Bitcoin ne kadar güvenlidir?

Bitcoinin güvenli oluşunu anlayamıyorum. Cüzdanlar için public key ve private key var. Private key örneklerine baktığım zaman 50-70 haneli büyük küçük harf ve rakamların kullandığı bir anahtar görüyorum. :thinking:
Bu durumda benim sorgulamama neden oluyor. Nerede Bitcoinin güvenli oluşu? Nerede SHA-256 gücü? Sadece öğrenmek için soruyorum. Öğrendikçe Bitcoini daha çok seviyorum ama 70 haneli bir yazının kırılması imkansız değil diye biliyorum. :face_with_monocle:

Sadece 13 haneye kadar rastgele şeyler yazıp kırılmasının ne kadar süreceğine bakmamız bile yeterli bence. Half Life anahtarı girer gibi onüç tane 3 girmeyin ama :smiley: Elbette kırılamaz veya sonsuza kadar kalacak değil.

Fakat buradaki güvenlik yaklaşımı aslında sizin harcadığınızdan çok daha yüksek zamanları karşı tarafa harcatmak. Mesela her ay şifrenizi değiştirdiğiniz varsayımında şifrenizin kırılması en iyi ihtimalle 4-5 yıl sürecek ise bu şekilde uzun bir süre gidebilirsiniz. Ama mesela 30 karakterli şifrelere çıktığınız ve bir şifreyi tek bir yerde kullandığınız varsayımında şifreyi çaldırmadığınız sürece hiç değiştirmeden bile (uzunca bir süre) kullanabilirsiniz.

Bitcoin veya diğer benzeri sistemlerin yaptığı şey de bu. Elbette deneme yanılma yoluyla wallet oluşturabilir içeriğini kontrol edebilir ve coin var ise alabilirsiniz. Bunu engelleyen bir şey yok. Ama bunu yapmak samanlıkta iğne aramaktan daha zordur. Evrendeki tüm gezegenlerdeki samanlıklarda iğne aramak gibidir. En sonunda iğneyi bulduğunuzda karşılaşacağınız sonuç bir hiç de olabilir. Birçok wallet hesabı var ki içleri bomboş. Sadece açılıp bırakılmışlar.

2 Likes

Yanıt için teşekkürler :saluting_face: Peki milyonlarca insanın Bitcoin kullanması durumunda samanlıktaki iğne sayısı artmaz mı? Ve key uzunluğunun bir sınırı, bir standartı varsa bunları bulmayı daha da kolaylaştırır. Sonuçta bir parola ararken 1 haneli de deneriz 10 haneli de 40 haneli de. Ama private keyler örnek veriyorum sadece 55 haneden oluşuyorsa buna yönelik varyasyonların kısıtlı olduğunu düşünüyorum :thinking: :thinking: