“Arch Linux stabil bir dağıtım değil, Arch kullanırken bi güncelleme sonrası bilgisayarınız biosta başlayabilir bu yüzden Arch Linux stabil değil” vs. vs. gibi sözler duydum, bu konuyu direkt Arch Linux kullananlara veya kullanmışlara sormak istiyorum.
Bir BTRFS yedeğinden geri dönerek birçok sorun çözülebilir. Bence önemli olan o ilk çalışan ortamı sağlayabilmek. Ne kadar stabildir derseniz bir rolling release dağıtım olduğunu da dikkate alarak gayet stabil derim. Ama mesela bir opensuse microOS değil elbette
Bir güncelleme sonrası GRUB kendisini silerse evet BIOS’a atıyor ve live usb ile kurtarabiliyorsunuz. Her güncelleme öncesi yedek alırsanız sorun yaşamazsınız.
Arch stabil. Arch zaten kurulumu yaptıktan sonra ne kuracağını sana bırakıyor. Kendisi herhangi bir yazılım ekleyerek gelmiyor.
Aynı zamanda her sorun dağıtımın stabil olup olmamasıyla alakalı değildir. Kaldı ki çoğu dağıtım zaten kararlı çalışır.
Arch kur. Beğenmezsen yedekle ve başka bir dağıtıma geç. Hatta iki diskin varsa birisini home klasörü yap, daha kolay geçersin.
İkinci bir monitör aldım, paketlerimi devamlı güncel tutuyordum…hdmi den 120 hrz’den üstüne görüntü almadım. Arch Linux’te Linux Mint kurdum, ekran kartını tanıttım ama son versiyon değil 535 versiyonunu tak diye 165 hrz’de çalıştı…Aynı yönetimi Arch Linux’te denedim çalıştı ama yine de vakit kaybı 1 gün gitti…Devamlı güncel versiyon kullanmak o kadar da iyi değil onu öğrendim:)
Stabil kelimesinin anlamı, bağlama göre değişik algılanabilir. Arch tanımı gereği stabil değil rolling bir dağıtımdır; yani durağan değildir, sürekli güncellenir. Ama sorduğunuz güvenilirliği (reliable) ise taş gibi (rock-solid) dağıtımdır. Stabil dağıtım arıyorsanız Debian 12, Fedora 41 gibi dağıtımlara bakmanız lazım, onlar da taş gibi güvenilir dağıtımlardır. Eğer hem rolling hem güvenilmez dağıtım sorarsanız da geçmişteki vukuatları nedeniyle Manjaro örnek verilebilir.
Burada bağlamınızın yanlış olduğunu düşünüyorum. Burada arkadaşın dediği stabillikten yani kararlılıktan kastı sistemsel stabilite olduğu anlaşılıyor. Yani paket sistemindeki adlandırma olan stabil değil, bu yüzden stabil değil demeniz yanlış olur. Çünkü stabil ile kastınız paket kararlılığı ise rolling release alındığı süreye göre değişiklik gösterir. Eski paketler her türlü testten zaten geçmiş olduğu için stabil adı veriliyor yada asıl adıyla Point Release. Bu yüzden büyük güncellemeler olmadan paketi güncellemeleri yapmıyorlar. Tabiiki bu rolling release ile karşılaştırıldığında daha kararlıdır fakat bu kararlılık sistemi bozması vb. Şeylerden çok herhangi bir açık vb. şeyler içindir yoksa zaten Rolling Release dağıtımlar son sürümü yayınlayan geliştiricilerim kontrolünden geçmiş paketleri belli bir süre bekletip tekrar almalarından ibaret. Lakin Rolling Release olması sistem kararlılığını etkilemez. Sistem kararlılığını daha çok Paket yöneticisi, sistem yönetiminin nasıl ele alındığı vb. şeyler etkiler.
Stabilite bildiğim kadarıyla kararlı demektir. Stabil ise dayanıklı ve sağlam demek. Bu kelime bazı durumlarda kullanım açısına görede değişiklik gösterir. Yoksa o tip durumlar dışında, kararlılık ve dayanıklılık demektir. Burada arkadaş dağıtımın stabilitesinden söz ettiği için burada kararlılık yani istikrar kast ediliyor. Buda dediğim gibi Rolling Release paketlerden çok paket yöneticisi sistem yönetimi vb. şeyler içindir. Paketlerde stabil ise dediğim gibi paketlerin güvenilirliğinden çok herhangi bir kritik açıkdan muzdarip olmamak içindir. Yoksa normalde paketlerde geliştiricilerin kendi hazırladığı uygulamalardan ibaret.
Evet sözlükte kararlı, dayanıklı olarak tanımını ben de görüyorum. Buna istinaden stabil olan şeyde bug yoktur, özellik yeterince vardır; bug olmadığı için bugfix, yeterince özellik olduğu için yeni özellik güncelleştirmesi az sıklıkta gelir.
Arch sık sık güncellenir, bu yüzden stabil olma özelliğini taşımadığı için stabil değildir anlamı çıkar, hatta en stabil dağıtım Debian olur.
Ben arch kullandım ama nedense systemd’nin beni ittmesi söz konusu. Lakin sistemin bozulması gibi birşeye rastalamadım. Sadece arch tabanlı garuda linux kullanırken kde masaüstüm saçmalamiştı biraz ama onun dışında severim kendisini. Aur da var tabii
O zaman dediğiniz kadarıyla her güncelleme aslında bir bug doğurur. Ve Rolling Release olan her şeyde bugfix yani yazılımın istenmeyen sonuç üretmesi doğrumu anladım. Peki o zaman eski paketlerde bug bulunabilmesi ve güvenlik güncellemelerine ihtiyaç duymaları bu buglaeı kapatmak için değilmidir. O zaman Point Release dağıtımlar yada diğer adıyla Stabil Release adı verilen dağıtımlara aslında stabil demek yanlıştır. Çünkü kendi içerisinde bug bulunması onun kararlı olmadığı anlamına gelir. O zaman Systemd kullanan her dağıtım güvenilmez olur. Nede olsa Systemd kendisinde birçok dbus ve init hatalarına sebebiyet verebiliyor. O zaman zaten hiçbir paket güvenilmez ve kararlı değildir. Böyle dememizde yanlış olur. her bir pakette böyle bir bugın olma ihtimalide mevcut. Kaldı ki bu paketler güncelleme öncesi testlerden geçiriliyor. Ama genede bug’lar bulunabiliyor. Burada ise İşletim sisteminden bahsediyorsak burada sistemi etkileyen şeylerdir. Mesela paket yöneticileri vb. Şeyler gibi.
İşte stabil kelimesini o anlamda kullanınca öyle bir durum ortaya çıkıyor, “madem Arch stabil neden sıkça güncelleştirme alıyor?”. Bu yüzden bağlama göre değişik anlamlar çıkarılmasını önlemek için “Arch güvenilir ve rolling bir dağıtımdır.” diyip geçiyorum.
Hayır hayır, yanlış anlıyorsunuz beni, böyle bir anlam çıkamaz onu demeye çalışıyorum mantıksız olur. O zaman hiçbir dağıtım Stabil değil gibi bir mana çıkar. Bağlama göre değişik manalar çıkmaz. Hangi bağlamın ne manada kullanıldığını zaten cümle yapısından anlayabiliyoruz. O yüzden öyle bir karmaşıklık yaşanmaz. Benim burada demek istediğim kararlılığın aslında mutlak olmadığı. Ve bu şeyin aslında kararsız olmama miktarı olduğu. Mesela Debian Fedora’dan daha stabil dediğimizde burada Fedora’nın stabil olmadığını söylemiyoruz. Burada ise bir dağıtımın Rolling Release olması o dağıtımın kararlılığını etkilemez. Dağıtımın kararlılığını kullandığı sistem etkiler. Arch Paket yöneticisini örnek alalım. Mesela Arch’ın stabilitesini etkileyen en büyük unsur. Arch’ın paket yöneticisi Pacman’in en büyük sorunlarından biri bağımlılıkları göz ardı edebilmesi. Mesela bazen başka bir paketin lazım olduğu bağımlılığı silebiliyor. Yada Aur için kullandığı Makepkg stabil değil. Paketleri yanlış kurabiliyor, Derlemelerde sorun çıkarabiliyor. Bunun gibi örnekler. Stabilite, sistemi etkileyen daha doğrusu Stabiliteyi sistemin yapısı, ve araçları etkiler.
Öyle bir anlam bal gibi de çıkar. Sözcüklerin anlamını tek bir şekilde değerlendirip onu tek gerçek olarak kabul etmemelisiniz. Kararlı, dengede olan şeyin sürekli değişmesi onun doğasına aykırıdır. Denge durumu sürekli değişen bir şey olabilir mi. Durağan (fixed) dağıtımlar bu yüzden genelde kararlı kabul edilir. Ama kullanıcı için dengede veya kararlı olması değil güvenilir olması daha anlamlıdır, örmeğin kullanıcı bir işlevi öğrendiğinde aynı şekilde yaptığında aynı sonucu almayı ve bir hatayla karşılaşmamayı bekler. Bu yüzden buna stabilite denmesi uygun olmaz
Çıkmaz dediğiniz şeyin en olduğunun farkındamısınız ?
Tek bir şekilde değerlendirmiyorum. Hatta size bunun bağlamlarının farklı manalara gelebileceğini lakin bilinebileceğini söyledim. Siz anlamın karmaşıklığından söz ediyorsunuz lakim herhangi bir karmaşıklık yok. Herhangi bir farklı anlamda oluşmuyor.
Kararlılık burada yanlış söylüyorsunuz. Bence anlaşamadığımız nokta sizin Rolling Release ve Stable Release yanlış tanımlamanız olduğunu düşünüyorum
Birincisi Rolling Release dağıtımlar sürekli güncellenmez. Stable Release ise sürekli durağan ilerleme gibi birşey söz konusu değildir.
Size sorum şu sizce Rolling Release ve Stable Release ne demektir ?