Arch linux’u kurdum. Reboot edip şifreyi girip login yaptıktan sonra monitöre sinyal gitmiyor. Ekran kartı markam Nvidia. Bunu nasıl çözerim acaba?
Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-11-28T12:57:33Z
Arch linux’u kurdum. Reboot edip şifreyi girip login yaptıktan sonra monitöre sinyal gitmiyor. Ekran kartı markam Nvidia. Bunu nasıl çözerim acaba?
Son düzenleyen: @nxjoseph 2024-11-28T12:57:33Z
Nasıl gitmiyor tam olarak? Siyah ekranda mı yoksa monitörü görmüyor? Tam o tarafını anlamadım.
manuel mi kurdunuz archinstall ile mi
@nihil451 Hocam lütfen daha spesifik bilgiler verin. Sorunun kaynağını biz tahmin edemeyiz ancak aklımda kuvvetle ihtimal olabilecek bir durum var. Sadece hyprland ve gdm kurduysanız olabilir. Bendede bu şekilde olmuştu. Çözüm için ctrl alt f2 tuşlarına bastığınızda karşınıza terminal gelmeli. Oradan gnome kurmalısınız. Oradan hypprland configini düzenleyin. Kısa yoldan çözebileceğiniz durumlar var ancak en kolayı bu dediğimi yapmak.
evet hyprland. tam olarak terminalden ne yapmam gerektiğini açıklayabilir misiniz
şunu takip etmeniz lazım
Hocam linuxta yeniyseniz hyprland ile başlamanızı tavsiye etmem. Önce bir masaüstü ortamı kurun. Oradan paketler nasıl kurulur vs gibi temel komutları öğrenin. Aşağıda gnome nasıl kurulur yazacağım;
sudo pacman -S gnome gnome-extra
Gdm aktif değilse
sudo systemctl enable gdm.service
sudo systemctl start gdm.service
Bu şekilde aktif edin. Çıkan ekranda kullanıcı hesabını seçtikten sonra sağ altta bir buton olacak. Oradan "gnome on wayland"i ya da türevlerini seçebilirsiniz. Giriş yaptıktan sonra hyprland configinde ayarlamalar yapabilir yada gnome kullanmaya devam edebilirsiniz.
*Eğer sistem eskiyse gnome yerine xfce kullanabilirsiniz.
**Eğer İngilizce bilmiyorsanız Youtube üzerinden Yusuf hocanın hyprland videosunu izleyim bir şeyler yapabilirsiniz. Ya da Yeni başlayanlar için Hyprland rehberi bu rehberi takip edebilirsiniz. İngilizce biliyorsanız @basarsubasi hocanın attığı linkten çok daha kapsamlı bilgiler öğrenebilirsiniz.
rebootladım böyle bir ekran geldi ne yapmalıyım
hocam hyprland yerine arch’ı baştan kurup KDE plasma seçtim böyle bir hata verdi. Ne yapmam gerekiyor
Başlatmadan önce alette hata olmadığından ve gerekli kütüphanelerin kurulu olduğundan emin olun. Python için genellikle requirements.txt
gibi bir dosya bulunur. İlk başlatmada ekrana muhtemelen Alt+Shift+F2 gibi bir tuş kombinasyonu kullandığınızdan tty mesajı geldi. Tam olarak okuyamadım ama başlatma (init) hatası ve yanlış parametre kullanımı gibi görünüyor.
olmadı. az önce resmini attığım login ekranından loginledim. hiçbir şekilde bir grafik arayüz çıkmıyor. ne yapmam gerektiğini bilmiyorum.
Last login: Thu Nov 28 09:50:31 on tty1
-- user: /home/user: change directory failed: no such file or directory
Logging in with home = "/".
[user@archlinux/]$
archinstall ile pipewire kurarken sıkıntı çıkmış, sistemi tekrar kurman gerekiyor. Archinstall ekranındayken ses sunucusu kısmında no audio server seçeneğini seçip kuruluma devam et. Sıkıntı çıkmazsa sistem kurulduktan sonra el ile kurman lazım pipewire’ı
Ayriyeten archinstall’dayken kde veya gnome seç, başka bir sıkıntı mı var ona bakalım. Hyprland’ı sonradan kurup konfigüre edebilirsin zaten.
KDE Plasma ve no audio service seçtim. Geri kalan her şeyi aynı yaptım ve yeniden kurdum. Aldığım barı uyarılar ve yüklemenin sonunda aldığım error:
==> WARNING: consolefont: no font found in configuration
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'ast'
==> WARNING: consolefont: no font found in configuration
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'wd719x'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'aic94xx'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qed'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'bfa'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qla2xxx'
==> WARNING: Possibly missing firmware for module: 'qla1280'
Could not strap in packages: ['/use/bin/pacstrap', '-C', '/ect/pacman.conf', '-K', '/mnt/archinstall', 'firefox', 'thunar', 'wine', '--noconfirm'] exited with abnormal exit code [1]: ==> Creating install root at /mint/archinstall'
==> İnstalling packages to /mnt/archinstall
:: Synchronizing package databases...
core is up to date
extra is up to date
error: target not found: wine
==> ERROR: Failed to install packages to new root
Would you like to re-try this download? (Y/n):
hocam internet var mı sistemde?
ya da kurulumda ek paket kurmasını söylediniz mi?
ethernet kablosu bağlı. ek paket olarak da firefox, wine ve thunar istedim.
ek paket veya kernel istemeyin, sistemi kurduktan sonra hepsini kurarsınız, wine’ın paket adını yanlış girdiğinizden paketi repoda bulamamış.
Kernels kısmında sadece linux seçili. Additional packages kısmında hiçbir şey istemedim. Doğru mudur?
aynen öyle, audio server da yoksa kurabilir umarım.
her şey tamam. ctrl+alt+F2 yaptım ve beni archiso login diye bir şey karşıladı. ama ben sadece sudo kullanıcı için kullanıcı adı ve şifre belirledim. ne yapmam gerekiyor?
herşey tamam ise reboot atabilirsiniz reboot attıktan sonra normal bir login ekranı gelecektir
archiso login yapamadığım için bilgisayarın düğmesinden reboot attım. karşımda böyle bir ekran var ve geçmiyor:
Checking Media Presence…
Media Present…
Start PXE over IPv6