Merhaba, ben bilgisayarıma Linux Fedora kurdum ancak kurulumdan bu yana bazı sıkıntılar yaşamaya başladım. Sizlerinde yardımcı olduğunu düşünerek buraya yazıyorum.
Yaşadığım sorunlar:
1- Bilgisayarım bazı aralıklarda donuyor.
2- Klavyemin gecikme süresi fazla (mesela capslock’a basıp geri kapatmak istediğimde gecikmeyle kapatıyor).
3- Discord üzerinden ekran paylaşımı yapamıyorum
4- Öncesinde Windows kurulu olup bilgisayarım daha hızlı açılıyorken, Fedora’da bu süre 20 saniyeye kadar çıktı.
Masaüstü ortamı hazır gelen her dağıtım bence başlangıç dostudur. Ama @BayLinux dediği gibi başka dağıtıma geçmeniz daha faydalı olabilir. Endavour os veya zorin os’e bakabilirsiniz
1- Ekranının bazı aralıklarla donması ekran kartı sürücülerinden kaynaklı olabilir. Ekran kartı sürücülerini indir. sudo dnf nvidia-driver komutu ile indiriliyor. Eksik varsa bakarsın.
3- Discord üzerinden paylaşımla alakalı çözülmüş konular forumda var. Bu sorun Wayland kullandığın için yaşanıyor diye tahmin ediyorum. Forumdaki konulara bakarsan çözebilirsin. Belki bağlantıyı paylaşan da çıkar. @Metin çözmüştü diye görmüştüm.
4- systemd-analyze blame komutunu buraya at. Hangi servisler başlatılıyor ve ne kadar süre sürüyor bakalım. Gereksiz servisleri kapatarak bilgisayarın açılış süresini daha kısa yapabiliriz.
@BayLinux Sorun çözümünü anlatması uzun sürer diye anlatmayıp direkt işletim sistemini değiştir gibi bir kafa yapısının kimseye faydası yok. Ayrıca Fedora kullanması zor ve anlaşılması güç bir dağıtım değil. Dağıtımlara bu yönden bakılmaması gerek.
Merhaba, 19 gün olmuş yazmayalı kusura bakmayın. Bu süre içerisinde Windows’a geri döndüm ama dediklerinize baktım bir dahakine aynı sorunu yaşarsam dikkate alacağım.
Ama yine de sormam gereken bir şey var. Fedora kurulumu için önerebileceğiniz yardımcı rehber var mı? Teşekkür ederim şimdiden.
Fedora’nın kurulum ekranı açıklayıcı ve net. Varsayılan seçimler zaten uygun oluyor ama Yusuf İpek’in Fedora kurulum videosu varsa başka “Fedora İnstallation Guide” adlı bideolara bakabilirsin.
İndirmeden önce bilgisayarına sanal makine indirip ona kurmayı deneyebillirsin.