Arkadaşlar, bilgisayarımın kasasını ve anakartını değiştirmek istiyorum. Kasa için 1200 TL, anakart için ise yaklaşık 2300 TL bütçem var. AM4 bir anakart almayı planlıyorum. Sizce ne almalıyım?
Aslında 1200 TL’ye bir kasa buldum, ama her anakartın bu kasaya uyup uymayacağını bilmiyorum. Bu yüzden sormak istedim.
Anakart uygunluğu için ATX boyutuna bakman yeterli örneğin ATX bir anakart eğer destek parçasıları vs yoksa microATX olan bir kasaya uymaz. Kasa küçük kalır. Bu arada tam tersi olur microATX anakart ATX bir kasaya olur.
PSU dahili olan kasalar için biraz bütçeyi artırman gerekebilir. PSU olmayan kasalarda ise bu bütçe ile bulabilirsin. Birde mutlaka egzoz fanı (arka taraftaki girişlerin orada olan fan yeri aslında) olmasına dikkat et. Düşük bütçeli kasalarda biraz kulak arkası yapıyorlar egzoz fanını. Haricen alabilirsin.
Gigabyte A520M var bende eski V1 den öncesi. Kaç yıl geçti üzerine iyi hırpalandı. Çalışıyor hala. Elindeki veya alacağın parçaları bilmediğim için en azından seçim tercihi olarak Gigabayt markası ile herhangi bir ATX kasayı al geç derim. Sadece extra olarak:
Kasa seçiminde ATX boyutuna dikkat et. Büyük kasaya uyar ama küçük kasaya ATX veya fullATX sığmaz. ITX ise farklı bir mevzu. ATX vida yerleri standarttır. Boyut önemlidir.
Gigabayte iyidir ama işlemciye uygun bir tercih yapmanı tavsiye ederim. Gerekirse farklı marka alman daha iyi olur. Nesilden desile değişiyor.
PSU durumunu bilmiyorum. PSU ile alacaksan bütçeyi yukarı çekmen daha iyi olur.
Hali hazırda psum olduğu için değişmek istemedim. Şu an ekran kartım işlemcim ile darbogaz yapiyor ve işlemci degiscem, islemci değişmek icin de anakartim eski ve ekran karti yeteri kadar sogumuyor diye de kasa almayi düşünüyorum. Ekran kartım kasanin alti ile dip dibe. Bu yüzden parça değişimi yapiyorum. Am4 cipsetli bi anakart almayı düşünüyorum belki ryzen 5 3500x alırım ya da 3600 fiyat bandim artabilirse 5500-5600 de alabilirim.
Bu soğutma işinde farklı görüşler var. Benimki kasa ne kadar büyükse sirküle edilmesi gereken hava miktarı o kadar artar bu yüzden küçük ama iyi hava sirkulasyonuna oynarım. Evde dediğine yakın bir kasam var. Parçalar ise bu şekilde:
Tüm fan slotları full dolu önden alıp üst ve arkadan atıyor. Bu arkadaş içindeki havayı on numara sirküle ediyor. Sıcağı olduğu gibi atıyor bir derdi tasası yok. Donanımlarda ısınma diye bir durum yok. Sıkıntı burada işte o havayı almak ve atmak için hava alan bir yerde olmalı ve yazlar kötü etkiliyor.