Arch Linux’e Snap Store, Flatpak ve diğer uygulama mağazalarını kurmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? AUR ve YAY nedir açıklar mısınız? AUR ve YAY’ı nasıl kurarım? Teşekkürler.
Son düzenleyen: @nxjoseph 2025-03-14T14:31:19Z
Arch Linux’e Snap Store, Flatpak ve diğer uygulama mağazalarını kurmak istiyorum. Nasıl yapabilirim? AUR ve YAY nedir açıklar mısınız? AUR ve YAY’ı nasıl kurarım? Teşekkürler.
Son düzenleyen: @nxjoseph 2025-03-14T14:31:19Z
Neden Snap Flatpak olmaz mı? Pardon yarım okudum. Bu mesajı güncelleyeceğim.
YAY AUR’dan yükleyen yazılım. Acaba neden Arch kurdunuz?
AUR= Arch User Repository
Hocam bazı Arch dağıtımlarında yay
kurulu gelir.
Eğer kurulu değilirse bu yöntemi deneyin;
sudo pacman -S --needed git base-devel
git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
cd yay
makepkg -si
Sonra SnapD’yi yükleyin.
2 yol ile yüklenebilir. Bu iki yolu da terminale kod girerek yapacaksınız.
yol: yay -S snapd
kodunu girin ve paketleri indirme noktasına gelen kadar sürekli enter’a basın geçin. Yine de kullanıcıdan bazen bir bilgi ister diye kontrol edin.
yol sırasıyla aşağıdaki komutları çalıştırın
git clone https://aur.archlinux.org/snapd.git
cd snapd
makepkg -si
Bu yollardan herhangi biriyle yüklediyseniz eğer otomatik olarak Snap’i yapılandırır. Yapılandırmazsa eğer aşağıdaki şu komutları terminale sırasıyla girip, elle yapılandırın hocam.
sudo systemctl enable --now snapd.socket
sudo systemctl enable --now snapd.apparmor.service
sudo ln -s /var/lib/snapd/snap /snap
kaynak: Install Snap Store on Arch Linux using the Snap Store | Snapcraft
Ek olarak işletim sistemi initi SystemD olmalı. Ekstra hatalar da verebilir. Mesela bazı hizmetlerin eksik olduğunda snap çalışamıyor diye falan ya da hata çıktısına göre yorum yapılır.
Bu komutları buraya yazayım da lazım olunca alırım.
sudo pacman -Syu // Sistemdeki paketleri ve depoları günceller.
sudo pacman -S --needed base-devel git // Gerekli temel geliştirme araçlarını ve Git'i yükler.
git clone https://aur.archlinux.org/yay.git // Yay yardımcı programının kaynak kodunu AUR'den indirir.
cd yay // İndirilen yay klasörüne geçiş yapar.
makepkg -si // Paketi derler ve sistemde kurulumunu yapar.
yay --version // Yüklenen Yay sürümünü kontrol eder.
yay search_term // AUR'de belirtilen arama terimiyle paket araması yapar.
yay -S package_name // Belirtilen paketi AUR'den indirip yükler.
yay -R package_name // Belirtilen paketi sistemden kaldırır.
yay -Rns package_name // Belirtilen paketi ve bağımlılıklarını sistemden tamamen kaldırır.
yay -Sua // AUR üzerinden yüklenen tüm paketleri günceller.
sudo pacman -Rs yay // Yay paket yöneticisini ve bağımlılıklarını kaldırır.
Bana soracak olursanız eğer spesifik olarak ihtiyacınız yoksa pacman ve aur harici bir şey kullanmanıza gerek yok. Ne kadar basit tutarsanız o kadar iyi, zaten bu ikili bütün ihtiyaçlarınızı büyük ölçüde karşılayacaktır.
Şu konu size yardımcı olacaktır:
… Snap- SNAP?! ahh neyse ben gidiyorum.
Snap Store için bağımlılıkların kurulumu;
sudo pacman -S base-devel git
Yay kurulum paketini hazırlama;
git clone https://aur.archlinux.org/yay.git
makepkg -si
Yay kurulumu; (biraz vakit alabilir)
yay -S snapd
Snapd servisini başlatmak için;
sudo systemctl enable --now snapd.socket
sudo systemctl start snapd.socket
Profil dosyasına yol tanımı yapmak için aşağıdaki komutla dosyayı açalım;
sudo nano /etc/profile
# Force PATH to be environment
satırının altındaki export PATH
satırını aşağıdaki satır ile değiştirelim.
export PATH=$PATH:/var/lib/snapd/snap/bin
Sistemi yeniden başlatalım ve sonra Snap Store Yükleme adımına geçelim;
sudo snap install snap-store
Terminal ekranında snap-store
komutu ile çalıştırabilirsiniz yada başlat menüsünden Snap Store çalıştırmak için App Center seçerek çalıştırabilirsiniz.
Flatpak kurulumu için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz;
sudo pacman -S flatpak
flatpak remote-add --if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo
Flatpak ile örnek VLC video izleme programını kurmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz;
flatpak install flathub org.videolan.VLC
Yay kullanımı için örnek komutlar;
Yay paket güncelleme : yay -Syu
Program arama : yay -Ss program_adı
Program yükleme: yay -S program_adı
Program kaldırma : yay -R program_adı
Özetle Aur ve Yay
AUR (Arch User Repository); Arch kullanıcılarının kendi oluşturduğu, paylaştığı ve depoladığı bir paket deposudur.
Yay (Yet Another Yaourt); Arch için AUR yardımcı aracıdır. AUR paketlerini kolayca yüklemeyi, güncellemeyi ve yönetmeyi sağlayan bir yazılımdır.
Ne oldu neden gidiyorsun? Snap kötü mü? Eğer kötüyse neden kötü?
/etc/profile
Dosyası nedir? PATH denilen şey Windows’daki sistem değişkenleri mi? Yani terminal’de komutların tanınması için öyle mi?
Hocam Snap güzel çalışır uygulamaları falan tamamda, kapalı kaynak. Linux özgür yazılım. GNU özgür yazılım. Linux’taki herşey neredeyse özgür yazılım ve Snap’in kapalı kaynak oluşu tüm Linux felsefesine ters. Ne yazıkki tüm Linux’ta iş yapan şirketler Linux felsefesine aykırı şeyler yapıyorlar ve işte bu Ubuntu ve Snap’in sahibi Cannonical’ında yaptığı bir şey ne yazıkki. En son bunu Manjaro yapmaya çalışınca Manjarno diye tepki aldılar. Özetle Snap in genel olarak sevilmemesinin sebebi kapalı kaynak ve Linux’a aykırı olması. Bunun başka örnekleride var: Cannonical, Oracle, RedHat(IBM’in alt şirketi oldu) vb.
Kapalı kaynak demek Linux’a karşı bir saldırı demektir o zaman kullanmam bende. Kapalı kaynağa karşı savaşmalıyız!
HELAL BE! İŞTE BENDE BUNU BEKLİYORDUM. Tebrik ederim hocam +1
Evet hocam windows’taki gibi tüm kullanıcılar için ortam değişkenlerinin tanımlandığı dosyadır.