Merhaba, arama kısmından arattım lakin istediğim sonucu bulamadığım için konu açtım eğer konu uygun değil ise silinmesinde sakınca yoktur, sorum şu ki yeni topladığım pc için ubuntu ve fedora denedim lakin ikisinde de wifi aygıtımı gösteremedim donanımım da yeni olduğundan olmayabilir belki bilemedim google da arattığımda sanki benim wifi kartım çalışmaz gibi bişi yazıyordu yabancı forumlar lakin ingilizcem de kötü olduğundan tam anlamamış olabilirim Ana kartım Asus A620-PRO Wifi modeli Mediatek in wifi çipseti var üzerinde windows 11 bile ilk kurulduğunda tanımadı internetten driverlerini kurduktan sonra tanıdı, asıl niyetim teksistem olarak linux kullanmak gibi radikal bir karar almıştım lakin böyle olacağını düşünmediğimden donanım uyumlumudur diye araştırmadan topladım bilgisayarı, yardımcı olabilecek birileri var ise memnun olurum, şimdiden herkese teşekkür ederim.
anlaşılan linux dönüşüm kararım bir müddet daha bekleyecek bu kötü oldu neredeyse tüm sürücüleri tanıyor kısmının neredeysen sonraki kısmına denk gelmek te çok kötü oldu neyse sağlık olsun bekleriz bir müddet daha artık ne yapalım
Ubuntu 24.10 ve Fedora 40 yada 41 de denemiştim, diğer dağıtımları denemedim bir de elimde haricen de wifi usb var işin kötü tarafı onu da tanımıyor linux dağıtımları, en azından ilk kurulumda, sonradan yüklemeye çalışmadım masa üstü pc olduğundan ve kablo çekemediğimden denemeye de çalışmadım aslında wifi MediaTek mt79 serisi
Diğer çalışan işletim sistemleri için buraya bakabilirsiniz.
Yalnız “PRO” sürümü gözükmüyor, belki sorun “PRO” sürümü kullanmanızdan kaynaklı da olabilir. Eğer öyleyse harici bir adaptör almanız daha iyi olacaktır (kendi sürücünüzü yazmak istemiyorsanız).
evet baktım da plus versiyon muhtemelen wifi çipseti farklıdır zaten bendeki wifi 6 plus versiyondaki wifi 5 ama üreticisi mediatek mi göremedim muhtemelen farklıdır diye düşünüyorum
Linux işletim sistemlerinde, Mediatek veya Realtek (rtw88) çipsetine sahip USB WiFi adaptörleri için gerekli olan firmware’leri yüklemek veya güncellemek. Bazı Linux dağıtımları bu firmware dosyalarını varsayılan olarak içermeyebilir (örneğin, Debian 12 öncesi). Bu rehber, hem eksik olan firmware’leri kurmanıza hem de güncellemelerinizi yapmanıza yardımcı olacak!
Firmware Nedir?
Firmware, Linux çekirdeği tarafından kullanılan sürücülere ek olarak, donanımın düzgün çalışmasını sağlayan binary dosyalardır. Eğer adaptörünüz boot sırasında algılanmıyorsa, muhtemelen firmware eksiktir veya güncel değildir.
Kontrol için:
ethtool -i <arayüz_adı>
Not: ethtool ve iw araçlarını yüklemeniz gerekebilir.
Firmware Dosyalarının Yolu
Mediatek: /lib/firmware/mediatek/
Realtek: /lib/firmware/rtw88/
Note: Realtek rtw88 firmware is locatedburdakiler.
Not: Bazı dağıtımlar firmware dosyalarını sıkıştırılmış olarak saklar (.zst gibi). Sıkıştırılmış dosyaları kaldırarak güncel firmware’i yerleştirin.