Merhaba, yaşadığım bölgede 3,5 aydır internet kesintisi yaşanıyordu. Daha sonra ise fiber altyapısı geldi. Bununla beraber 500 Mbps internet kullanmaya başladım. Ancak asla 500’lük bir deneyim yaşayamadım. İnternet hız testi sitelerinin hepsinde 500’ü görmeme rağmen bir şeyler indirdiğimde bu hızı göremiyorum. Mesela Steam’de bir şeyler indirdiğimde aldığım hız 200 Mbps internetin sağladığı hız ile aynı. Bunun üzerine biraz araştırma yaptım; sorunun Steam’de veya internet sağlayıcımda olduğunu düşünüyordum. Fakat bir şey fark ettim, o da disk kullanımının 2,5 ve 3 barında kalmasıydı. Steam’de 1000 Mbps interneti olup indirme yapan kişilerin 120-130’luk bir disk kullanımına sahip olduklarını gördüm. Böylece benimde en az 50-60’lık bir disk kullanımına sahip olmam gerektiğini düşündüm. Disk kullanımını öğrenmek için görev yöneticisini açtım ve ne göreyim, GPU kullanımı %0. CPU ise %90 olarak kullanılıyordu. Bu tam olarak ne demektir? Bilgisayarım ekran kartımı görmüyor mu? Tüm oyunlar aslında işlemci üzerinden mi çalışıyor? Yardımcı olursanız teşekkür ederim.
Disk darboğazı: HDD kullanıyorsanız, yazma hızı bu seviyede kalabilir. SSD’niz varsa bile, Steam veya arka plandaki bir başka uygulama diski yavaşlatıyor olabilir.
Steam sunucu limiti: Steam’in bazı bölgelerdeki sunucuları daha düşük hızlar sağlayabilir. Sunucu bölgesini değiştirmeyi deneyebilirsiniz.
İşlemci sınırlaması: İşlemcinin yetersiz performansı da bu duruma katkıda bulunabilir.
Altyapı sorunu: Hız testlerinde 500 Mbps görülmesine rağmen, genel kullanımda sağlayıcınız bu hızda sürekli veri aktaramıyor olabilir.
İnternetden gelen paketler güvenlik için işlemci ile kontrol ediliyor aynı zamanda paketler sıkıştırılmış oluğu için de işlemci ile sıkıştırılmanın açılması gerekmekte yani işlemciniz yetersiz kalmakta.
Mbps ve MBps kavramlarını karıştırıyor da olabilirsiniz, 1 byte=8bit olduğundan saniyede 500 megabit olan hızınızın megabyte karşılığını bulmak için 8’e böldüğümüz zaman 500/8’den 62.5 MBps ediyor.
Bunun dışında, sadece indirme işlemi cpu’nun %100’ünü kullanıyor ise arkadaki uygulamaları ve servisleri kapatarak biraz rahatlatmayı deneyebilir, eğer sorun ssd’den kaynaklanıyor ise oyunu başka bir ssd’ye kurarak sorunun devam edip etmediğini test edebilirsiniz.
Steam’den indirme işlemi yaparken GPU kullanılmaz. Arka planda oyun oynamıyorsunuz gibi gözüküyor, CPU’nuz Steam’den gelen sıkıştırılmış dosyaları çözerken fazla kullanılması normal, ancak bana darboğaz var gibi geldi. CPU’nuzun modelini öğrenebilirmiyiz?
Artı olarak 500 Mbps internet = 62.5 MB/s hıza denk gelir. (1 byte = 8 bit), Görev yöneticisi 385 Mbps gösteriyor, ortalama 40 MB/s.
Disk darboğazı olduğunu düşünmüyorum. Eski internetimde (fiber öncesi) 35 Mbps internet ile indirme hızım 3,9-4,7 arasındaydı. Fiber internet geldiği için bir yavaşlama söz konusu ise bilemeyeceğim…
Steam’de bir sürü bölge denedim; Amerika, Türkiye, Norveç vs. ancak indirme hızında minimal değişiklikler yaşanıyor.
İşlemcim Intel(R) Core™ i5-9400F CPU @ 2.90GHz. Bildiğim kadarıyla yetersiz bir işlemci değil. Sisteme darboğaz yaptığıyla ilgili sorgulayabileceğim bir site öneriniz varsa açığım.
Altyapı sorunu ile ilgili ise müşteri hizmetleri ile iletişime geçeceğim. İlgilendiğiniz için teşekkür ederim.
Bu konudada söylediğim üzere darboğaz problemi üzerine test yapmak makul olacaktır. Cevabınız için teşekkürler.
Söylediğiniz gibi indirme hızım 62,5’e (azami) çıkması gerekiyor. Ancak ben daha 30’ları göremiyorum. Sorunun SSD’den -markası Force MP510- kaynaklandığını düşünüyorum. Okuma hızı bazen kb’lara düşüyor. Yazma hızı ise 45-50 mb civarında. Cevabınız için teşekkür ederim.
Intel(R) Core™ i5-9400F CPU @ 2.90GHz.
Ortalamada 40 görmem gerekirken Steam’de azami olarak 30-35’leri görüyorum. Sizin söyleminiz üzerine internet kablosunun yetersiz olduğunu düşünmeye başladım. Markasını bilmiyorum ancak sıradan bir LAN kablosudur. İnterneti bağlayan çalışanlara kabloyu gösterdiğimde “tarifeniz için yeterli” dediler. Yani fiber internet kullanılabilir. İlginiz için teşekkürler.
Biraz araştırdım ve dediğiniz doğru, işlemci 4.1GHz’de çalışması gerekirken 2.9GHz’de çalışıyor. Şimdi darboğaz yapan işlemci mi yoksa başka bir donanım mı? Yanıtınız için teşekkürler.
Düzenleme: Daha fazla araştırdım ve 4.1GHz olması gereken değil, turbo boost’muş. Yani sistem gerektiğinde zaten 4.1GHz’e çıkartıyor. Stabil olarak 2.9GHz’i kullanıyor. Bir yanlışım varsa düzeltin lütfen.
Attığınız görselde anlık kullanım değeri 2.9 ghz olarak gözüküyor. İşlemcinin bu kadar yük altında frekansını arttırması beklenir. Cinebech vb bir test yaparsanız aldığınız puana göre işlemci gücünü kısıtlayan faktörlere bakmak gerekir. İnternette işlemcinizin cinebench r23 testinde tekli çekirdekte 1000 çoklu çekirdekte ise 5500 puan alması gerektiği yazıyor.
Çoklu çekirdekte cinebench testinden 165 değerini aldım. İşlemcinin görseli tamamlaması 10 dakikadan fazla sürdü. Sanırım r23 sürümüyle denemeliyim.
Ayrıca birkaç siteden darboğaz testi yaptığımda değerler %24-%30 arasındaydı. Bu oran fazla mı yoksa normal mi?
Normalde almanız gereken performanstan daha düşük performans alıyorsunuz. indirme yaparken darboğazın sebebi bu. Aynı zamanda uygulamalarda da performans sorunu yaşamalısınız. Sorunu çözmek için ilk adım olarak bios ayarlarından turbo boost ayarına bakardım daha sonra windows ayarlarına belki güç profilinden kısıtlamış olabilirsiniz. Donanımsal bir sıkıntı olmadığını varsayarak işlemci sıcaklığını kontol etmenizi öneririm.
Saygıdeğer hocam, her ne kadar konu iletisinde “bilgisayarım” diye ifade etsemde, bilgisayarı abim ve kardeşim kullanıyor. Ayrıca Windows kullandıkları için virüs bulaşmış olabilir . CPU’nun dışında SSD’nin okuma hızı da çok düşük. Sanırım birden fazla sorun var. Yanıtın için teşekkür ederim hocam.
Yüksek performansta hocam.
Hocam söylediğiniz programı indirirken internet hızı 50 mb/s yani olması gerekendi. Sorun sanırım Steam’de.
Tavsiyenize uyacağım. Yardımcı olduğunuz için teşekkür ederim hocam.
Hocam telefonların Wİ-Fİ kartları 500 Mbps desteklemez. Bu yüzden kablosuz ve Wİ-Fİ kartının zayıf olduğu bir cihazda hız testi yapmak doğru olmayacaktır.
Tüm hürmetlerime layık hocam, sorun yalnızca Steam’de indirme yaparken yaşanıyor. Kardeşlerim diğer indirmelerde de sorun olduğunu söyledikleri için sizlere böyle ilettim. Yanlış söylediğim için özürlerimi, sorunun internette olmadığını iletirim.