Arch Linux Sistem Geri Yükleme noktası nasıl oluşturulur?

Evet arkadaşlar timeshift ve snapper gibi uygulamaların oluşturduğu snapshotlar haricinde sistem geri yükleme noktası nasıl oluşturabilirim

Son düzenleyen: @basarsubasi 2024-11-29T14:35:18Z

bir usb ile tüm sistemini klonlayabilir ya da btrfs subvolumlerini manuel bir şekilde kopyalayıp saklayabilirsin ama hem uğraştırıcı olur hem de geri dönmen daha zor olur.

neden snapper veya timeshift kullanmak istemiyorsun?

1 Like

Merak ettiğim için sordum bu soruyu timeshift kullanıyorum eğer sistem geri yükleme uygulaması varsa bilmek istedim

1 Like

ha ben uygulama kullanmadan nasıl yedeklenebileceğini sorduğunu sandım.

timeshift’in çok fazla alternatifi yok bildiğim kadarı ile ama olan alternatiflerin en popüleri pika backup olabilir, ona da bir bakabilirsin, gtk uygulaması olduğundan gnome kullanıcıları tarafından çokça tercih edildiğini gördüm.

Clonezilla ile tüm sistemi kopyalayabilirsin. Onun dışında adam akıllı bir uygulama yok.

lütfen biraz daha açabilir misin aklımdaki bi soruda clonezilla ile kopyaladığım sistemi nasıl geri yüklüyebilirim

clonezilla’yı bir usb’ye yazıp ona boot etmeniz, daha sonrasında sisteme bağlı olan iki diski klonlamanız lazım.

sisteminizi başka bir diske klonladıktan sonra, klonlanan diski kullanarak, klonladığınız diske geri klonlarsanız efektif olarak yedeğe geri dönmüş olursunuz.

Örnek:

sda= sistem dosyaları sdb=boş disk

1. sda’yı sdb’ye klonladık
  2. sda ile sdb aynı dataya sahip
  3. ilerleyen bir tarihte sda’daki data bozuldu ve geri dönmek istiyoruz
  4. bu sefer sdb’yi sda’ya klonladık
  5. yedeklemeye geri dönmüş olduk.

Bu işlemi yaparken klonlanan diskin klonlayan diskten büyük olmasına dikkat edin, eğer klonlanan disk klonladığınız datayı barındıran diskten küçükse, datayı sığdırmak için datayı barındıran diski küçültmeniz gerekebilir.

ext4 dosya sistemi yerine BTRFS dosya sistemini kullanabilirsin.

btrfs sistemi anlık snapshotlar alınmasını kolaylaştırıyor diye biliyorum arkadaşın anlattığı sanırım ext4 ve btrfs için sanırım

çok teşekkür ederim hocam ellerinize sağlık

Evet, Clonezilla iki dosya sisteminde de kullanılabilir.