Başlangıç dostu dağıtım önerisi

Selamlar, ilk defa Linux kullanacağım. Terminalle falan gram bilgim yok. Grafik arayüzlü ve kullanımı kolay bir dağıtım arıyorum. Aklımda şuanlık ubuntu ve mint var? Sizce hangi dağıtımı kullanmalıyım?

1 Like

Linux Mint ve Ubuntu arayüzüne alışırsan Ubuntu kullanman daha iyi olur.

1 Like

Ubuntu gerçekten kötü, snap gibi berbat bir paket yöneticisini dayatan bir işletim sistemidir. Gerçek başlangıç dostu olan Mint’tir. Eğer Mint’te bile olmayan çok kullanışlı grafik arayüzlü araçları kullanma konusunda çekincen yoksa MX-Linux Fluxbox’a da bakabilirsin. İki dağıtımın da Yusuf İpek kanalında videosu var.

4 Likes

Çok yanlış düşünüyorsunuz, kafanızda bir korkuluk oluşturup ona saldırıyorsunuz.

Evet belki snap yönlendirmesi yapması “bazı kişiler” için rahatsızlık oluşturuyor olabilir fakat hem snap kullanmak zorunda olmadığınız gibi aynı zamanda sistemden tamamen kaldırabiliyorsunuz.

Ubuntu’nun OEM’ler ile 1e1 çalıştığı gibi genelde donanımlar konusunda daha iyi bir uyumluluk sunuyor.
Dürüst olmak gerekirse başlangıç için en çok önerilen Linux Mint’i farklı donanımlarla gerçekleştirdiğim her 3 kurulumundan genelde bir tanesinde sorun yaşadığımı ifade etmem gerekiyor.

Ubuntu ise bir iki sefer hariç her seferinde çok rahat bir şekilde kurulup düzgünce çalışmaya devam etti.

Demek istediğim kafanızda “hard-coded” yargılar oluşmasın.

6 Likes

Açıkçası ben de Linux Mint kullanmış birisi olarak söyleyebilirim ki, kullandığım süre zarfında donanımsal hiçbir sorun yaşamadım (tabi ki ortalama bir donanım kullanıyordum ama yine de en son seviye donanımlar değilse sorun yaşanmasını düşük bir ihtimal olarak görüyorum ben).

Buna ek olarak eğer bir kişi Windows’tan geçiş yapıyorsa -ki genelde öyle oluyor-, Cinnamon, GNOME’a göre başlangıçta daha kullanışlı ve öğrenmesi kolay bir masaüstü ortamı ve Windows’un masaüstü ortamına benzerliğinden dolayı daha rahat bir geçiş yapabileceğini düşünüyorum. Buna karşı argüman olarak Kubuntu gibi bir örnek var diyebilirsiniz fakat yeni geçiş yapan birisinin KDE’ye alışması kolay olsa bile kişiselleştirme kısımları kafasını karıştırabilir. Cinnamon bu konuda daha rahat bir deneyim sunuyor bence başlangıç açısından.

Bu arada snap’i kaldırma konusunda da Canonical en son kaldırma aşamasında uğraştırıyordu ve deneyimli olmayan kullanıcıları rahatsız ettiğini hatırlıyorum. Firefox kurarken apt’den kurmaya çalışanlara bile önce snap’i kurup ondan sonra snap’ten Firefox’u kurmak zorunda bıraktırdığını hatırlıyorum, belki bunlar değişmiştir.

Yani “hard-coded” yargılardan ziyade Mint’te daha iyi bir deneyim yaşamış birisi olarak, çevresinde de keşke Linux Mint’i biliyor olsaydım hiç Ubuntu’ya bulaşmazdım diyen insanların tecrübelerine dayanarak söylüyorum.

Düzenleme: Tabi ki günün sonunda her şeye rağmen kişinin kendi tercihlerine kalmış bir şey bu.

1 Like

İlk öncelikle foruma hoş geldin. Bence Mint ile başlamalısın ben ilk ubuntu ile başladım 2 ay sonra arch a geçtim (aur çok iyi geliyor) ama grafik ara yüzü ve windows a daha yakın bir şey istiyorsan Mint e geç şahsen ubuntu cidden kötü diyebilirim eğer sistemin kötü ise ram sıkıntısından dolayı hemen çöküyor (uyarı veriyor ve donuyor).

1 Like

Bilgisayar bilgin ne düzeyde ona göre bir önerim olabilir ama şahsi olarak ben ilk linuxa fedora ile başladım ve istersen sende başlayabilirsin

2 Likes

Ubuntu’nun sicili kabarık, ileride ne yapacakları belli değil. Mint ya da Nobara önerimdir.

1 Like

Bunun için ubuntu benzeri fedora diye başka bir dağıtım kullananlar var, sizce o nasıldır? @OneTR

Doğrusu Mint daha alışık bir arayüze sahip ama ubuntudaki uygulamalara bakınca daha güncel ve güzel bir arayüze sahip olduklarını gördüm (Software manager vs.). O yüzden biraz kararsızlığa düşürdü yine @ekromg

Peki snap i kaldırmanız mümkün olduğu gibi diğer paket yönetcilerini de kullanabilmek mümkünmü sonrasında? @Kn0

Bilgisayar bilgim iyi fakat linuxta yeniyim ve neredeyse linux hakkında hiç birşey bilmiyorum. Bu yüzden kullanımı kolay ve arayüzü güzel birşey arıyorum. @Alcatraz

16gb ram yeterli olmazmı? @sudo

Ne gibi sorunlar oldu Ubuntu’da? @hz.maya

Ayrıca Zorin OS adında başka bir şey daha buldum, Arayüz olarak gayet sade ve güzel görünüyor.

Zorin kur geç ubuntuyla aynı arayüzü kullanıyor zaten. Yeni başlayan biri için çok fazla seçenek önermemek gerekir çünkü kafaları hemen karışabiliyor bu noktada.

3 Likes

Açıkçası hiç Fedora kullanmadım o yüzden bilmiyorum ama stabilite ve kullanışlılık açısından iyi olduğunu tahmin ediyorum. Sadece başlangıç için ne kadar uygundur onu kullanan arkadaşlar söylesin.
Bu arada Ubuntu da Fedora da GNOME masaüstü ortamı ile geliyor o yüzden arayüz olarak büyük bir fark olduğunu zannetmiyorum, Ubuntu’da olan ek uygulamalar (varsa), belki Fedora’da yoktur, yine dediğim gibi onu kullanan arkadaşlar bilir.
Ek olarak bir de yazılım versiyonları sanırım Fedora’da daha yüksek bir sürümde yani Fedora depolarında görece daha ileri sürüme sahip yazılımlar kullanıyor olabilirsin, bunun avantaj mı dezavantaj mı olduğunu kesin olarak söyleyebilecek kadar farklı donanımlarda farklı dağıtımlar kullanmadım, o biraz deneme yanılma işi gibi.

16 GB RAM genel olarak tüm dağıtımlar için yeterli bir seviye diye biliyorum, o konuda sıkıntı yaşamazsın gibi, tek sorun GNOME çok fazla animasyon barındırması gibi durumlardan dolayı diğer masaüstü ortamlarına kıyasla boştayken daha fazla RAM kullanıyor diye biliyorum, ancak yine de 16 GB yeterli olacaktır, sistemini zorlayacağını düşünmüyorum.

Zorin OS’e gelince onu da hiç kullanmadım ancak gelir modellerini pek beğenmediğim için biraz ön yargılıyım (ücretli versiyonları bulunuyor), kullananlara sormak lazım.

Günün sonunda kullanım kolaylığı ve arayüz konusunda masaüstü ortamları arasından bir tercih yapman lazım. Ubuntu veya Debian tabanlı başka dağıtımlara da bakabilirsin, farklı seçenekler mevcut.

Düzenleme: @schwarz a katılıyorum, ne kadar çok seçenek sunarsak kafa karıştıracak en çok kullanılan masaüstü ortamlarına göre yazayım hangisini beğendiysen ona bak:

Ubuntu → GNOME
Kubuntu → KDE
Mint → Cinnamon
Fedora → GNOME (yine de Fedora kullanacaksan yorumlarını okumanı öneririm çünkü bilgim yok)

Nihai tavsiyem yine Mint olacaktır.

1 Like

Yardımınız için teşekkürler hocam ama sanırım Zorin OS geçicem. Arayüzü şahane görünüyor. Ayrıca pro versiyonu olduğu için eleştirmişsiniz fakat pro versiyonda sadece +6 masaüstü düzeni ve Bazı hazır programlar var. Farkı olduğu söylenemez bile. Mint de kötü değil beni yanlış anlamayın fakat Zorin OS’un daha cazip bir arayüzü var.

1 Like

Yardımcı olabildiysek ne mutlu. Zorin OS’e olan ön yargım da biraz içimdeki Richard Stallman’dan geliyor, kullanmak istediğim yazılımların pro, premium gibi ücret öde daha iyisini kullan versiyonlarının oluşu, ya da özellik ayırması falan hoşuma gitmiyor ya :sweat_smile: Prensip meselesi diyelim.
Hayırlı olsun umarım memnun kalırsın :slightly_smiling_face:

1 Like

Hocam bir sorun ile karşılaştım, çözümünü bilirmisiniz bilmiyorum fakat. Ben dualboot ile kurmaya çalışıyorum fakat Windows Boot Manager’ın yanına kur seçeneğini işaretleyip devam ettikten sonra olan ekranda sadece harddiskim görünüyor, Ssd yok. Bu yüzden kuramadım. Sebebi nedir biliyormusunuz? Windows u silmek istemiyorum. @OneTR

Maalesef, tek dual boot deneyimim Linux’lu bilgisayarın yanına Windows kurmaktı, Windows’lu bilgisayarın yanına Linux değildi ve böyle bir sorun yaşamamıştım o yüzden bilemeyeceğim.

Açık konuşucam ben bilgisayarımda hiç linux kullanmadım ama internette linux ile ilgili videolarda falan gördüklerime ve çok kısa süreli olarak ubuntuyu ve linux mint cinnamon editon’ u kurulum öncesi canlı masaüstünde denedim Linux Mint Cinnamon Editon, Ubuntuya göre daha başlangıç dostu. Ama dedi̇ği̇m gi̇bi̇ kendi̇m doğru dürüst kullanmadim, li̇nux’ u da i̇nternetten bi̇li̇yorum uzmani deği̇li̇m bi̇ tavsi̇ye olsun di̇ye bunu yazdim

Ayrıca snap zorlaması ve backend’in kapalı kaynak olması

Linux Lite de deneyebilirsin. Mint gibi kullanımı kolay çok araçla geliyor o da.