Arch linuxta sudo pacman -R uygulama-adi
Yazdığımda programı siliyormuş gibi oluyor dada sonra aurdan kurmaya çalıştığımda indirmeden local olarak kuruyor. Sanırım program silinmemişti.
Gerçekten terminalden program silmek bazen uğraştırıyor, operayı indirdikten sonra sudo pacman -R opera komutu operayı bulmamıştı bende operanın kurulu olduğu dosyayı sildim.
Program kaldırmak için uygulama varsa önerirseniz sevinirim.
sudo pacman -Rnsc program-name
İle tamamen kaldırabilirsiniz.
Evet bunun sebebi uygulamanın kurulum dosyasını ilk önce önbelleğine indirip sonra kurması, bundan kurtulmak için yapman gereken :
sudo pacman -Scc
Bu şekilde önbelleği tamamen temizlersin, birde AUR paketiyse yay kullanıyorsan veya paru yukarıdakinin aynısını yapsan yay veya paru ile kafi, ama yay’de AUR paketlerini yani PKGBUILD dosyalarını build ederken kurmak için kullanılıp sonra kullanılmayacak paketleri kaldırabiliyorsun, paruda böyle bir özellik yok, yada ben bilmiyorum :
yay -Ycc
Bağımlılıkları tam olarak silmediği için olabilir. Her dosyayı silmek için sudo pacman -Rnsc [program-adı]
Ya da normal şekilde silip arada sırada sudo pacman -Qdt
komutu çalıştırın. Bu sudo apt-get autoremove
gibi çalışan bir komuttur. Kalan cache ve boş duran bağımlılıkları temizler.
-Rnsc
kullanmak biraz sakat iş, bağlantılı ne varsa götürdüğü için günün birinde ansızın systemd’nin silinip de sistemin elinizde kalması ihtimali var(yaşandı). sudo komutu ve tehlikeleri işte canlar…
siz siz olun -Rn
kullanın, fazlasına lüzum yok.
-Rnsc yerine -Rs kullanmak daha mantıklı.