3-4.000 TL Bütçe ile donanım yükseltmesi

Merhabalar, Güncel bilgisayar parçalarım şunlar:

• H61 Anakart
  • i5 3470 İşlemci
  • RX570 Ekran Kartı
  • 16GB RAM

Yükseltme düşünüyorum. Güncel zaman oyunlarını açmıyor. Başta sadece işlemcinin yeterli olacağını düşünüyorum ama ekran kartı da değişmem gerekebilir. Bütçem yaklaşık 3-4bin TL max 4.5bin çıkabilirim. Önerilerininiz için şimdiden teşekkürler.

Merhaba. Ne yazık ki bu fiyatlara çok anlamlı bir yükseltme yapılamaz. Örneğin 1650, 1660 gibi ekran kartları bile 6 ~ 7 bin TL arasından başlıyor. İkinci ele yönelmeniz gerekli ki bu da daha detaylı bir araştırma ve güvenilir yerlerden & kişilerden almaya çalışmak demek.

Ancak yine de önermem gerekirse;

• İşlemci: i5 - 8400 veya anakart değişecekse AMD Ryzen 5 3600
  • Ekran Kartı: RX 6500XT veya GTX 1650 Gaming
  • Ram: Bence gayet yeterli

Anakartınız hakkında araştırma yaptım ancak pek bir bilgi bulamadım. Tabii mutlaka güç kaynağını da yükseltmeniz gerekli. Şöyle bir 550 ~ 600W, herhangi bir altın sertifikalı güç kaynağı iş görecektir.

Merhabalar, yeniden öneriniz için teşekkür ederim. RAM’lerin DDR3 olduğunu belirtmeyi unutmuşum, aynı sırada şu model işlemciyi düşünmüştüm:

• I7-3770
    sadece işlemci değiştirmenin de yeterli olacağını düşünmüştüm.
    Son birkaç sorum daha vardı:

• Sadece işlemci değişmek yeterli mi?

• Işlemcimi değiştirirsem güç kaynağını da değiştirmem gerekir mi?

Bilgisayarımı tam bir yıl öncesinde ikinci el olarak 6bin TL’ye aldım o yüzden bütçem bukadar düşük.

Merhaba, ram frekansını ve psu’nun kaç watt olduğunu belirtebilir misiniz? Ayrıca ssd mi kullanıyorsunuz hdd mi?

Merhabalar, öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

RAM freaknsım 798.1Mhz, PSU’m Zoko ZK600 600W olduğu yazıyor sticker’da.

SSD: PM961 NVMe SAMSUNG 256GB
HDD: ST500L012-1DG142
Windows’um SSD’de ve HDD’in markasını bilmiyorum.

İşlemcinin bence her halükarda değişmesi gerekiyor. 3. Nesil bir işlemci 2024 ve sonrası için yetersiz kalabilir. Ayrıca RX570 her ne kadar giriş ve girişin bir tık üstü bir kart olsa da, bu işlemciyle darboğaz yapabilir.

Anakart üzerindeki soket tipini öğrenerek, o sokete uygun bir işlemci seçmeye çalışın bence.

Soketin tipini bilmiyorum ama farklı farklı forumlarda I7-3770’in anakartıma uyumlu olduğunu öğrendim. Darboğaz kontrolü yapabileceğim bir websitesi varmı?

Bence Ram değiştirmek performans artışını sağlar. Sistem yükseltme açısından senin için en uygun başlangıç olur. Psu fazlasıyla yeterli.

Öneri olarak kendi kullandığım ram’i öneririm. Bu ram’den iki tane alman gerek. 1100 tl gibi bir fiyat çıkıyor.

İşlemci konusunda AMD tercihi daha uygun fiyatlı ve fp denilebilecek bir tercih olabilir. Elbette anakartının soket tipi bu noktada önemli.

Anakartını inceledim M2 destekli ve DDR3. Anakartta’da değişiklik yapmalısın. Önerdiğim ram DDR4 yani uyumsuz. Uygun bir anakart ve ram seçmekte bütçeni zorlayabilir.

1 Like

Birkaç tane atayım:

Ancak çok isabetli olmayabiliyorlar. Tamamen güvenmemek gerekli.

İşlemci önerebilirmisin acaba? Parça bilmedeiğim için benim için zor olanı da o :rofl:
Hepsinden önerirsen çok hora geçer.

Sizin için bir filtreleme yaptım. Bütçeniz artarsa ram yükseltmenizi tavsiye ederim. Anakartınızın tam modelini yazarsanız daha doğru seçim yapmanıza yardım edebilirim.

https://www.epey.com/islemci/soket/lga1155/

Ram olarak;

https://www.epey.com/bellek-ram/kingston-hyperx-fury-hx318c10f-8.html