Aylarca Ubuntu ve Fedora arasında sürüklendikten sonra hazır dağıtımların bana uygun olmadığına karar verip BTRFS ile Arch kurulumu yaptım. Sistemin tek bir güncellemeyle bozulma muhabbetini engelleyebilmek için otomatik snapshot ayarını kurmak istiyorum (Garuda Linux’taki gibi her sistem güncellemesinden önce otomatik yedek alırsa ve bu yedekleri GRUB ekranında da gösterirse çok iyi olur). Arch wikisi başta olmak üzere, internet üzerindeki birçok yerde snapper configleriyle ile ilgili araştırmalar yaptım fakat hiçbir şey anlamadım.
Bana snapper configini nasıl yapabileceğimden başlayıp, bunu nasıl her sistem güncellemesinden önce otomatik hale getirip GRUB menüsüne nasıl yansıtabileceğimi tüm komutlarıyla her şeyiyle ayrıntılı şekilde anlatabilecek bir babayiğit var mı?
[root@archlinux polonaisedementia]# btrfs subvolume list .
ID 256 gen 849 top level 5 path @
ID 257 gen 9 top level 5 path @home
ID 258 gen 9 top level 5 path @log
ID 259 gen 9 top level 5 path @pkg
ID 260 gen 9 top level 5 path @.snapshots
ID 261 gen 26 top level 5 path var/lib/portables
ID 262 gen 26 top level 5 path var/lib/machines
ID 263 gen 241 top level 256 path var/lib/portables
ID 264 gen 241 top level 256 path var/lib/machines
ID 266 gen 741 top level 256 path .snapshots
ID 267 gen 741 top level 266 path .snapshots/1/snapshot
Bunu merak ediyorum nasıl oluştururuz kaynaklar hep ingilizce işin kötü yanı ben bunları hep translate ile çevirip mantığa uydurmaya çalışıyorum mesela archt kurarken ext4 yerine btrfs ayarladığım halde timeshiftte btrfs yerine diğeriyle al diyor diğeriyle alıyorum mesela 10 gb dosyam var alıyor yedeği dosya sistemi oluyor 20 gb yedekten sonra homeye bir dosya oluşturuyorum deneme amaçlı sonra restore edip yeni başlattığımda yine aynı yerinde dosya duruyor yani yedeği tekrar yüklemiyor yusufun videosunu izledim aynısını yaparken btrfs alamassın ubuntuda olur diyor snapshots kurdum ama ingilizce kaynaklardan hiçbir şey anlamıyorum.
Bu kısma bakarak doğru yapılandırdığınızı söyleyebilirim. Fakat hata aldığımızdan emin miyiz? Yani oradaki diski seçtikten sonra “Sonraki” veya “Bitir” tuşu ile devam edemiyor muyuz? Başkaca bir çıktı vs veriyor mu?
Bundan hariç olarak subvolume’leri elle mi oluşturdunuz yoksa kurulum aracına mı oluşturttunuz?
Bu kısımdan sizin oluşturduğunuz gibi bir çıkarım yaptım fakat emin olmak istedim. Eğer elle yaptıysanız /etc/fstab 'ı da buna göre düzenlediniz mi?
RSYNC ile yedek almanın size boyut olarak ve hız olarak zararı çok fazla olur. Btrfs kullanıp da onun nimetlerinden faydalanamamış olursunuz. Öyle yapacaksanız btrfs kullanmanın da anlamı kalmıyor aslında. Arch ile de olur bu rehberi takip ederek Endeavour ile de olur aslında. Eğer olmuyor ise ya bir şey hatalı veya bir şey manuel olarak yapılmış ve eksik kalmış diyebilirim.
sistemin kurulu olduğu diski seçip aynı diske yedekleme almanızı istiyor. Eğer Timeshift ile BTRFS kullanacaksanız sistemin kurulu olduğu diskten başka bir diske kurulum yapamazsınız.
buna ek olarak timeshift’i snapper’la entegre kullanabilir misiniz bilmiyorum, ikisi de muhtemelen kendi yedeklemeleri ile çalışacaktır.
@leckqma hocam şimdi aklıma geldi. Timeshift uygulamasını Türkçe lokal ile kullandığınızda sorun oluyordu sanki btrfs hatalıymış gibi davranıyordu. Snapperda da böyle bir durum olabilir belki. Lokal olarak İngilizce ile çalıştırmaya çalışın bence çözülecektir. Bahsettiğim şeye örnek olması için (farklı araç ve distro ama benzeri sorun):
Timeshift ile snapper karıştı gibi oldu konu içinde. Timeshift için sorun olan durum snapper için de sorun olabilir anlamında yazdık sanırım. Size verilen konsol komutunu snapper için uyarlamanız gerekiyor. Sisteminizde muhtemelen timeshift yoktur.
Sistemdeki güncellemeleri yükleyip deneyeyim dedim, bu sefer de ses ve internet çalışmamaya başladı. Arch bana göre değil galiba, Fedora’ya geri döndüm. Yardımlarınız için teşekkürler.