1₺ alan adı kampanyası

Merhaba arkadaşlar, hayırlı geceler.
Bir tane firma 1 alan adı ile sınırlı “.com.tr” uzantısını 1₺’den satış kampanyası yayımladı. Eğer isteyen olursa firmayı eklerim.

Son düzenleyen: @hasan 2024-11-17T22:32:06Z

Eğer ilk yıl 1 ₺ sonra daha pahalı ama en az şu kadar süre alacaksın gibi birşey degilse alınır

1 Like

peki bi 3 veya 4 ay yahut 1yil sonra normal fiyatın 3kati olmicaksa ben 4 5 alan adı alırım

1 Like

Kupon 1 adet alan adı ile sınırlı.
Ama istersen şöyle yap, zaten 1 tane alsan 1₺. İkinci com.tr aldığında normal fiyattan hesaplanacak ki yine de ucuz, 57₺
3 senelik alsan 160-170₺ para yapar, mis gibi.
İstersen de 1 yıllık 3-4 tane alan adı al, her biri 57₺’den.

1 yıllık 1₺ hocam.
Sonraki dönemde de 57₺. “Com.tr” uzantısı hep ucuz olur zaten.

hangi firmaymış acaba bu firma? ne kadar güvenilir?

2 Likes

Firmayı paylaşacaksanız veya link verecekseniz bu linkin referanslı olması durumunda bunu belirtmenizi ve refsiz versiyonunu da yanında paylaşmanızı rica ederim. Örnek paylaşım:

Refli link: orneksite.com/ref/462f32523

Refsiz link: orneksite.com/

5 Likes

hocam şu tarz domain şirketlerinimi diyorsunuz eğer böyleyse bendemi tek 1 dolar yazıyo

1 dolar diye geçen

bide sanırım dediniz siteyi buldum

1 Like

epey sketchy duruyor :sweat_smile:

50 lira fazla verir odtüden alırım muhtemelen .tr domaini alacak olsam.

2 Likes

deneme amaçlı olabilir aslında sanal kart gibi bişiylede bilmiyorum domain 1hafta sonra kapanma ihtimalide var

1 Like

normalde domain kaydı yetkisi avrupa için RIPE’da diye biliyorum. RIPE database’inde gyro diye arattığımda herhangi bir yazman çıkmıyor karşıma, ki domain kaydı için başka bi yer olduğunu da sanmıyorum.

Muhtemelen kendileri yazman olmadıkları için başka bir yetkili domain yazmanı ile kayıt yapıyorlar, şahsen tercih edeceğim bir iş modeli değil, sıkıntı çıkartabilir.

.com.tr domaini alacak arkadaşlara metunic’ten (odtü derneğine bağlı) almalarını tavsiye ederim, en azından yetkili bir yazman ile çalışmış olursunuz.

Ben de bu vesile ile metunic’ten .com.tr domaini satın aldım, 5 senelik bir .com.tr domaini için 420 TL bir ücret ödedim.

PS: birden fazla yıl için indirim yok, 1 sene vergisiz 70 tl 5 sene vergisiz 350 tl

Metunic:

https://metunic.com.tr/

RIPE onaylı yazmanları sorgulamak için RIPE Database’inin linki:

2 Likes

öncelikle hayırlı olsun hocam benim pek web tasarim ve yapılandırmasi hakkında bilgim yok ama biraz baktım da sertifika muhabetti varmış ( ne olduğunu bilen yazarsa sevinirim) bu domainler sertifikasız yazıyodu ssl/tls gibi bir sertifika düşündüm onla akali değilmiş sanırım düzeltme alakalıymis bazı reklam verenlerin de gördüm SSL sertifikası dahil yazıyodu ben yanlış hatırlamıyorsam sslin yıllığı 3k dandi yani demek istediğim 1tl ye şuan değil sakız ne ala bileceğiniz bile muamma da olan bir konuyken hem sertifika hemde alan adı vermek şey gibi geldi bana güzel bir oltalama
hiç bir kurum ve kuruluşla kişisel bir sorunum yoktur
dava açmayın lütfen
yanlışım varsa düzeltirseniz çok mutlu olurum

ssl olayı https için gerekli, tam detayı biraz uzun ama iki anahtarlı şifreleme diye aratırsan biraz mantığını anlarsın.

SSL’i cloudflare veya lets encrypt gibi araçlar kullanarak bedavaya getirmek mümkün, ya da domain sağlayıcısından ayriyeten de temin edebilirsin. Çok zor bir olay değil. Teknik olarak olmazsa olmaz da değil, https kullanamazsın en başta.

1 Like

düzeltme yazısıdir
sonuç bulunca gelicem
demek istedim şuydu yani 1tl olması biraz saçma değil mi cidden ücretsiz SSL sertifikası varmış yıllarca bana girdim ekiplerde yalan söylemişler neyse ban yemekten korkarak söylüyorum dork yazdım suan inceliyorum nasıl yaptıklarını anlamadım şekilde 4 5 senedir belirli zamanlarda baya uzun süre 1tl yapmışlar

Aslında 1 tl olması o kadar absürt bir durum değil, özellikle .com.tr gibi göreceli olarak ucuz bir top level domain için.

buradaki amaç oltalamaktan ziyade alıştırmak. İlk yıl için bir çok domain satıcısı büyük indirimler yapıyor. İlk yıl indirimli fiyat, daha sonraki yıllarda normal fiyatlandırma yapılıyor çoğu domain için, SSL sertifikasını da sağlama yöntemlerine bağlı olarak daha sonra ücretlendirebilirler.

Yukarıda da belirttiğim gibi benim için ana sorun RIPE onaylı yazman olmamaları, bu da demek oluyor ki başkasından bu hizmeti alıp kullanıcılara satıyorlar.

2 Likes

Aslında 1₺’ye .com.tr vermiyorlar sadece :slight_smile: Öncelikli hedefleri tabii ki alan adı satmak değil. Aslında pazarlama tamamen, sizi kendi sitelerine kayıt ettirerek potansiyel müşteri kazanıyorlar. Bunu da zaten kendilerine gelişi 30-40₺ olan bir şey üzerinden yapıyorlar

Kayıt olurken büyük ihtimalle sms/e-posta reklamlarını onaylıyor musun diye bir seçenek vardır.

Ortalama bir hosting müşterisi zaten genel olarak fazladan site ve alan adına sahip oluyor. Benim aktif 5 sitem, 10 tane domainim var. Siteler tek bir yerde barınıyor, domainler 4 farklı yerde.

Yani kişi başı 30-40₺’ye ortalamanın üstü ve getirisi yine diğer reklamlara göre daha yüksek bir pazarlama girişimi gibi duruyor. Uzun vadede her türlü, firma kazanır.

Bu sitedeki COMTR1TL kuponunun süresi dolmuş sanırım. Süresi dolmuş veya geçersiz kupon diye bir hata veriyor.

Bu tarz kampanyaları bazen domain firmaları yapabiliyor. Özellikle büyümek isteyen firmalar, reklam bütçelerinden kesinti yaparak veya ekstra bir bütçe oluşturarak kampanyaları duyurabiliyorlar. Burada dikkat edilmesi gereken durum, firmanın ICANN onaylı olması. Bunu List of Accredited Registrars sayfasından yapabilirsiniz. Eğer firmayı bu listede görüntüleyemiyorsanız, sorunlar yaşamanız oldukça muhtemel. Bu sorunlar belki birkaç ay veya 1 yıl bile görünmeyebilir. Eğer ICANN kaydı bulunmayan firmadan böyle bir kampanyadan yararlanacaksanız, test amaçlı projeleriniz dışında kullanmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Aslında ICANN kaydı = güvenilir demek değil. Benim bildiğim Türk firmalar arasında ICANN kaydına sahip bir tane firma ya var ya yok. Yurtiçi dahil yurtdışında genelde çoğu firma bir ICANN yetkilisinden bayiilik alır öyle satışını yapar. Öte yandan ICANN’in .com.tr ile bir bağlantısı yok, böyle bir kampanyada ICANN bağı aranması saçma. .com.tr ve .tr’de dahil Türkiye’nin alan adlarını TRABİS yöneti, Kayıt, yenileme, taşıma ve yetkilendirme bu kurum tarafından yapılır. Edu.tr, gov.tr, bel.tr, av.tr gibi pek çok alan adı uzantısı yine bu kurum tarafından sağlanır.

1 Like

ICANN’den ziyade avrupada RIPE NCC kuzey amerikada ARIN vesaire ile yürüyor diye biliyorum, ICANN daha üst bir merci olduğundan farklı kıtalar/bölgeler için farklı kurumlar kullanıyor.

Söz konusu internet alan adları sisteminin teknik yönetimi olduğunda akla ilk gelen isim global anlamda ICANN olduğu için ve geçmişte sizin bahsettiğiniz bayilik sistemlerinde sorunlar yaşadığım için böyle bir öneride bulunmayı uygun görüyorum. Buradan kontrol edilebileceği üzere ülkemizde ICANN onaylı 8 farklı kayıt sağlayıcısının olduğu görülebilir. Bunların hepsinden de “.TR” uzantılı kayıt yaptırmak mümkün. Neden ICANN onaylı kayıt sağlayıcılarıyla çalışmalıyız sorusunun cevabı içinse “2013 Registrar Accreditation Agreement” sayfası detaylı bir şekilde incelenebilir.
TRABİS konusunda haklısınız. Ülkemizde bu durum yanlış hatırlamıyorsam 2018-2020 yılları gibi yakın bir zamanda değişti. Öncesinde uzunca bir süre ülkemizde ICANN tarafından yetkilendirilmiş olan, ODTU bünyesinde hizmet veren “Nic.TR” kurumuydu. Ancak bahsettiğim yıllardan sonra BTK’ya devredildi. TRABIS üzerinden kayıt kuruluşları incelendiğinde toplamda (kendisi dahil) 20 onaylı kayıt sağlayıcısı gösteriyor. Zaten neredeyse yarısı ICANN üzerinden de görüntülenebilen şirketler. Dolayısıyla ICANN bağı aranmasının saçma olmadığını düşünüyorum doğrusu. Ancak dediğim gibi bu benim deneyimlerime dayanarak aldığım şahsi düşüncemdir. ICANN onaylı olmayan herhangi bir sağlayıcıdan, benim için önem teşkil eden bir alan adı kaydı yaptırmam veya yaptırılmasını da tavsiye etmem.

1 Like