir linux dağıımı paketten çıktığı gibi tam özellikli değildir. Kurulum yaptım bitti gibi bir durum hiç bir linux dağıtımı için yoktur. Herkes kullandığı masaüstü ortamının izin verdiği veya vermediği ölçüde kendine göre özelleştirebilir. KDE bu konuda son kullanıcı için oldukça iyi ve verimli bir masüstü ortamıdır. Temalar ise gönüllü geliştiriciler tarafından hazırlanırlar. Eğer bir temayı tam anlamıyla kullanmak istersen en azından geliştiricisinin BENİ OKU yardım materyalinden nasıl yapılacağına bakmalısın. Bu yardım materyalleri sana sınırlamalar ve düzenlemeler konusunda gereken bilgiyi sağlar.
İzlediğim vieodan anladığım kadarıyla bir cachyos incelemesinden ziyade yeni kurulum bir KDE masaüstü gezintisi gördüm. Oysa Cashyos ile ilgii bir bilgi yoktu. Cashyos Arch linux’un manuel kurulum süreçlerini kolaylaştıran bir dağıtımdır. Özellikle yeni başlayanların Arch için komut satırı ile gelen kurulumdaki “zorluğu” ortadan kaldırmayı amaçlar ve son kullanıcı için arayüz ekler. Bu dağıtımın temele motivasyonu Arch için kullanıcı arabirimi sunmak, çekirdek ve sürücüleri optimize ederek performans kararlılığı sağlamaktır. Şöyle düşünebilirsin: cashyos arch linuxun optimize edilmiş ve son kullanıcı deneyimine sunulmuş halidir. Geri kalanını kullanıcının kendisi yapması gerekir.
Daha iyi bir inceleme için kavramları açıklayarak ilerleyebilirsin. Arch linux nedir? CashyOS nedir? KDE nedir? Masaüstü ortamları ve farkları nedir? Genel olarak Linux ve masaüstü ortamları ne demektir gibi sorular üreterek bunlara cevaplar araman incelemeni daha iyi bir temele oturtabilir.
Videoda temalar kısmındaki temalar varsayılan CashyOs temalarıdır. Tema seçildiğinde diğer dağıtımlarda oturumu kapatma olaylarına denk gelmedim.
Conky Manager uygulamasını kurup başlangıçta otomatik çalıştır dememe rağmen çalışmadığından kaldırmak zorunda kaldım. Defalarca denedim ama malesef çalıştıramadım.
Ferdium uygulamasını kendi sayfasından indirip kurulmasından bahsettim. Aur depolarında olması gerekli diye düşünüyorum. Arch Tabanlı diğer dağıtımlarda vardı.
Tarayıcı konusunda haklısınız evet Firefox tabanlı ama Diğer Firefox tabanlı tarayıcılar gibi varsayılan ayarlarının aynı olmasını dilerdim. Gizlilik kısmını varsayılan olarak yüksek tutmak yerine kullanıcıya bırakması daha iyi olurdu. Sonuçta son kullanıcılar ayarlar konusunda bazen pek başarılı olamıyor. Gerçi bende son kullanıcıyım.
Buradaki yapıcı eleştiriniz için teşekkür ederim.
Bu videoda CashyOs ile ilgili detaylı bilgi olayına girmek istemedim. Bu konu ile ilgili çok fazla video var diye düşündüm. Asıl anlatmak istediğim Son kullanıcı olarak karşılaştığım bazı hata ve eksikliklerdi. Videoda kendimden veya sistemimden kaynaklı olabilir diye bahsetmemin sebeblerinden biri son kullanıcı olmamdı. İlerleyen zamanlarda linux bilgim artmaya devam ederse daha güzel inceleme videoları yaparım diye düşünüyorum.
Tekrar size teşekkür ederim. Üşenmeyip eksiklikleri yazmanız ve bilgilendirmeniz gerçekten güzeldi.