Artado’nun Yeni Test Sürümü Yayında: Desteklerinizi Bekliyoruz

Merhaba, normalde yazacağım çok şey olmasaydı eski Artado gönderilerinin birinin altına duyuru olarak atacaktım bu gönderiyi fakat duyuracağımız çok şey olduğundan ve görüşlerinize ihtiyacımız olduğundan ayrı bir gönderi açmaya karar verdim. Gönderinin sonuna kadar okuyup görüşlerinizi bildirirseniz çok yardımcı olursunuz.

Yeni Güncelleme İle Eklenenler

Bazı özellikler ve yenilikler hakkında görüşlerinize ihtiyacımız olduğundan güncellemeyi ana sunucuya yayınlamadık. Onun yerine test sunucusunda yayınladık. https://testing.artado.xyz/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Yeni Logo

Logomuzu yeniledik. Daha basit ve tatlı bir logoya geçiş yaptık. Fakat hala eski logoyu tercih edenler ayarlardan “Original” logoyu seçebilir. Ayrıca Workshop’dan başka logolar da bulabilirsiniz.

Sesle Arama

Artık Artado’da ses ile arama yapabileceksiniz! Chromium tabanlı tarayıcılarda sorunsuz çalışmakta fakat Firefox ve Firefox tabanlı tarayıcılarda sıkıntılar çıkmakta. Zaten özelliği dener ve size önerdiği dokümanı okursanız sorunu anlar ve çözebilirsiniz.

Theme Creator

Bildiğiniz gibi Artado kişiselleştirmeye çok önem veren bir arama motoru. Temalar ve eklentiler ile başka hiç bir arama motorunda olmayan kişiselleştirme imkanları sunmakta. Kişileştirmeyi Theme Creator aracı ile daha ileriye taşıyoruz. Theme Creator sayesinde sürükle-bırak şeklinde Artado anasayfanızı kişiselleştirebiliyorsunuz. Ayrıca arkaplan ve yazı rengini de değiştirebiliyorsunuz. Theme Creator aracına ayarlardan erişebilirsiniz. Theme Creator ile yapabileceklerinize örnek:

Artado Proxy Sistemi

Bu sistemin amacı diğer arama motorlarının sonuçlarını çekerken Artado ana sunucusuna olan yükü azaltmaktır. Artado Proxy basitçe bir REST API’dir diyebiliriz. Artado Search, topluluk tarafından hostlanmış proxylerden birine istek yollar, proxy istenilen arama motoruna istek yollar, sonuçları alır, Artado Search’e verir ve Artado Search sonuçları kullanıcıya sunar. Böylece ana sunucu üzerindeki yük azalır. Sizde Artado Proxy’yi kolayca selfhostlayabilir ve diğer kullanıcılarında kullanabilmesi için Artado veritabanına kaydedebilirsiniz. Daha fazla bilgi için Artado Proxy Github reposuna ve Proxy ayarlar sayfasına göz atabilirsiniz.

Film Widget’ı

Arama yaptığınızda aramanızla ilgili filmi bulup o film hakkında bilgileri gösteren bir widget. Wikipedia widget’ına benzer bir özellik. Fakat bu özelliği kaldırmayı planlıyoruz. Hem bazen herhangi bir film ile alakası olmayan bir aramada, aramayla ilgili bir film önerebiliyor hem de kullandığı API’nin sınırından dolayı günde 1000 aramadan sonra çalışmıyor.

Ayrıca biz Artado’da olabildiğince “bare bones” bir deneyim sunmak istiyoruz. Yani Artado’nun varsayılanına pek fazla özellik eklemek istemiyoruz. Kullanıcının Artado’yu kendi isteğine göre kişiselleştirerek kendi arama deneyimini kurmasını istiyoruz ama yine de kullanılabilir bir varsayılan deneyim de sunmak istiyoruz. Bu sebeplerden dolayı Widget’ları eklenti olarak geliştirmeyi düşünüyoruz. Yani Film Widget’ı gibi gömülü bir özellik değil de Dictionary Widget gibi kullanıcının kendi zevkine göre ekleyeceği bir özellik olmasının daha iyi olacağını düşünüyoruz. Bu konuda fikirleriniz neler? Görüşlerinize göre bundan sonraki Widget’ları geliştireceğiz. Hava durumu, borsa, spor widget’ları vs de geliştirmeyi planlıyoruz.

Reklamlar

Sonuçlar kısmına da artık reklam ekledik. Tüm reklamlar ayarlardan kapatılabiliyor ve reklamlar mahremiyete saygılı. Fakat testing sunucusunda reklamlar çalışmamakta.

Yeni Dokümanlar

Çoğu dokümanı Artado Search Docs reposuna taşıdık ve self-host dokümanları gibi yeni bir sürü doküman yazdık. Fakat self-host dokümanlarının düzenlenmeye ihtiyacı olabilir. Çünkü hepsi AI tarafından yazıldı. Hatalar içerebilir. Onun dışında eklenti ve tema geliştirme konusunda da bir sürü doküman yazdık. Hepsine Github’da bulabilirsiniz. İlerleyen günlerde bu dokümanları Github’dan kendi sitemize taşayacağız. Readme bölümünde bununla ilgili de detay verdik.

Desteğinize İhtiyacımız Var

Güncelleme hala test sürecinde olduğundan dolayı bir sürü hata ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca performans konusunda da sıkıntılar var gibi. Deneyimlerinizi, görüşlerinizi, önerilerinizi bizlerle paylaşarak yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca teknik olarak bilginiz varsa Artado’yu geliştirmekte de yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca dokümanlarımızı geliştirmekte de yardımcı olabilirsiniz.

Eğer sunucunuz varsa Artado Proxy’i hostlarsanız bize çok yardımcı olursunuz. Ayrıca Artado için tema, eklenti vs de geliştirerek de yardımcı olabilirsiniz. Artado belli bir topluluk tarafından desteklendiğinde tam potansiyeline ulaşabilir.

Eğer maddi olarak gücünüz varsa bize Patreon ve Kreosus üzerinden bağışta bulunabilirsiniz. Para, Artado için ciddi bir sorun. Kaynaklarımızın azlığı bizi bir çok yeni özellik eklemekten geri tutuyor.

10 Likes

Mobil tasarımı çok başarısız geldi hocam.
Elinize sağlık.

1 Like

İyileştirmek için önerileriniz var mı?

3 Likes

Farklı arama motorlarıyla karşılaştırma yapın. Onu mobilde iyi yapan şey ne ise onu bulmaya çalışın. Sonrada uyarlarsınız.

1 Like

Merhaba.
Gerekli dokümanları AI yerine bende yazabilirim hocam.
Var hocam.

Sanırım görünüyor hatalar.
Birde menü biraz daha hoş bir tasarıma kavusabilir.
Material designe olsa muhteşem olurdu?

3 Likes

Merhaba. Projenizde başarıları dilerim. Yakın zamanda arama motoru üzerinden yaptığım aramalarda listelenen web sitelerinin görüntülenemediğini tespit ettim.

Listelenen haber sitelerine tıkladığımda yukarıdaki çıktıları ile karşılaştım. Tıkladığım linklerde olmayan sayfalara yönlendirdiğini tespit ettim. Google üzerinden web sitelerine ulaşabiliyorum.

3 Likes

Ben de bu hatayı farkettim.

Tüm urlnin sonuna get parametresi argümanı ekleniyor.

Bende eklenen şu :

&sa%3DU&ved%3D2ahUKEwj33PKQ_ZeIAxVTR_EDHZ4iHzQ4HhAWegQIABAC&usg%3DAOvVaw0gxqDTc4dtqRJFZ5wqB5nO

Örneğin;

https://www.google.com/index.html&sa%3DU&ved%3D2ahUKEwj33PKQ_ZeIAxVTR_EDHZ4iHzQ4HhAWegQIABAC&usg%3DAOvVaw0gxqDTc4dtqRJFZ5wqB5nO
1 Like

Teşekkür ederim hatayı bildirdiğiniz için. Bu hatayı çözdüm fakat testing sunucusunu güncellememişim. Fakat Github’daki kaynak kodda bu sorun çözüldü. En yakın zamanda testing sunucusunu da güncelleyeceğim.

5 Likes

Hocam devs konsolunda da hata var.

System.Data.SqlClient.SqlException (0x80131904): Invalid object name 'artadoco_admin.Products'. at System.Data.SqlClient.SqlConnection.OnError(SqlException exception, Boolean breakConnection, Action`1 wrapCloseInAction) at System.Data.SqlClient.SqlInternalConnection.OnError(SqlException exception, Boolean breakConnection, Action`1 wrapCloseInAction) at System.Data.SqlClient.TdsParser.ThrowExceptionAndWarning(TdsParserStateObject stateObj, Boolean callerHasConnectionLock, Boolean asyncClose) at System.Data.SqlClient.TdsParser.TryRun(RunBehavior runBehavior, SqlCommand cmdHandler, SqlDataReader dataStream, BulkCopySimpleResultSet bulkCopyHandler, TdsParserStateObject stateObj, Boolean& dataReady) at System.Data.SqlClient.SqlDataReader.TryConsumeMetaData() at System.Data.SqlClient.SqlDataReader.get_MetaData() at System.Data.SqlClient.SqlCommand.FinishExecuteReader(SqlDataReader ds, RunBehavior runBehavior, String resetOptionsString, Boolean isInternal, Boolean forDescribeParameterEncryption, Boolean shouldCacheForAlwaysEncrypted) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReaderTds(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, Boolean async, Int32 timeout, Task& task, Boolean asyncWrite, Boolean inRetry, SqlDataReader ds, Boolean describeParameterEncryptionRequest) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReader(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, String method, TaskCompletionSource`1 completion, Int32 timeout, Task& task, Boolean& usedCache, Boolean asyncWrite, Boolean inRetry) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.RunExecuteReader(CommandBehavior cmdBehavior, RunBehavior runBehavior, Boolean returnStream, String method) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior, String method) at System.Data.SqlClient.SqlCommand.ExecuteDbDataReader(CommandBehavior behavior) at System.Data.Common.DbCommand.System.Data.IDbCommand.ExecuteReader(CommandBehavior behavior) at System.Data.Common.DbDataAdapter.FillInternal(DataSet dataset, DataTable[] datatables, Int32 startRecord, Int32 maxRecords, String srcTable, IDbCommand command, CommandBehavior behavior) at System.Data.Common.DbDataAdapter.Fill(DataTable[] dataTables, Int32 startRecord, Int32 maxRecords, IDbCommand command, CommandBehavior behavior) at System.Data.Common.DbDataAdapter.Fill(DataTable dataTable) at ArtadoDevs.GetProduct.Products(Repeater DataProduct, String type, String dev) in C:\Users\ardam\Documents\GitHub\devs\ArtadoDevs\App_Code\GetProduct.cs:line 26 at ArtadoDevs.Panel.Panel.Page_Load(Object sender, EventArgs e) in C:\Users\ardam\Documents\GitHub\devs\ArtadoDevs\Panel\Panel.aspx.cs:line 331 ClientConnectionId:b9d07e19-582f-4e80-97bc-88db681b829b Error Number:208,State:1,Class:16

Merhaba, bu konuda bahsettiğimiz özelliklerin neredeyse hepsini tamamlayıp yayınladık. Movie Widget özelliğini şimdilik kaldırdık. Yenilenmiş Artado’yu buradan test edebilirsiniz.

Bu güncelleme ile eklenenler yanında bir kaç şeyle daha uğraşıyoruz. Artado’nun arama algoritmasını ve crawlerını tamamen yeniliyoruz. Yeni algoritma ve crawler sayesinde Artado sonuçları büyük arama motorları ile rekabet edebilecek düzeye gelecek. İlerleyen günlerde bunun hakkında daha fazla bilgi paylaşacağız.

Bunlara ek olarak @Sxinar 'ın yardımıyla artado.xyz sayfasını ve forumumuzu yeniledik. Özellikle Discord’un yasaklanmasıyla artık forumu daha aktif kullanmaya karar verdik. Bu yüzden Artado Forum’u tamamen yeniledik. Artık sadece Artado yazılımlarına odaklı bir forum değil, teknoloji, mahremiyet, siyaset, dilbilimi/dil ve sanat hakkında konuşabileceğiniz, kendi projelerinizi ve bloglarınızı paylaşabileceğiniz, diğer üyeler ile mesajlaşabileceğiniz bir platform haline geldi. Sıfırdan Kendi Tarayıcımı Geliştiriyorum adlı konuda bahsettiğim proje dahil olarak diğer tüm projelerimizin gelişmelerini de artık Artado Forum’dan düzenli olarak paylaşacağız. Sizi de Artado Forum’a bekleriz.

5 Likes

Eline sağlık.
Unutmadan söyleyeyim yardımınıza muhtacız.
Her hangi bir alakalı - alakasız gerekli - gereksiz aklınıza ne geldiyse veya ne sorun bulursanız söyleyin yeterli söyleyin.
Sizler sayesinde gelisiyoruz.
Belki bilenleriniz vardir.
Artado olarak github gibi açık kaynak projeler paylaşılması için bir devs portalimiz var orayı da sıfırdan yeniliyorum.
İstek önerilerinizi bana dm olarak atarsanız sevinirim.

5 Likes

Çevreye olan iyimser politikalarından (en azından zararı azaltıcı) ötürü ecosia search kullanıyorum. Eğer kâra geçerseniz gelirinizin bir kısmıyla bağışlar yapmayı düşünür müsünüz?

2 Likes

Önümüzdeki 100 yıl içinde uygunsa neden olmasın :smiley:
Türk milleti yerli ürünleri çok seviyor (!)
BKZ(Yerli Arama Motoru: Artado Search | Techolay Sosyal)

2 Likes

Evet görmüştüm bunu, bu forumda sohbettede yazmıştım bayağı. Genel olarak bilgisiz ve Ahlak anlayışından yoksunlar. Bir yazılımın büyümesi için katkı gerekir. Yazılımlar birden ünlenmiyor sonuçta. Katkı sağlayacaklarına gevezelik yapan bir grup. Her zaman her yerde böyle insanlar olur. Çokda takılacak veya galeye alınacak insanlar değiller. O gönderiye yazan kullanıcılar.

3 Likes

Haklısın.
Zaten bu yorumlara aldırış edilse hem Yusuf forumu hemde kanalını kurmazdı.
Bizde projeyi geliştirmeye pes etmiştik.

4 Likes

Tabikide. Artado’nun amacı zaten topluma katkı sağlamak.

3 Likes

Selam.
Artado devs kısa süre önce kapatıldı biliyorsunuzdur.

Şuan beta bile değil tasarım vs hepsi düzenlenecek sadece backend kısmı için geri dönut çok önemli benim için şimdiden teşekkürler.
https://artado.rf.gd veya https://artado.rf.gd/user ise kullanıcı paneli.

Proje yüklemeniz çok önemli benim için.

3 Likes

Tebrikler güzel proje

1 Like

Sitede SSL sorunu var gibi görünüyor

2 Likes

Bende bir sorun gözükmüyor.

2 Likes