15.000 ₺ Laptop Tavsiyesi

Kuzenim için bir laptop alacağım. Oyun kesinlikle oynanmayacak grafik işlemciye ihtiyacım yok. HDMI girişi olması gerekiyor güçlü bir işlemci ve uzun pil ömrüne ihtiyacım var ayrıca ısınmaması iyi olur.

Merhaba, HDMI girişi, Wi-Fi 6-AX, 41.0W Batarya ve 15.000 TL altı bütçeye uygunluk ortak özellikleri ile aşağıdaki ürünler ilk gözüme çarptı.

Karşılaştırma yapmak istersen: Epey.com karşılaştırma

aslında 250 g8 hiç fena değilmiş, f/p duruyor.

HP 15-fc0060nt (8M1T2EA) en iyisi gibi duruyor hocam AMD Ryzen 5 7520U işlemci var.

Sayısal ve nesil olarak yeni diye en iyisi (belki öyledir ama direkt) diyemeyiz. Ben birazdan bu CPU ları karşılaştırma (performans vs) için bir site atayım inşallah. :innocent: Bulunca gönderiyi editleyeceğim

Edit:

1. Her üç CPU karşılaştırması
  2. Sadece Ryzen olanlar

Sonuç: Tekil çekirdek (6) ve Threat (12) sayısında eski model olmasına rağmen 5625u önde. Dahili ekran kartının özellikleri açısından ise diğerlerinin gerisinde.

Moderatörümüze katılmakla beraber, daha geçtiğimiz haftalarda Levent Pekcan abimizin sunduğu TeknoSeyir haftalık gündem değerlendirmesi videolarından birinde bununla ilgili bir durumdan bahsetmişti linkini bahsettiği konunun zamanı ile paylaşıyorum:

Özetle:

Bahsettiği durum sadece AMD değil aynı zamanda Intel’in de uzun yıllardır yaptığı bir uygulama. Bu tablo model numarasındaki sayıların neyi belirttiğini gösteriyor. İlk sayı işlemcinin kaçıncı nesil olduğunu, ikincisi Ryzen’ın hangi serisine ait olduğunu, üçüncüsü işlemcinin mimarisini ve dördüncüsü de segmentini belirtiyor. En sondaki harf ise güç tüketimini belirten bir sembol olarak gösterilmiş, tabi ki daha güçlü bir model daha fazla güç tüketecektir.

Bu tabloya göre asıl önem vermeniz gereken işlemcinin neslinden ziyade ikinci, üçüncü ve dördüncü rakamlar ile en sondaki harf olacaktır. Benzer bir konfigürasyon Intel mobil işlemciler için de mutlaka vardır ancak ben bakmadım o yüzden yorum yapmayacağım. Zaten oyun bilgisayarı olmayanların büyük çoğunluğu “U” ya da “HS” işlemcileri barındırıyor. Eğer ki güç tüketimi az olsun (yani batarya performansı yüksek olsun) ama performansı daha iyi olsun derseniz mimarisi daha yeni olan daha üst segment (numarasının sonu 5 ile biten) ve harfi de U olan bir işlemciye sahip bir laptop almanız daha uygun olacaktır. Daha ayrıntılı bir bilgi için paylaştığım videoyu izleyebilirsiniz.

Son olarak çevresinde HP’lerin soğutma sistemi ile kötü tecrübeler yaşamış birisi olarak yorumları iyice okumanızı tavsiye ederim. Şahsen ben HP laptop kullanmadım, sorunsuz kasaları da vardır elbet ancak bu iş biraz da kullanıcı deneyimine dayandığı için bunu buradaki HP kullanıcılarının cevaplaması gerektiğini düşünmekle birlikte internette biraz araştırma yapıp ısınma sorunu yaşayan var mı yok mu ona göre karar vermeniz gerektiğini düşünüyorum.
Bir de işlemcisi iyi olduğu halde depolama alanı düşükse ve eğer sonradan ekleme yapma imkanınız yoksa hangisine öncelik veriyorsanız ona göre bir laptop alın, 250 GB SSD’ler artık günümüzde çok düşük kalıyor, en az 500 GB bakmanızı öneririm.

3 Likes

Hocam açıkcası çok HP kullanmadım bilmiyorum soğutma konusunda beni üzebilir gibi geldi zaten. Siz hangi laptop önerirsiniz bu fiyata?

Açıkçası benim de marka konusunda size tavsiye verebilecek kadar bilgi ve tecrübem yok maalesef. Ben Acer Nitro 5 kullanıyorum onların da malzeme kalitesi çok kötüydü, tasarımsal bir hata yüzünden menteşe tarafından ekranım çatladı ve değiştirtmek zorunda kaldım. Yani bu tamamen şans işi, tecrübeli insanların yorumlarını okumanız lazım.

Elinize sağlık güzel bir şekilde açıklamışsınız. İşin teknik kısmına çok girmeden sayısal veya nesil olarak güncel/yüksek sayılı her zaman için en iyi olmuyor sizin de dediğiniz gibi. İlgili videonun da tam bu konuda (güncel bir tarihli olarak) denk gelmesi çok güzel olmuş. :hugs:

Gönül isterdi ki aynı konfigürasyonlu bir DELL PC önerebileyim ama maalesef böyle bir cihaz (en azından ben) bulamadım.

1 Like

Hocam kesinlikle DELL workstation almak isterdim ama yenilenmiş ürün bulunuyor bu fiyata ancak onuda almak istemiyorum tabiiki

Böyle bir ürün buldum genel olarak yorumlar iyiydi biraz daha araştırıcam fakat RAM düşük geldi biraz.

Lehimli degilse yukseltirsin…