Asus DSL-AX82U AsusWRT-Merlin için SQM

Merhabalar konuyu dün Yusuf İpek’in yapmış olduğu videoya istinaden açtım. öncelikle benim modem Open WRT desteklemiyor fakat bazı Asus modemlerine AsusWRT-Merlin adında bir firmware mevcut. Bazı yerlerde çok işime yaradı ama kendisinin dün yapmış olduğu videoda tek bir tık ile interneti hiç sarsmadan kullanabilme özelliği (SQM) gerçekten çok hoşuma gitti bende hemen araştırmaya başladım ama bir türlü bu ayarın karşılığını benim modem için bulamadım kendisi de burada bir konu açmamı önerdi eğer benimle aynı sıkıntıyı yaşayan ya da bunun çözümünü bilen varsa lütfen benimle paylaşsın şimdiden teşekkürler.

2 Likes

Merhabalar,
Asus’un Kendi yazılımında da Merlin yazılımında da OpenWRT’e göre sistem biraz farklı.
Yüklü olan Merlin yazılımın, yapım numarasını ve versiyonunu iletebilirseniz sevinirim.

1 Like

Merhabalar, firmware en son sürmü kullanıyorum sürüm no: 3004.388.6_2-gnuton1

1 Like

AsusWRT ve AsusWRT Merlin ürünleri,
QoS hizmetini sağlamak için SQM kullanmıyor, sizin görebileceğiniz gibi QoS sayfasında farklı seçenekler var;

Merlin de de kalifikasyonunu dağılımını vs. görmenizi sağlayan bir sekme var.
Benim, size önerim

Adaptive QoS’u seçtikten sonra şu listeyi önceliğinize göre ayarlamanız olacaktır.

Çoğu kullanım senaryosunda gerçekçi performans olarak (SQM algoritmaları ile karılaştırıldığında) daha iyi bir deneyim almanızı beklerim.

Ürününüzü, OpenWRT desteklenen sürümler listesinde bulamadım yakın zamanda çıkacak gibi de durmuyor, ama eğer geçmek isterseniz arada bir kontrol edebilirsiniz.

AsusWRT’de, Merlin forku’da gayet başarılı, beğendiğim yazılımlar çok da gerek olduğunu düşünmüyorum şahsen.

İyi Günler Dilerim.

1 Like

İlginiz için çok teşekkür ederim,

Dediğiniz ayarları daha önce kullandım. Merlin ile birlikte gelen çok fazla yenilik olduğu için Adaptive QoS biraz eski ve yavaş kalıyor daha ileri seviye plugin tarzı şeyler var şu anda kullanmış olduğum Cake QoS ona dahil putty ile bağlanıp kurmanız gerekiyor. Ayarları da resimdeki gibi yaptım sürekli bazı şeyleri kurcalayarak test yaptırıyorum. Modem çok fazla yaygın olmadığından sanırım bu konu ile alakalı düzgün bilgi bulmak da çok zor oluyor yine de çok teşekkür ederim eğer ileride modem değiştirmeye karar verisem kesinlikle OpenWRT destekleyen bir modem alacağım. :smiley:

1 Like

aaa bu değişmiş, bana güncelleme gelmedi :)
benim cihaza destek kalmadığı için merlin içinde, mlsf
https://github.com/ttgapers/cakeqos-merlin

herhalde şunu kurdunuz
Kendi sayfalarında, birkaç farklı tip paylaşmışlar.

SMB forumlarda da insanlar kendi ayarlarını ve sonuçlarını paylaşmışlar sizin model olmasa da bakmanızı önerebilirim.

Aslında kurcalayarak öğrenmemek, yavaş da olsa gayet efektif oluyor.

OpenWRT, tabi güzeldir severim. Gelecek cihazınızı buradan seçebilirsiniz, ASUS ürünlerinin kablosuz performansından ben hep memnun olmuşumdur, o yüzden erişim noktası olarak da uzun süre hizmet vereceğini umuyorum. OpenWRT için cihaz seçimi için buraya bakabilirsiniz.

Aslında sizin Router’ın OpenWRT desteklememesin nedenine bakılacak olursa Merlin desteklediğine şaşırdım başta.
Şimdi 2 farklı marka çoğu ağ ürünündeki mikroişlemcileri üretiyor. Biri Mediatek diğeri Qualcomm. Mediatek daha popüler, popüler de daha “seviyor”, zaten anca baş ederlerken bir de açık kaynak topluluğu ile çok arkadaş olmayan Qualcomm gelince …

Ağ ürünleri için bu wiki’ye de bakmanızı önerebilirim.
İyi Günler.

2 Likes

Görseldeki ayarları açıklayabişlirmisin ne işe yaradığını bende Dsl-Ax82U varda yardımcı olabilirsen sevinirim mesela tek bir pc valorant oynuyorum bazen paket kaybı vs sıkıntı oluyor ama Cake menüsünden download ve uploadı düşürünce modeme bağlanan tüm cihazlar belirlediğim hızda bağlanıyor ben sadece kendi kullandığım cihazda bu ayarları kullanmak istiyorum böyle birşey mümkünmü yardımcı oalbilirsen sevinirim

Merhabalar,

Merlin firmware ile kullanılan CakeQoS (Common Applications Kept Enhanced Quality of Service), internet trafiğini daha adil ve optimize bir şekilde yönetmeye yarayan bir QoS algoritmasıdır. Özellikle düşük gecikme süreleri (latency) ve eşit veri dağılımı sağlayarak ağ üzerinde aktif olan tüm cihazlar arasında bant genişliğini dengeler. Bu, özellikle oyun oynarken veya videolar izlerken internet performansını iyileştirir ve bufferlanmayı azaltır.

Resimdeki ayarlara kısa açıklamalarla bakalım:

1. Version (v2.1.2): CakeQoS’un sürümünü gösteriyor. En güncel sürümü kullanmak performans ve güvenlik açısından önemli.

2. Peak overhead (MPU): Minimum paket boyutunu ayarlar. Genellikle bağlantının en verimli şekilde yönetilmesine yardımcı olur.

3. Bandwidth (Download: 97.6 Mbps / Upload: 21.0 Mbps): Mevcut internet hızlarını belirler. Burada CakeQoS’un çalışması için maksimum hızlar tanımlanıyor.

4. Priority Queue (besteffort): Trafiği belirlenen sıraya göre işler. “besteffort” genel trafiği dengelerken oyun gibi önemli trafiğe daha fazla öncelik verilmez.

5. Flow Isolation (dual-srchost / dual-dsthost): Bu ayarlar, kaynak ve hedef IP adreslerine göre bant genişliğinin nasıl izole edileceğini tanımlar. “dual-srchost” ve “dual-dsthost” trafiği kaynak ve hedeflere göre ayırır, böylece bir cihaz ağın tamamını kullanamaz.

6. NAT Lookup: NAT (Ağ Adresi Çevirisi) üzerinde QoS kurallarını uygular, NAT yapılandırmasını optimize eder.

7. Custom Download/Upload Parameters: Özel yükleme ve indirme parametreleri tanımlanabilir. Varsayılan olarak bu seçenekler kapalı.

8. Enable Upload Classification: Yükleme trafiğinin sınıflandırılmasını etkinleştirir. Bu ayar, yükleme hızını optimize etmek için kullanılır.

Bu ayarlar, ağ performansınızı optimize etmek ve özellikle yoğun ağ trafiğinde daha iyi bir deneyim sağlamak için kullanılır.

Ayarları biraz değiştirerek daha iyi verim alabileceğinizi söylemek isterim, kendi ayarlarımı eve geçince sizinle paylaşacağım daha iyi verim alabilmeniz için.

fiber kullanıyorum nasıl bir ayar yapmalıyım