Bilgisayarıma hangi linux dağıtımı uygun?

Pardus kullanmanızı tavsiye ederim. Deposu çok çeşitli. Telegram, signal, Codium, Librewolf… Harici bir yazılım veya depo kurmadan ana depodan rahatlıkla kurabiliyorsun. Bence bu bir kolaylık. Driverların çoğu yüklü geliyor, mesela yazıcı için genellikle bir işlem yapmanız gerekmiyor.

Onu bilmiyordum. Bunun nedeni nvidianın kullanıcılarının çoğunluğu windows kullandığı için sürücülerini sadece windows için üretiyor olabilir. Windows kendi kullanıcılarına da zarar vermediği gibi bize bile etkisi olabiliyor maalesef. :frowning: Ama en azından bu hazır dağıtımların sürücüleri ile az da olsa daha stabil bir deneyim yaşanabilir diye düşünüyorum. Benim ikinci bilgisayarımın neredeyse 10 senelik nvidia kartı var mesela zorin os de safe graphics ile hiçbir sıkıntım olmadı.

Yeni baslayan olur, 1 aydir kullanan olur, 6 aydir kafasi karismis olan olur, 1 senede her distroyu deneyip kendine uyani secmen lazimdi biz burda bize uygun olani soyleyecegiz, sen kendine olani kendin bulacaksin, deneyimliysen sormak yerine denemek daha kolay.

1 Like

Hocam bizim okulda kimya/biyoloji programları indirmemizi istedi. Hoca da macbook kullandığından sanal makineden giriyordu o programlara. Bu yüzden hatta bazı linux kullanan arkadaşlarım gitti windows’a geçti. Açıkçası linux’u beğensemde windows kullandığımda yaptığımdan pek farklı bir şey yapmadım linux’ta. Oyun oynadım, internette dolaştım ve ödevim varsa onu yaptım. Bu işleri windows’ta ezbere ve inanılmaz rahat yaparken linux’ta gezinme geçmişimin yarısından fazlası github ve forum sayfalarının linux ile ilgili rehberleriyle doldu. Linux’ta terminal kodlarının çoğunluğunun ne işe yaradığını bilmediğimden sorun yaşadığımda yine internetten bakıyorum. CLI arayüzü bilene kolay gelse de komutları eğer bilmiyorsanız başkalarına muhtaç kalıyorsunuz. GUI ise daha yavaş olsa da daha anlaşılır olduğundan sorunu çözmek daha kolay. Ayrıca windows kullanırken hiç yaşamadığım, komik denenebilen bir sürü sorun yaşadım. Mesela hem debian’da hem de arch’ta pc açılırken o garip kodların birinde takıldı ve bu ne yaparsam yapayım devam etti. Windows’ta sadece mavi ekran döngüsü yaşadım o da yıllardır geçen sürede 1 kere oldu. 1 yıllık linux deneyimimde ise tam 3 kere yaşadım öyle düşünün. Ben zaten mühendis değilim. Kodlama bile bilmeyen, sadece teknoloji meraklısı bir lise öğrencisiyim. Derslerime çalışmak yerine neden saatlerimi aynı şeyleri dakikalar içinde yapabilecekken sırf linux diye saatlerimi vereyim? Belki ileride mühendis olurum ve gerçekten linux işime yarar. Fakat şu an linux kullanmak beni “Open software ağabey, beni güvende tutuyor.” demekten öteye gitmiyor. Belki masaüstü ortamını güzelleştirebilirim o kadar.

Açmış olduğunuz konunun tarihinden 3 gün sonra windowsa dönmeniz ve finalde de bu yazıyı yazmanız cevab beklediğiniz insanların konunuza yazı yazmalarına ve cevaben gelen bu sözler onlara birazcık ayıp olmamışmı ?

Dilerim mutlu olduğun donanım ve sistemle eğitimini en güzel bir biçimde tamamlarsın kolay gelsin.

3 Likes

Hocam zaten bu konuyu açtığımda windows kullanıyordum. 1 ay falan oldu sanırsam.

1 Like

Öğrencisin ve oyun oynuyorsun Macera arama Windows da kal zamanını boşa harcama… Derslerine yoğunlaş.

Linux Özgürklüktür, Güvenlik ve daha fazla mahremiyettir. Linuxda sorun yaşamazsın Linux aşırı özgürlük tanıdığı için kullanıcılar tarafından fazlaca mıncıklanmaktadır bu da işletim sistemini bozuyor. doğru oturmuş bir dağıtım kurduktan sonra uzun yıllarca kullanırsın. sorun yaşayacağın yer donanımsal konular onlarıda çözmesini bilimiyorsan normal kullanıcı için ızdıraba döner. Sorun yaşamamak adına kurduğun makinenin ekran kartı wifi kart modellerini bilip ona göre bir dağıtım kurmalısınız. Sorun linuxda değil asıl sorun o donanımın linux’a yönelik çıkarılmamasıdır çözülmesi zor konulular bu noktada ortaya çıkıyor. Oturmuş dağıtımlar şunlardır.
Linux Mint
Fedora (Donanımı hemen tanıyor-arkasındaki redhat desteği olsa gerek)
bu kadar

illa arch olacaksa sadece EndeavourOS hafif gelmekte kendin seç kendin kur. birde CachyOS Temiz gelmekte kendin seç kur. ve mümkünse arçh dağıtımları ile fazla oynamayın.

kısacası Linux Mint kur ve geç

@Ahmet_Sefa_Yildiz tercih sizin tercihiniz hocam. :blush:

Net deepin linux hem laptop hem pc

Hocam bilmem belki tekrardan şans veririm. Debian kullanırım muhtemelen kullanırsam eğer. LoL dışında çalıştırmayan oyunum yok gibi gözüküyor. O kimya programlarını da hocaya sorarım.

Ya sana her dağıtım olur aslında. Hiç kendin görünüş ile uğraşmak istemiyorsan Garuda Linux, biraz uğraşırım dersen Kubuntu, tamamen kafamı görünüşe yorabilirim diyorsan Garuda üstüne Hyprland kur.

1 Like

Hocam zaten linux kullanabiliyorum denen düzeyde bilgim var. Terminalde sup, apt, cd, ls vb. komutları da biliyorum. Linux uygulamalarını biliyorum. Yani pek kullanamayacağım dağıtım yok. İnternetten baka baka arch da manuel şekilde kurmuştum.

Her işletim sistemi uygun sayılır bence. Size tavsiyem Nvidia sürücülerini ilgili işletim sistemi reposundan yükleyin. Yüklerken, eğer LTS olmayan farklı kernel kullanacaksanız (Xanmod, Zen gibi) DKMS versiyonunu yüklemeye özen gösterin.

Ayrıca yükledikten sonra da “nouveau” adlı açık kaynaklı Nvidia sürücüsü devre dışı bırakın. Yoksa kolay kolay boot edilmez.

lts dahil olmak üzere, dağıtımın kendisi ile gelen kernel haricinde yüklenen her kernel için dkms kurulumu gerekebilir, en azından archwiki’nin önerisi bu şekilde

Daha çok oyun oynamayı sevdiğin gözüküyor bu nedenle Garuda Linux kullanmanı öneririyorum. Garuda Linux, Arch tabanlıdır fakat Arch Linux’dan çok daha kolaydır. Oyun oynamayı sevenler bana göre Garuda Linux kullanmalıdır.

2 Likes

Öncelikle bilmelisin ki hem sorun çıkarmayan hem de bol pakete sahip bir dağıtım yok. Debian stabil sürümleri dışında hiçbir dağıtım Debian kadar sağlam değildir çünkü Debian kadar test edilmezler. Ancak Debian, paket konusunda Arch ile yarışamaz. Yani böyle bir dağıtım şu an için mevcut değil. Bol paket ve geniş yazılım ağı, kararsızlık ve güvenlik zafiyeti demektir. Eğer işine yarayan paketlerin güncel sürümlerine ihtiyacın varsa Fedora veya Mint’e yönelebilirsin.

Son paylaşımına gelirsek, Linux bu kadar korkulacak bir şey değil. Donanımını yazmışsın. Eğer GRUB ekranından sonra sistem başlatma ekranında kalıyorsan, ya Linux’u bozmuşsundur ya da kurmayı bilmiyorsundur. Bu durumda, hangi dağıtım önerilirse önerilsin, sana iyi gelmeyecektir. Zaten baştan endişelerini ve zaman problemlerini belirtmişsin. Bu nedenle, çöp Windows’ta kalabilirsin. Windows mavi ekran veriyorsa, donanım ve yüklü firmware’lerinin birbirleriyle uyumsuz çalıştığının göstergesidir. Yani sorun işletim sisteminde değil, kullanıcı kaynaklıdır. Çok nadir durumlarda RAM ve güç yönetiminden kaynaklanan arızalar nedeniyle mavi ekran verebilir. Ama böyle bir durum olsa, bir değil yüzlerce kez mavi ekranla karşılaşırdın.

Kimya ve Biyoloji programlarından kastın ne bilmiyorum, detay vermelisin. Bilim yazılımlarının çoğu zaten Linux’te Windows’tan daha iyi çalışıyor. “Sırf Linux diye” sözünden sonra aslında cevap verilmemesi gerekirdi ama yaşına ve teknoloji meraklısı bir arkadaşımız olduğun için cevap veriyorum ve Windows’ta kalmanı öneriyorum. Hem sorun yaşadığında daha fazla topluluğun sana yardımcı olması daha muhtemeldir. Biz de sırf Linux diye Linux kullanıyoruz, ne yapalım işte :kissing_heart: :smirk:

Hocam mümkünse Arch tabanlı bir linux dağıtımı seçmelisiniz bence.

Vallahi hocam dürüst olmak gerekirse windows’u 8-10 yıldır kullandığımdan sorun çıktığında çözmem ve kullanmam çok kolay oluyor. Ha linux’u büyük ölçekte öğrendim fakat 2-3 ay önce yaşadığım saçma sapan problemler ve zorluklar beni delirtti ve windows’a geri döndürdü. Geri şans verme ihtimalimin pek düşük olduğunu düşünüyorum.

1 Like

Linux bir sınav gibidir, sabretmen gerekiyor fakat bu sınavı aştığında kendini zirvede bulursun :wink:

3 Likes