2006 iMac MacOS 10.4.X (Tiger)'den 10.7.X (Lion)'a nasıl güncellenir?

Önsöz

Öncelikle, bu kısımları biraz uzatacağım; direkt olarak kaynak arayanlar, okumadan alt kısma bakabilirler. Selamlar dostlar! Bu yazı, bir eleştiri rehberi ve anlatı tarzında olacak. Uzun süredir (yaklaşık 10 sene) bilgisayarlar ile iç içe geçmiş bir hayatım var. Bilgisayarların hayatıma katkıları ve eksileri oldu. Sosyal hayatımı neredeyse bitirdi, gözlerimi bozdu, fazla kilo almama sebep oldu. Ancak bununla beraber, şu anki hayatımda bir şirkette programcı olarak yüksek maaş ile rahat çalışmamı sağladı.

Son zamanlarda, retro (nostalji) bilgisayar koleksiyonu yapmaya başladım. Zamanla koleksiyonum, ilk ev bilgisayarlarından IBM bilgisayarlara, içinde kernel 1.0 olan bilgisayarlardan MSDOS olanlara kadar dolu dolu oldu. En son olarak, İMac eklemek istedim. Ancak daha yeni bir cihaz aldım (diğerlerine nazaran) - 2006 model 20" İMac. Zamanının en iyi cihazı olarak kabul ediliyor, birçok kaynakta bu şekilde bahsediliyor.

2006 Model iMac’imin günümüze kadar geçirdiği süreç

Bu cihazı aldığımda sürümü 10.3.5 gibi eski bir sürümdü. Daha sonra bu sürümü software update tool ile 10.4.11’e yükselttim. Ancak resmi dokümantasyonlara baktığımda 10.7.5’e güncelleme yapabileceğimi fark ettim. Açık konuşayım, Apple ekosistemine hakim değilim ve farklı forumlarda uğraşıp durmama rağmen sonuç alamadım. Türkçe kaynak aradım ancak bulamadım. Ardından İngilizce kaynaklara yöneldim ve açıklayıcı olmayan, saçma sapan bilgilere ulaştım çoğu zaman.

MacOS 10.4.X (Tiger)'dan 10.7.X (Lion)'na güncellenmesi süreci

En sonunda buraya konu açmaya karar verdim. @wise hocam konuya cevap verdi ve birlikte aşağıda anlatacağım adımlara kafa yorduk. Yaklaşık 1 gün içinde (müsait olduğumuz zamanlarda) 10.7.5 sürümüne güncelleme yapmayı başardık. Bu uzun anlatımın temel sebebi, karşılaştığınız ve çözdüğünüz bir problem ne olursa olsun, onu paylaşmanın gerçekten önemli olmasıdır. Başka forum sitelerinde soran insanlara ne bir yanıt gelmiş, ne de bir kaynak bulabilmişler. Unutmayın, öğretinin temeli bilgi paylaşımından gelir.

MacOS 10.6 için gerekli dosyaların indirilmesi ve USB’ye yazdırılması

İlk olarak, bu bağlantıdan 10.6 ISO dosyasını indirin. Daha sonra, Etcher kullanarak USB belleğe yazdırın. Ardından, sistemi yeniden başlatın ve başlarken alt tuşuna basılı tutun. Çıkan seçim ekranında ISO dosyasını yazdırdığınız belleği seçin. Sizi biraz beklettikten sonra, kurulum ekranına yönlendirecektir.

Kurulum oldukça basit; grafik arayüzünden kurmak istediğiniz diski seçip kurulumu başlatabilirsiniz. 10.6 yükseltmesi tamamlandıktan sonra sistemi güncelleyin ve güncellemelerin tamamlandığından emin olun.

MacOS 10.7.5 için gerekli dosyaların indirilmesi ve sistemin güncellenmesi

Bu işlem tamamlandıktan sonra, bu bağlantıdan 10.7.5 Lion Installer DMG dosyasını indirin ve tekrar Etcher kullanarak USB belleğinize yazdırın. İMac sistemine takın ve belleği açarak içinde PKG dosyasını bulacaksınız. Dosyaya tıklayarak kolayca kurulumu tamamlayabilirsiniz. Sistem yeniden başlatıldığında, 10.7.5 sürümü kullanıma hazır olacaktır.

Sonsöz ve Kaynakça

Eğer herhangi bir aşamada takılırsanız, beni veya @wise hocamı etiketleyebilirsiniz. Tabii ki, 2006 model bir iMac kullanıcısıysanız. :grinning:

Umarım bu bilgiler yardımcı olur, okuduğunuz için teşekkür ederim. İyi forumlar!

Kaynaklar:

1. Archive.org
  2. Support Apple
  3. Belena Etcher
4 Likes