Asus A620-PRO Wifi ana kart wifi kartını görmüyor

Merhaba, arama kısmından arattım lakin istediğim sonucu bulamadığım için konu açtım eğer konu uygun değil ise silinmesinde sakınca yoktur, sorum şu ki yeni topladığım pc için ubuntu ve fedora denedim lakin ikisinde de wifi aygıtımı gösteremedim donanımım da yeni olduğundan olmayabilir belki bilemedim google da arattığımda sanki benim wifi kartım çalışmaz gibi bişi yazıyordu yabancı forumlar lakin ingilizcem de kötü olduğundan tam anlamamış olabilirim Ana kartım Asus A620-PRO Wifi modeli Mediatek in wifi çipseti var üzerinde windows 11 bile ilk kurulduğunda tanımadı internetten driverlerini kurduktan sonra tanıdı, asıl niyetim teksistem olarak linux kullanmak gibi radikal bir karar almıştım lakin böyle olacağını düşünmediğimden donanım uyumlumudur diye araştırmadan topladım bilgisayarı, yardımcı olabilecek birileri var ise memnun olurum, şimdiden herkese teşekkür ederim.

Son düzenleyen: @wise 2024-12-07T07:44:33Z

Wi-Fi kartından kastınız böyle bir şey ise sorun çok kolay.

sudo apt install hardinfo

programını kurup, donanım özelliklerine bakarak sürücü bulunabilir,
(anakartınızın, windows 10 wifi sürücülerini indirip inceledim, mt79 serisi sürücü kullanıyor, linux’te henüz desteği yok, birsüre bekletecek görünüyor, alternatif harici wifi adaptörü kullanabilirsiniz.)

anlaşılan linux dönüşüm kararım bir müddet daha bekleyecek bu kötü oldu :slightly_frowning_face: neredeyse tüm sürücüleri tanıyor kısmının neredeysen sonraki kısmına denk gelmek te çok kötü oldu neyse sağlık olsun bekleriz bir müddet daha artık ne yapalım

Hocam hangi dağıtımı denemiştiniz? Bazılarının tüm sürücülerini kuran scriptler var.

yeni teknolojinin dezavantajı, güncellemeleri takip edersiniz, uygun fiyatlı usb adaptörde iş görür

Denediğiniz kernel sürümü nedir?

Fırsatınız varsa 6.6 üstünde bir kernel ile tekrar deneyebilir misiniz?
Bunun sorunu çözeceğini düşünüyorum.

Ayrıca anakart üstündeki ethernet realtek r8125 mi?
Eğer r8125 kullanılıyorsa 9.014.01 sürümünü elle kurmanız gerekebilir.

Ubuntu 24.10 ve Fedora 40 yada 41 de denemiştim, diğer dağıtımları denemedim bir de elimde haricen de wifi usb var işin kötü tarafı onu da tanımıyor linux dağıtımları, en azından ilk kurulumda, sonradan yüklemeye çalışmadım masa üstü pc olduğundan ve kablo çekemediğimden denemeye de çalışmadım aslında wifi MediaTek mt79 serisi

ben tplink vn722n biraz zor ayarlasamda hala aynı driverlari yüklü bu wireless kart ama benzer driverlari olduğu için linuxda öneri vericem

forumlar

bu github

Merhabalar,

Sorunun ne olduğundan emin değilim ancak sanırım sizden kaynaklı bir hata var.

Aşağıda da görebileceğiniz üzere “Manjaro” dağıtımı kullanan bir kişinin bilgisayarında “Wi-fi” adaptörü çalışıyor.

Diğer çalışan işletim sistemleri için buraya bakabilirsiniz.

Yalnız “PRO” sürümü gözükmüyor, belki sorun “PRO” sürümü kullanmanızdan kaynaklı da olabilir. Eğer öyleyse harici bir adaptör almanız daha iyi olacaktır (kendi sürücünüzü yazmak istemiyorsanız).

Hocam, bazen kartlar sorun yaratabiliyor; bazen de görse bile aygıtı etraftaki Wi-Fi ağlarını göstermiyor.

Doğrudur, ancak arkadaş “kartı görmüyor” dediği için ona göre tahminde bulundum. Yoksa dediğiniz gibi kartı tanısa bile işlevsel olmayabilirdi.

1 Like

evet baktım da plus versiyon muhtemelen wifi çipseti farklıdır zaten bendeki wifi 6 plus versiyondaki wifi 5 ama üreticisi mediatek mi göremedim muhtemelen farklıdır diye düşünüyorum

:wrench: Mediatek ve Realtek (rtw88) USB WiFi Adaptörler için Firmware Güncelleme Rehberi

:sparkles: Hazırlayan: Berk İbrahim Sağlam (@ibrahimsql)

:pushpin: Amaç

Linux işletim sistemlerinde, Mediatek veya Realtek (rtw88) çipsetine sahip USB WiFi adaptörleri için gerekli olan firmware’leri yüklemek veya güncellemek. Bazı Linux dağıtımları bu firmware dosyalarını varsayılan olarak içermeyebilir (örneğin, Debian 12 öncesi). Bu rehber, hem eksik olan firmware’leri kurmanıza hem de güncellemelerinizi yapmanıza yardımcı olacak! :star2:

:jigsaw: Firmware Nedir?

Firmware, Linux çekirdeği tarafından kullanılan sürücülere ek olarak, donanımın düzgün çalışmasını sağlayan binary dosyalardır. Eğer adaptörünüz boot sırasında algılanmıyorsa, muhtemelen firmware eksiktir veya güncel değildir.

:mag: Kontrol için:

ethtool -i <arayüz_adı>

:bulb: Not: ethtool ve iw araçlarını yüklemeniz gerekebilir.

:globe_with_meridians: Firmware Dosyalarının Yolu

Mediatek: /lib/firmware/mediatek/
Realtek: /lib/firmware/rtw88/
Note: Realtek rtw88 firmware is locatedburdakiler.

:warning: Not: Bazı dağıtımlar firmware dosyalarını sıkıştırılmış olarak saklar (.zst gibi). Sıkıştırılmış dosyaları kaldırarak güncel firmware’i yerleştirin.

1. MT7925 (WiFi 7)

sudo mkdir -p /lib/firmware/mediatek/mt7925
sudo cp WIFI_MT7925_PATCH_MCU_1_1_hdr.bin /lib/firmware/mediatek/mt7925
sudo cp WIFI_RAM_CODE_MT7925_1_1.bin /lib/firmware/mediatek/mt7925
sudo cp BT_RAM_CODE_MT7925_1_1_hdr.bin /lib/firmware/mediatek/mt7925
sudo reboot

2. MT7922 (WiFi 6E)

sudo mkdir -p /lib/firmware/mediatek
sudo cp WIFI_MT7922_patch_mcu_1_1_hdr.bin /lib/firmware/mediatek
sudo cp WIFI_RAM_CODE_MT7922_1.bin /lib/firmware/mediatek
sudo cp BT_RAM_CODE_MT7922_1_1_hdr.bin /lib/firmware/mediatek
sudo reboot

3. MT7921 (WiFi 6)

sudo mkdir -p /lib/firmware/mediatek
sudo cp WIFI_MT7961_patch_mcu_1_2_hdr.bin /lib/firmware/mediatek
sudo cp WIFI_RAM_CODE_MT7961_1.bin /lib/firmware/mediatek
sudo cp BT_RAM_CODE_MT7961_1_2_hdr.bin /lib/firmware/mediatek
sudo reboot

:dart: Realtek rtw88 Firmware Güncellemesi

• Kurulum:
sudo cp rtw88_8822cu.bin /lib/firmware/rtw88/
sudo cp rtw88_8822bu.bin /lib/firmware/rtw88/
sudo reboot

:bulb: Özel Notlar

• Dosyaların sahibi ve izinlerini kontrol edin:
    sudo chown root:root /lib/firmware/**/*
    sudo chmod 644 /lib/firmware/**/*

• Gereksiz Bluetooth firmware dosyasını kaldırmak isterseniz:
    sudo rm /lib/firmware/mediatek/BT_RAM_CODE_*

**:sparkles: Berk İbrahim Sağlam (@ibrahimsql) **

1 Like

eski makinemi kullanıyorum yarın vakit bulursam yeni makinemi kurup tekrar bir bakacağım buradaki bilgilerle çalıştırabilirsem güzel olur

1 Like