14 Yıllık Bilgisayarı Nasıl Hayata Döndürebilirim?

Dostlar merhaba. Elimde 14 yıllık bir bilgisayar var ve bunu hayata döndürmem gerekiyor.
Hayata döndürmem gerekiyor derken, 3A oyunları oynatacak bir seviye beklemiyorum.
Beklentim: Rahatça Google araması yapabilmesi, YouTube videosu izlenebilmesi ve kendi dönemine (2011 yılına kadar) çıkmış oyunları oynatabilmesi.

Bilgisayarın özellikleri:
H55H-CM Anakart (LGA 1156 soket, DDR3 bellek 1333 MHz, 4+2 GB RAM, 350W güç kaynağı)

Sorularım:

• Bilgisayarda ekran kartı yok. Hangi model ekran kartını takabilirim? Buna nasıl bakacağım ve öneri ekran kartınız nedir?
  • Bilgisayarın işlemcisi düşük. İşlemci yenilemek istiyorum. Hangi işlemciyi takabilirim ve öneriniz nedir?
  • Anakartın maksimum 16 GB RAM desteklediği söyleniyor. 8x2 GB (toplam 16 GB) 1600 MHz DDR3 RAM alıp taksam çalışır mı? Kimileri 1333 MHz destekliyorsa 1600 MHz sıkıntı çıkarır diyor, kimisi sıkıntı olmaz sadece o frekansı vermez diyor. Ayrıca, maksimum 16 GB destekliyor ama 4 adet RAM slotu var; bu, 8 GB RAM alamayacağım, maksimum 4 GB RAM alacağım anlamına mı gelir?
  • Önerdiğiniz başka yükseltmeler var mı?

Not: Lütfen bununla uğraşmak yerine başka bir bilgisayar toplayın diye öneri vermeyiniz. Başka güçlü bilgisayarlarım var, ama amacım çocukluğumun geçtiği bilgisayarı hayata döndürmek. Teşekkürler.

Son düzenleyen: @wise 2025-01-10T21:01:01Z

Bütçenizi bilmiyorum ama 350W’lık bir güç kaynağının çalıştıracağı birkaç güzel kart var kafamda. GTX 750 Ti ve AMD Radeon R7 250 gibi kartlar olabilir. Bunların sıfır fiyatı 2000 TL bandında; ancak ikinci el alırsanız, 1060 Ti gibi kartları pazarlıkla bu fiyatin altına alabilirsiniz. Kasa için yedek PC olur. Anakartınıza uygun pek bir şey bulamadım. Önerim, paranız varsa eski bir AMD Ryzen 5 veya (çalışıp çalışmayacağından emin değilim) uygun fiyatlı bir i3. Eğer kullanırsanız, 500W güç kaynağı + bakım yapmayı ve belki de 250 GB SSD eklemeyi de öneririm.

2 Likes

Çok kötü bir donanım da denenemez. Kaç yıllık olduğu değil ne durumda olduğu önemli bence. Aya insan taşıyan roketi kumanda eden bilgisayarın 36 KB Rom ve sadece 2KB RAM belleğine sahip olduğunu düşünürsek benim için hiç bir bilgisayar eski değildir :slight_smile:
İşlemci olarak i7-880 kullanabilirsin. Ram olarak 16 gb işini fazlasıyla görür. Ekran kartı RX570 önermek isterdim ama güç kaynağın bunu kaldırmaz belki GTX 1050 olabilir. Bu haliyle değil kendi dönemi güncel oyunları bile zorlarsın oynamak için. Ram konusunda her slot 4 gb destekler. yani 4 tane alman gerekir. Düşük dediğin işlemciyi göremedim mesajında belki daha düşüğünü öneriyorumdur. Şimdi gördüm Xeon X3480 de 1156 pinliymiş. İ7-880 ile denk bir işlemci bulamazsan bunu da tercih edebilirsin. İntelin sayfasından baktım ikisininde çalışma zaman hızı aynı görünüyor.

4 Likes

Bence de kötü değil. Bende 1 GB ramli kasa var AntiX kullanıyorum. Eğer bu konudaki donanımlar kötüyse, benimki cehennem zorluğu galiba :slight_smile:

Mate ya da Xfce kullanan dağıtımlar gayet çevik olacaktır bence.

2 Likes

aklıma Tiny Core Linux geliyor firefox ve chrome var ama yotube de video izlemen için Pale Moon kurmak isteyebilirsin hafif olur pc içinde
Antix linux antiX-base sürümünü kur depodan Pale Moon kurup dene videoları izlemeyi 360p den başla işlemci marka modelinizi yazarsanız daha iyi yardımcı olabilirler

3 Likes

Hafif bir WM ile Void gider gibi.

1 Like

AntiX kur, o bigisayar canavara dönüşür (!)

1 Like

Önerileriniz için çok teşekkürler. İşemci çok sorulmuş i3 işlemciydi ama nesil tam hatırlamıyorum 3 veya 5 olmalı . İşletim sistemi için de aklımda Linux Mint vardı ama adını saydığınz Linux sürümlerini de araştıracağım . Çok teşekkürler . Başka tavsiyesi olan varsa yazarsa Sevinirim.

Linux olarak önerilerim şunlar olabilir:

• Debian Mint Edition
  • Mint
  • Pardus
  • Peppermint
  • Pop!_OS

Aşağıda, örneğin ne kadar yer kapladığına dair bir liste mevcut:

1 Like