Arch linux kurulumunda disk gözükmemesi sorunu

Öncelikle iyi günler dilerim;
Linux ile ilk tanışmam olucak ve Arch tabanlı bi dağıtım tercih etmek istedim ilk Arch kurmaya çalıştım ve başaramadım. Sonrasında ALCI ile kurulum denedim gene disk sorunu yaşadım sonra EndOS denedim onda ise sistemim çalıştı kullandım kapatıp ertesi gün açtığımda Error preparing initrd: Device error aldım hala yılmadım ve bu sefer Archcraft ile kurulum yapma çalıştım bu seferde disk hatası alıyorum diskimi formatan önce sıfırlıyorum ama bir şekilde kuramıyorum. Şu an ise kurulum yapmayı seçtiğim disk hata verdi ve tekrar Installer’a girdiğimde o disk gözükmüyor.Ve sonradan gözüktü tekrar kurulumu denedim hata aldım.Archcraft wikideki gibi diski elle biçimlendirdim gene kurulum hatası aldım.
Bu otomatik diski sil ile kurdugumda aldıgım error log https://termbin.com/zh0d.
Bu ise manuel elle diski Archwiki den bakıp yaptıgım https://termbin.com/50sb6.

1 Like

Merhaba hocam, Bir laptopa mı kurulum yapmaya çalışıyorsunuz? İşlemciniz Intel mi, AMD mi? Bazı bios ayarları diskle ilgili sorunlara yol açabiliyor.

1 Like

Foruma hoş geldin! :slight_smile:

Diskinde bir sorun olmadığından emin olalım mı? Canlı masaüstü ortamındayken bir SMART testi çalıştırıp sonuçları yazar mısın? S.M.A.R.T. - ArchWiki

Diskinde hatalar varsa fsck - ArchWiki kısmından düzeltmeye çalışabilirsin.

Ek olarak Archcraft ne kadar güncelleniyor bilmiyorum pek duyduğum bir dağıtım değil. Belki Endavour OS gibi bir şey denemeniz daha iyi olabilir. ISO ile kaynaklıysa sorun ama baktığım kadarıyla diskinizle alakalı bir sorun olabilir bu yüzden önce yukarıdaki adımları yapmanızı tavsiye ediyorum.

Şu forum konusunda mesela yazarın SATA kablosunda sorun olduğu için sizin gibi bir problem yaşamış. Yani diskinizde hasar yoksa kabloyla da alakalı olabilir. Hatanın nerede olduğunu tespit etmemiz gerekli.

Bir de bu diskle başka bir işletim sistemi kullandınız mı? Kullandıysanız buna benzer sorunlar yaşadınız mı?

3 Likes

Dc’den yardım alarak hep ext4 format deniyorum diye btrfs denememi söylediler btrfs de format gerçekleşti

sonra boot olmayıp bu logoda kaldı sonra reboot etmemi söylediler reboot edince ise kernel hatası verdi. sonra diskte bir şüphe duyduk diski full scan attım onda bi sorun gozukmedi ve sonraki bir daha denediğimde bu iki errorü aldım. Sonra dc den “Vilez” geldi bios sıkıntılı olabilir dedi biosumu update ettim ve gene olmadı arch da cihazımla ilgili bi sorun olabiliceğimi başka tabanlı bi dağıtım denememi söylediler.

Sistem özelliklerim;

  • Ryzen 3700x
  • Gigabyte B450M-K anakart bios sürümü FB3
  • Asus GTX 960

Benim tavsiyem başka bir distro kurmayı deneyip sorunun iso mu yoksa donanımdan mı kaynaklı olduğunu kontrol etmeniz olurdu.

Ayrıca yine tavsiye olarak daha önce hiç linux deneyiminiz olmadıysa yine ilk olarak terminal ve linux ekosistemine daha beginner-friendly bir distro ile denemeniz olacaktır.
En azından Garuda veya EndevourOS çok daha kolaylaştıracaktır alışma sürecinizi

İlk başta archinstall ile hyprland kurdum sorunsuz çalıştı ama dediğim gibi bilgim 0 oldugu icin cozunurlugu bile değiştiremeden bu bana ağır diyip archı bıraktım sonrasında biraz daha araştırıp tekrar kurmak isteyince “archinstall” ile yapamadım ben de alternatif olarak alci calamares ile denedim gene olmadı sonra endOS kurmaya çalıştım hatta dc den bi arkadaş ile kurmayı denedik 2 saat sonunda kurdurmayı başardı bana sonra ben hiç kapatmadan 6 7 saat kullandım mouse imlecim yoktu ve bunu çözemedim “hyprland” kde masaüstüne geçip reboot edip bi 15 dk kullandıktan sonra kapattım ve bir daha sistem açılmadı.Baya uzun bi cevap verdim ama benim anlamadığım bu diskim bi kuruyor bi kurmuyor ben normal olarak w11 kullanıyorum m2 ssdimde bazı yerlerde bu çakışma ihtimali var dendi ben coğu kurulumu m2 ssdmi çıkartıp sadece ssd diskim takılı iken denedim bir değişiklik biz çözüm olmadı.Ekstra not şuan fedorayı kurmayı denedim direkt olarak disk hatası aldım.

Cihazında şu an M2 SSD ve SATA SSD var sen de SATA’ya kurmaya mı çalışıyorsun?

Bunu dikkate almak lazım. Ek olarak başka bir diskin varsa kenarda köşede duran harddiskin falan ona kurmayı deneyebilir misin? Veya mümkünse M2 SSD’nde yedekleme alıp ona kurmayı deneyebilir misin? Bence burada sorun diskinde veya kablonda.

M2 de şuan aktif kullandığım w11 var yedek almam zor .Boşta olan sata ssd de daha önceden archinstall ile sorunsuz bi kurulum yaptım ve yetersiz bilgim olduğu için kaldırdım.Sonrasında yapmaya çalıştığım bütün kurulumlarda hata alıyorum işin komik tarafı ise bazen kurulum gerçekleşip kullanabiliyorum örn endos’i kurdum ve kullandım ertesi gün device error verdi.Şuan ise diğer kullanmış olduğum sata ssd ye kurulum son kez kurulum gerçekleştircem.

Sonuç olarak diskim linuxu kaldıramıyacak kadar windowsun bağımlısı olmuş (2015’ten beri windows’a hizmet ediyor) diğer sata ssd me kurulumu sorunsuz gerçekleştirdim.