Bilgisayarda Virüs Olup Olmadığını Öğrenme Yolları Nelerdir?

Arkadaşlar şu sıralar internetten video ve resim editleri, Online mp3 düzenleme falan yapıyor indiriyor ve kullanıyordum. Aklıma takıldı, Bilgisayarda herhangi bir zararlı yazılım / virüs vs tarzında bir şey olup olmadığını kontrol etme yolları nelerdir?
Windows Defender ile hem çevrimdışı hemde Tam tarama yaptım sonuç temiz. (Başka AV önermeyin.)
Daha fazla nasıl emin olabilirim? Teşekkürler.

Son düzenleyen: @wise 2024-10-06T20:54:47Z

2 Likes

Merhaba, internetten Virus Total gibi siteler vasıtasıyla öğrenebilirsiniz. Bir sürü testten geçirdiği için gayet güvenilirlerdir. Onun dışında dosya formatlarına dikkat edebilirsiniz. Bazı formatlar pdf vb. formatlara venzer. Bazılarıda içindeki kodu saklamak için sadece 0 binary değerler ile doludyr. Bunu anlamak içinde bir hex editor kullanarak kontrol edebilirsiniz :slightly_smiling_face:

1 Like

Cevabın için teşekkür ederim. Dosya bazlı virüs olup olmamasından bahsetmiyordum. Genele bakıp sistemsel olarak herhangi bir virüsün veya bu interneti zombi pc olarak kullanan şeylerden falan olup olmadığından emin olmak istiyorum.
OKB’m beni format atmam için zorluyor ama içimi rahatlatmam gerek :smiley:

2 Likes

Bu tip bir virüsü anlayabilmek için Sisteminizin yüklü olduğu diski baştan aşağı taramak gerekir. Bunundışında diğer hiç bir şeyin sağlıklı olduğunu düşünmüyorum. Diskinizi tarattıktan sonra bile Sistem dosyalarını virüs olarak sistem algılayabilir. Bu yüzden elle ayrıyaten kontrol etmeniz gerekir :slightly_smiling_face:

Eğer sisteminizin virüslü olduğunu düşünüyorsanız. İsterseniz Diskinizi biçimlendirip temiz bir kurulum yapabilirsiniz. Bu kısımda yapabileceğiniz en kolay ve pratik yol bir güvenlik duvarı ve antivirus, kullanacağınız uygulamaların ise genel olarak özegür yazılım veya açık kaynak olması ve birçok kişininde kullanmış olduğu uygulamalar olmasıdır. Yada ücretsiz veya cr,ackli yazılımlar kullanıyorsanızda sitenin ne kadar süredir var olduğunu ve kullanıcı yorumlarına bakabilirsiniz.

1 Like

Process Hacker indir. Burada uygulamanın veya servisin doğru yerde çalışıp çalışmadığına bakabiliyorsun. Zaten yanlış yerde çalışıyorsa veya olmadık bir yerde fazla bir işlem yapılıyorsa o virüstür muhtemelen.

Bilgisayarındaki internet sürecini kontrol etmeyi deneyebilirsin.

Belki kaynak kullanımın fazla olabilir ama bu her zaman olmayabiliyor.

1 Like